Open dag Stationseiland Amsterdam 3 juni 2006

Amsterdam – Op zaterdag 3 juni 2006 gaan de hekken van zes bouwterreinen van het Stationseiland open voor het publiek. Bezoekers kunnen van 10.00 uur tot 16.00 uur een kijkje nemen op de bouwterreinen. Dit is een unieke kans om kennis te maken met de technische hoogstandjes die op het Stationseiland Amsterdam Centraal plaatsvinden!

Op het Stationseiland Amsterdam Centraal wordt al jaren gewerkt aan de verbouwing van het eiland. Van begin af aan vindt al het werk plaats achter blauwe hekken. Deze hekken zorgen ervoor dat reizigers zo min mogelijk overlast van de bouw ervaren en dat de bouwers ongehinderd hun gang kunnen gaan. Maar wat gebeurt er eigenlijk achter die hekken?

Noord/Zuidlijn (drie bouwterreinen)
Voor de bouw van de nieuwe metrolijn, de Noord/Zuidlijn, hanteren de bouwers verschillende bijzondere bouwtechnieken. Het Projectbureau Noord/Zuidlijn en aannemers Heijmans en aannemerscombinatie Strukton/Van Oord verwelkomen bezoekers op drie terreinen. Hier worden de bouwtechnieken toegelicht: de caissonmethode, microtunneling en de jetgrouttechniek.

NS Vastgoed
NS vastgoed is opdrachtgever voor de bouw van de uitbreiding van het Ibis-hotel, door aannemer Van Eesteren. Het Ibis-hotel is een bijzonder project, omdat de uitbreiding van het hotel over het spoor heen gebouwd wordt. Op het bouwterrein legt de aannemer uit hoe dit tot stand komt.

ProRail
ProRail is de beheerder van het spoorwegnet en een van de opdrachtgevers van de totale verbouwing van het Stationseiland. Momenteel werkt ProRail samen met aannemer Dekker aan de installatie van vier liften in de westtunnel van het station. De bouwschotten gaan open zodat bezoekers een blik kunnen werpen in deze mini-bouwterreinen.

IJzijde Stationseiland (IJSEI)
Aan de IJzijde wordt gewerkt aan een autotunnel onder de De Ruyterkade en worden funderingen gemaakt voor de glazen overkapping die later over het nog te bouwen busstation komt. De autotunnel onder de De Ruyterkade is een voorbeeld van traditionele tunnelbouw. Projectbureau IJSEI, aannemer Koop Holding Europe en VOF Stationseiland nodigen u van harte uit.

Gratis toegangskaarten
Op vertoon van een toegangskaart kunt u op 3 juni 2006 de zes bouwterreinen bezichtigen. U kunt de pas vanaf 30 mei 2006 gratis ophalen in Stationsplein 7, het informatiecentrum Noord/Zuidlijn en Stationseiland. Hier ontvangt u ook een routebeschrijving naar de bouwterreinen. In de bouwterreinen zijn wandelroutes afgezet waardoor het dragen van veiligheidskleding niet nodig is. Het is wel verstandig stevige schoenen te dragen. De Open Dag maakt onderdeel uit van de De Dag van de Bouw in het kader van de campagne De Bouw maakt het. Kijk voor meer informatie op www.stationseiland.nl of op www.debouwmaakthet.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Noord-Zuidlijn Amsterdam (Noord - WTC)