Stijgende bouwproductie in 2006

Gouda – De bouwproductie neemt in 2006 toe met 3,5 procent. Vooral de productie van woningen en bedrijfsgebouwen gaat sterk vooruit. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid.

De arbeidsmarkt profiteert van de stijgende bouwproductie: voor het eerst treedt er een stijging op in het arbeidsvolume. De werkloosheid daalt.

De sterkste productiegroei in 2006 wordt verwacht in de nieuwbouw van woningen. Naar verwachting worden 77.500 woningen opgeleverd. Het aantal verleende bouwvergunningen zal toenemen tot 85.000.

Er is ook een kleine groei in de nieuwbouw van utiliteitsgebouwen voor openbaar bestuur, zorg en onderwijs. In de kantorensector loopt de productie verder terug.

Het onderhoud aan woningen en bedrijfsgebouwen neemt ook toe. De langzaam oplevende economie zorgt voor dit herstel in productie.

In de nieuwbouw en verbetering van infrastructuur is er slechts een zwakke groei. In deze sector blijven de opdrachten uit het bedrijfsleven nog dalen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bouwend Nederland (Brancheorganisatie)