warmtelinq rijswijk
WarmtelinQ

Pompstations jagen restwarmte van Rotterdam naar Den Haag

Aanleg van WarmtelinQ in Rijswijk (september 2022). ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Een coalitie van aannemers gaat aan de slag met de aanleg van pompstations voor pijpleiding WarmtelinQ. Het netwerk van ondergrondse leidingen zal huizen en bedrijven in Zuid-Holland verwarmen met restwarmte uit de Rotterdamse haven. Voor de doorstroom van het water zijn pompstations nodig. De realisatie hiervan werd vorige week gegund aan Equans West-Nederland en Visser & Smit Hanab Pipelines. Dat laatste bedrijf schakelde Van Hattum en Blankevoort in voor het civiel bouwkundige aspect.

WarmtelinQ is een duurzaamheidsproject. Het hergebruik van restwarmte dringt CO2-uitstoot en aardgasverbruik terug. Gasunie is sinds september 2019 verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de pijpleiding. De verbinding loopt van de Rotterdamse haven via Vlaardingen naar Den Haag. Het doel is om Zuid-Hollandse huizen en bedrijven tegen 2027 te verwarmen met restwarmte uit de Rotterdamse haven.

Pompstations

Water wordt in Rotterdam verwarmd en met transportpijpen naar Zuid-Holland vervoerd. De installatie van de leidingen ging begin vorig jaar van start. Gasunie startte met het traject tussen Vlaardingen en Den Haag. In juli 2022 volgde het traject tussen Rijswijk en Leiden. Op de website van WarmtelinQ vind je een kaart van het project.

Het pompwerk vindt plaats met pompstations. Equans West-Nederland en Visser & Smit Hanab Pipelines zijn verantwoordelijk voor de bouw. De bedrijven tekenden op 2 maart een contract met opdrachtgever Gasunie. Het bouwteam van Visser & Smit Hanab Pipelines bestaat uit Van Hattum en Blankevoort en Stork. De aannemers zorgen voor zowel de levering als installatie van de pompstations.

De energietransitie is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Pompstations jagen restwarmte van Rotterdam naar Den Haag | Infrasite
warmtelinq rijswijk
WarmtelinQ

Pompstations jagen restwarmte van Rotterdam naar Den Haag

Aanleg van WarmtelinQ in Rijswijk (september 2022). ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Een coalitie van aannemers gaat aan de slag met de aanleg van pompstations voor pijpleiding WarmtelinQ. Het netwerk van ondergrondse leidingen zal huizen en bedrijven in Zuid-Holland verwarmen met restwarmte uit de Rotterdamse haven. Voor de doorstroom van het water zijn pompstations nodig. De realisatie hiervan werd vorige week gegund aan Equans West-Nederland en Visser & Smit Hanab Pipelines. Dat laatste bedrijf schakelde Van Hattum en Blankevoort in voor het civiel bouwkundige aspect.

WarmtelinQ is een duurzaamheidsproject. Het hergebruik van restwarmte dringt CO2-uitstoot en aardgasverbruik terug. Gasunie is sinds september 2019 verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de pijpleiding. De verbinding loopt van de Rotterdamse haven via Vlaardingen naar Den Haag. Het doel is om Zuid-Hollandse huizen en bedrijven tegen 2027 te verwarmen met restwarmte uit de Rotterdamse haven.

Pompstations

Water wordt in Rotterdam verwarmd en met transportpijpen naar Zuid-Holland vervoerd. De installatie van de leidingen ging begin vorig jaar van start. Gasunie startte met het traject tussen Vlaardingen en Den Haag. In juli 2022 volgde het traject tussen Rijswijk en Leiden. Op de website van WarmtelinQ vind je een kaart van het project.

Het pompwerk vindt plaats met pompstations. Equans West-Nederland en Visser & Smit Hanab Pipelines zijn verantwoordelijk voor de bouw. De bedrijven tekenden op 2 maart een contract met opdrachtgever Gasunie. Het bouwteam van Visser & Smit Hanab Pipelines bestaat uit Van Hattum en Blankevoort en Stork. De aannemers zorgen voor zowel de levering als installatie van de pompstations.

De energietransitie is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.