Brandstofcellen? Stroom opwekken met een waterstofaggregaat kan ook 

De twee waterstofaggregaten Foto BAM

Waterstof kan worden gebruikt om stroom op te wekken via een brandstofcel. Maar dat kan ook in een waterstofmotor gekoppeld aan een dynamo. Dan hebben we een waterstofaggregaat. Die werkt dan net als zijn minder schone – en oudere broertje – de dieselaggregaat. BAM heeft sinds kort twee van deze waterstofaggregaten in gebruik.

“Recent zijn we in het bezit van twee aggregaten met een waterstofverbrandingsmotor”, zegt BAM. “Deze aggregaten kunnen dienen als vervanger van de traditionele dieselversie. Deze nieuwe manier van stroomvoorziening is een volgende stap in het verminderen van onze uitstoot en het realiseren van een emissieloze bouwplaats. De elektrische energie die de aggregaten leveren, kunnen we direct gebruiken op de bouwplaats. Hiermee voorzien we ons elektrisch bouwmaterieel van stroom.”

Funderingssmachine

Het waterstofaggregaat levert 200kVA, vanuit 100 procent (groene) waterstof. “Hierdoor besparen we ruim 500 kilogram CO2 en ruim 2.500 NOx per dag. Ook zijn de waterstofaggregaten te koppelen om de bouwplaats te voorzien van 400kVA.” Het waterstofaggregaat kan de gehele bouwplaats, klein en groot elektrisch materieel voorzien van stroom. “Zo kan hij in één nacht onze elektrische funderingsmachine met een gewicht van 105 ton volledig opladen. Via een speciaal ontwikkeld schakel- en besturingspaneel is een container met waterstof op een veilige manier aan het aggregaat gekoppeld. Onze waterstofaggregaten zijn ontwikkeld door Koninklijke Van Twist, waarmee we ook de asfaltspreidmachine op waterstof hebben ontwikkeld.”

Nieuwe ervaring

Op het gebied van het produceren en distribueren van waterstof zijn er talloze ontwikkelingen in gang. “Wij willen bij deze ontwikkelingen betrokken zijn en voorop lopen. Door de aanschaf van de waterstofaggregaten doen we weer nieuwe ervaring op met het toepassen van waterstof in de bouw.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Oosterveld

Brandstofcellen? Stroom opwekken met een waterstofaggregaat kan ook | Infrasite

Brandstofcellen? Stroom opwekken met een waterstofaggregaat kan ook 

De twee waterstofaggregaten Foto BAM

Waterstof kan worden gebruikt om stroom op te wekken via een brandstofcel. Maar dat kan ook in een waterstofmotor gekoppeld aan een dynamo. Dan hebben we een waterstofaggregaat. Die werkt dan net als zijn minder schone – en oudere broertje – de dieselaggregaat. BAM heeft sinds kort twee van deze waterstofaggregaten in gebruik.

“Recent zijn we in het bezit van twee aggregaten met een waterstofverbrandingsmotor”, zegt BAM. “Deze aggregaten kunnen dienen als vervanger van de traditionele dieselversie. Deze nieuwe manier van stroomvoorziening is een volgende stap in het verminderen van onze uitstoot en het realiseren van een emissieloze bouwplaats. De elektrische energie die de aggregaten leveren, kunnen we direct gebruiken op de bouwplaats. Hiermee voorzien we ons elektrisch bouwmaterieel van stroom.”

Funderingssmachine

Het waterstofaggregaat levert 200kVA, vanuit 100 procent (groene) waterstof. “Hierdoor besparen we ruim 500 kilogram CO2 en ruim 2.500 NOx per dag. Ook zijn de waterstofaggregaten te koppelen om de bouwplaats te voorzien van 400kVA.” Het waterstofaggregaat kan de gehele bouwplaats, klein en groot elektrisch materieel voorzien van stroom. “Zo kan hij in één nacht onze elektrische funderingsmachine met een gewicht van 105 ton volledig opladen. Via een speciaal ontwikkeld schakel- en besturingspaneel is een container met waterstof op een veilige manier aan het aggregaat gekoppeld. Onze waterstofaggregaten zijn ontwikkeld door Koninklijke Van Twist, waarmee we ook de asfaltspreidmachine op waterstof hebben ontwikkeld.”

Nieuwe ervaring

Op het gebied van het produceren en distribueren van waterstof zijn er talloze ontwikkelingen in gang. “Wij willen bij deze ontwikkelingen betrokken zijn en voorop lopen. Door de aanschaf van de waterstofaggregaten doen we weer nieuwe ervaring op met het toepassen van waterstof in de bouw.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Bart Oosterveld