Markermeerdijken. Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Bij versterking Markermeerdijken ook oog voor betere leefomgeving

Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

De Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam worden versterkt. De provincie Noord-Holland grijpt die gelegenheid aan om ook te investeren in de kwaliteit van de leefomgeving. Dat betekent onder meer dat er fiets- en wandelpaden worden aangelegd en verbeterd.

De aanleg en het verbeteren van de wandel- en fietspaden is een wens van de provincie, de recreatieschappen en de gemeenten in de regio. “Hiermee ontstaat een doorlopende fiets- en wandelverbinding van Hoorn naar Amsterdam. De bestaande wandelpaden worden na de dijkversterking teruggebracht door het hoogheemraadschap. De provincie wordt eigenaar van de wandel- en fietspaden en neemt het beheer en onderhoud op zich”, aldus Noord-Holland in een toelichting.

Winterverblijven voor ringslangen

Verder komen er zogenaamde dijkplaatsen waar bezoekers de historie van de Markermeerdijken kunnen beleven. Over een deel van deze dijkplaatsen vindt nog overleg plaats met direct betrokkenen. De provincie heeft verder bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) vier extra winterverblijven voor ringslangen ingekocht. Dit moet een positieve invloed hebben op de populatie van ringslangen tussen Hoorn en Amsterdam. Het hoogheemraadschap legt de verblijven aan en in totaal komen er meer dan tien langs de Markermeerdijken.

Alliantie Markermeerdijken

In totaal wordt er binnen dit project 33 kilometer aan dijken versterkt. Voor het verbeteren van de leefomgeving is het Ambitieprogramma Ruimtelijke Kwaliteit kustzone Hoorn-Amsterdam (APRK) ontwikkeld. Een deel van de ambities wordt gerealiseerd tijdens de uitvoering van de dijkversterking. De provincie en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sluiten een overeenkomst voor de extra werkzaamheden, waarna de Alliantie Markermeerdijken het werk zal uitvoeren.

Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Lees ook: Dijkversterking van 160 miljoen euro definitief naar Boskalis

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.