Kustversterking Goeree-Overflakkee afgerond

Kustversterking Ouddorp. Foto: Rijkswaterstaat
Foto: persbericht Rijkswaterstaat

Het strand bij Ouddorp is over een lengte van 4,5 kilometer versterkt met 1,1 miljoen kubieke meter zand. Er is van begin februari tot eind juni zeven dagen per week, dag en nacht aan het project gewerkt.

De strandversterking was nodig om de kustlijn van Ouddorp op niveau te houden en zo Goeree-Overflakkee blijvende bescherming tegen de Noordzee te bieden. Om te bepalen hoeveel zand er daadwerkelijk nodig was, is er bij wijze van proef naast standaardmetingen gebruik gemaakt van satellietbeelden. Het idee is dat daarmee beter in zicht komt wat de diepte voor de kust is en hoe de zeebodem zich gedraagt. De satellietbeelden maken het mogelijk om elke twee tot drie maanden een nieuwe bodemkaart te maken, wat veel meer informatie oplevert dan standaardmetingen.

12 miljoen m3 op jaarbasis

Uiteindelijk was er voor deze kustversterking dus 1,1 miljoen kubieke meter zand nodig. Rijkswaterstaat maakt de vergelijking met Feyenoord-stadion De Kuip, een aanzienlijk bouwwerk die met de genoemde hoeveelheid zand tot de nok toe gevuld zou kunnen worden. Jaarlijks gebruikt RWS zo’n 12 miljoen kubieke meter zand om de Nederlandse stranden op te spuiten en de kust sterk te houden. Het nu weer volledig versterkte strand bij Ouddorp zal over zo’n vijf jaar opnieuw onderhanden worden genomen met zand uit het eigen achterland.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam