haringvlietbrug opening scheepvaart
Uitzondering

Haringvlietbrug gaat zonder CE-markering tijdelijk open voor schepen

Rijkswaterstaat belooft de brug tussen nu en eind maart "incidenteel" te openen om hogere schepen door te laten. Dat gebeurde ook al op 2 oktober, zoals op de foto te zien. Rijkswaterstaat

Hoewel nog niet alle veiligheidscertificaten binnen zijn, gooit Rijkswaterstaat de Haringvlietbrug op vrijdag 27 oktober en maandag 6 november open voor schepen die niet onder de brug door kunnen. Dat maakt de beheerder op donderdag op zijn website bekend. 

UPDATE (27 oktober) – De geplande opening op vrijdag 27 oktober is afgelast. Dat maakt Rijkswaterstaat op dezelfde dag in een nieuwsbericht bekend. Het openingsmoment op 6 november gaat volgens de beheerder gewoon door.


De Haringvlietbrug in Zuid-Holland werd deze zomer vernieuwd. De A29 over de brug ging in augustus weer open voor wegverkeer, maar schepen die te hoog zijn om onder de brug door te varen, kunnen er nog niet langs.

Rijkswaterstaat wil de brug pas voor langere tijd bedienen en openen als de CE-markering voor het beweegbare deel is ontvangen, zei de beheerder in oktober op zijn website. Dit is een certificaat dat verklaart dat de machine van de brug voldoet aan Europese veiligheids- en gezondheidseisen. “De aanvraag kan enige tijd duren.”

Ondanks het ontbreken van de markering zegt Rijkswaterstaat verzoeken te krijgen van scheepvaartbedrijven om de brug alvast te openen. Dat moet voor de bedrijven mogelijk maken om stilliggende werkzaamheden te hervatten, aldus de beheerder. Daarom laat Rijkswaterstaat op vrijdag 27 oktober en maandag 6 november een aantal schepen door.

“Als schippers gebruik willen maken van deze brugopeningen, dan kunnen zij zich tot 24 uur van te voren hiervoor aanmelden via dit aanmeldformulier. Per brugdraai kunnen er 50 schepen passeren”, zegt Rijkswaterstaat op donderdag op zijn website.

Extra maatregelen

Vanwege het ontbreken van de markering worden er volgens de beheerder verschillende veiligheidsmaatregelen getroffen voor de opening. “Zo zijn er extra bedienaars en storingsmonteurs nodig. Ook zetten we weginspecteurs in die met behulp van een verkeersstop het verkeer op de brug stilzetten.”

Eerder in 2023 liet Rijkswaterstaat weten dat de CE-markering naar verwachting dit najaar nog gereed zal zijn. “Met het certificaat kan de brug weer worden geopend voor de hoge scheepvaart.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Haringvlietbrug gaat zonder CE-markering tijdelijk open voor schepen | Infrasite
haringvlietbrug opening scheepvaart
Uitzondering

Haringvlietbrug gaat zonder CE-markering tijdelijk open voor schepen

Rijkswaterstaat belooft de brug tussen nu en eind maart "incidenteel" te openen om hogere schepen door te laten. Dat gebeurde ook al op 2 oktober, zoals op de foto te zien. Rijkswaterstaat

Hoewel nog niet alle veiligheidscertificaten binnen zijn, gooit Rijkswaterstaat de Haringvlietbrug op vrijdag 27 oktober en maandag 6 november open voor schepen die niet onder de brug door kunnen. Dat maakt de beheerder op donderdag op zijn website bekend. 

UPDATE (27 oktober) – De geplande opening op vrijdag 27 oktober is afgelast. Dat maakt Rijkswaterstaat op dezelfde dag in een nieuwsbericht bekend. Het openingsmoment op 6 november gaat volgens de beheerder gewoon door.


De Haringvlietbrug in Zuid-Holland werd deze zomer vernieuwd. De A29 over de brug ging in augustus weer open voor wegverkeer, maar schepen die te hoog zijn om onder de brug door te varen, kunnen er nog niet langs.

Rijkswaterstaat wil de brug pas voor langere tijd bedienen en openen als de CE-markering voor het beweegbare deel is ontvangen, zei de beheerder in oktober op zijn website. Dit is een certificaat dat verklaart dat de machine van de brug voldoet aan Europese veiligheids- en gezondheidseisen. “De aanvraag kan enige tijd duren.”

Ondanks het ontbreken van de markering zegt Rijkswaterstaat verzoeken te krijgen van scheepvaartbedrijven om de brug alvast te openen. Dat moet voor de bedrijven mogelijk maken om stilliggende werkzaamheden te hervatten, aldus de beheerder. Daarom laat Rijkswaterstaat op vrijdag 27 oktober en maandag 6 november een aantal schepen door.

“Als schippers gebruik willen maken van deze brugopeningen, dan kunnen zij zich tot 24 uur van te voren hiervoor aanmelden via dit aanmeldformulier. Per brugdraai kunnen er 50 schepen passeren”, zegt Rijkswaterstaat op donderdag op zijn website.

Extra maatregelen

Vanwege het ontbreken van de markering worden er volgens de beheerder verschillende veiligheidsmaatregelen getroffen voor de opening. “Zo zijn er extra bedienaars en storingsmonteurs nodig. Ook zetten we weginspecteurs in die met behulp van een verkeersstop het verkeer op de brug stilzetten.”

Eerder in 2023 liet Rijkswaterstaat weten dat de CE-markering naar verwachting dit najaar nog gereed zal zijn. “Met het certificaat kan de brug weer worden geopend voor de hoge scheepvaart.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.