Betonwegen op veen zijn niet meer van de tijd, merken ze in Staphorst

betonweg op veen klaas kloosterweg west
Een deel van de betonnen Klaas Kloosterweg West tussen tussen Dekkersland en Stadsweg in de gemeente Staphorst. Gemeente Staphorst

Het college van de gemeente Staphorst wil een kilometerslange betonweg laten vervangen voor asfalt omdat de veengrond waarop de weg ligt door de jaren heen is ingeklonken. Een betonweg als deze past niet meer bij het hedendaagse verkeer en weer, zegt de gemeente, die meer dan drie miljoen euro wil uittrekken voor de aanstaande werkzaamheden. 

De Klaas Kloosterweg is tussen 1977 en 1978 aangelegd als een betonweg, valt te lezen op de website van de gemeente. “Een manier van wegconstructie die paste bij die tijd, het toenmalige gebruik en soort verkeer. Maar door de droge zomers van de laatste jaren is de veengrond waar de weg op ligt ingeklonken. Ook het steeds intensievere gebruik heeft bijgedragen aan de verslechtering van de constructie. De weg is daardoor beschadigd — en daar hebben de gebruikers en omwonenden last van.”

Het werk aan de Klaas Kloosterweg gaat naar verwachting in het voorjaar van 2024 van start, schrijft de Meppeler Courant in een artikel. “De meer dan vier kilometer lange betonweg wordt helemaal vervangen. Het veen onder de weg wordt afgegraven en maakt plaats voor zand. De betonplaten worden vervangen met asfalt.”

Problemen met betonwegen op veen

Volgens de plaatselijke krant liggen er in het veengebied van de gemeente Staphorst meerdere problematische betonwegen. Hier zijn tot ver in de jaren tachtig betonnen platen aangelegd op onverharde wegen en wegen met klinkers, valt te lezen in het artikel. Vandaag de dag zouden er in de zomer soms ‘springschansen’ op de wegen ontstaan door een combinatie van de ondergrond, platen en hitte. “Tijd om er wat aan te doen.”

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Betonwegen op veen zijn niet meer van de tijd, merken ze in Staphorst | Infrasite

Betonwegen op veen zijn niet meer van de tijd, merken ze in Staphorst

betonweg op veen klaas kloosterweg west
Een deel van de betonnen Klaas Kloosterweg West tussen tussen Dekkersland en Stadsweg in de gemeente Staphorst. Gemeente Staphorst

Het college van de gemeente Staphorst wil een kilometerslange betonweg laten vervangen voor asfalt omdat de veengrond waarop de weg ligt door de jaren heen is ingeklonken. Een betonweg als deze past niet meer bij het hedendaagse verkeer en weer, zegt de gemeente, die meer dan drie miljoen euro wil uittrekken voor de aanstaande werkzaamheden. 

De Klaas Kloosterweg is tussen 1977 en 1978 aangelegd als een betonweg, valt te lezen op de website van de gemeente. “Een manier van wegconstructie die paste bij die tijd, het toenmalige gebruik en soort verkeer. Maar door de droge zomers van de laatste jaren is de veengrond waar de weg op ligt ingeklonken. Ook het steeds intensievere gebruik heeft bijgedragen aan de verslechtering van de constructie. De weg is daardoor beschadigd — en daar hebben de gebruikers en omwonenden last van.”

Het werk aan de Klaas Kloosterweg gaat naar verwachting in het voorjaar van 2024 van start, schrijft de Meppeler Courant in een artikel. “De meer dan vier kilometer lange betonweg wordt helemaal vervangen. Het veen onder de weg wordt afgegraven en maakt plaats voor zand. De betonplaten worden vervangen met asfalt.”

Problemen met betonwegen op veen

Volgens de plaatselijke krant liggen er in het veengebied van de gemeente Staphorst meerdere problematische betonwegen. Hier zijn tot ver in de jaren tachtig betonnen platen aangelegd op onverharde wegen en wegen met klinkers, valt te lezen in het artikel. Vandaag de dag zouden er in de zomer soms ‘springschansen’ op de wegen ontstaan door een combinatie van de ondergrond, platen en hitte. “Tijd om er wat aan te doen.”

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.