1915 Çanakkale-brug

Langste hangbrug ter wereld geopend in Turkije

1915 Çanakkale-brug

In Turkije is recent de langste hangbrug ter wereld geopend. De grootste overspanning van de 1915 Çanakkale-brug is 2.023 meter en dat is 32 meter meer dan waarmee de Japanse Akashi Kaikyo-brug in de recordboeken stond.

Met een lengte van 4608 meter overbrugt de 1915 Çanakkale-brug de Dardanellen in Noordwest-Turkije. De recordbrug werd geopend door de Turkse president Erdogan.

De 1915 Çanakkale-brug ligt in de 321 kilometer lange snelweg die Gallipoli aan de Europese kant verbindt met Lapseki aan de Aziatische kant. Hierdoor is het mogelijk om binnen zes minuten over te steken van Europa naar Azië.

Achttien maanden eerder klaar

De brug is een ontwerp van het Deense architectenbureau Cowi en het Koreaanse PEC. Hij werd gefinancierd en gebouwd door een Turks-Koreaanse joint venture. De bouw kon achttien maanden sneller worden afgerond dan gepland.

Niet alleen de is 1915 Çanakkale-brug ’s werelds langste hangbrug, maar met 334 meter is het ook de brug met de hoogste toren.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Robin van den Bovenkamp