Lynpave Warm Mix Asfalt

30% CO2-vermindering met Lynpave Warm Mix Asfalt

Lynpave Warm Mix Asfalt kan bij een veel lagere temperatuur worden geproduceerd, waardoor CO2-uitstoot wordt gereduceerd met 30 procent. Asfalt Kenniscentrum (AKC)

De productie van Lynpave Warm Mix Asfalt zorgt voor 30% minder CO2-uitstoot. Daarom bieden de bij het Asfalt Kennis Centrum aangesloten producenten dit klimaatvriendelijke asfalt aan op alle projecten. Zo wordt de milieudoelstelling van de overheid (tenminste 55% CO2 reductie in 2030) versneld behaald. De kwaliteit heeft zich in de praktijk al bewezen. De levensduur en de prijs zijn gelijk aan die van traditioneel asfalt. 

“De winst zit in de productie”, legt directeur Ralph Venema van het Asfalt Kenniscentrum (AKC) uit. “Lynpave Warm Mix Asfalt stelt onze producenten in staat om asfalt tussen 100 en 140 graden Celsius te produceren, in plaats van de gebruikelijke 160 tot 240 graden Celsius. Dat leidt tot 30% CO2-reductie in de asfaltproductie.”

Vernieuwend

Het AKC is opgericht in 2007. In dit laboratorium voor de asfaltbranche voeren wetenschappers alle testen uit die in de asfaltbranche nodig zijn voor CE-markering. Alle asfaltmengsels moeten immers voldoen aan de RAW eisen en de Europese normen voordat ze mogen worden toegepast.

Maar het AKC doet meer. Het helpt wegbeheerders en aannemers de milieudoelen van 2030 te behalen. Het doorlopende onderzoek maakt van de aangesloten producenten voorlopers als het gaat om vernieuwende producten met een positieve invloed op het milieu. Bij Lynpave Warm Mix Asfalt zijn er zelfs nog meer milieuvoordelen te behalen.

Meer hergebruik

“Bovendien verjongt Lynpave Warm Mix Asfalt het bitumen in het freesasfalt”, legt Venema uit. “Dat leidt tot veel hogere percentages hergebruik, tot wel 85%. Met traditioneel asfalt kom je met asfaltvervanging niet verder dan 50% hergebruik. Je hebt dus minder nieuw materiaal nodig. Hoeveel precies is afhankelijk van de dikte en welk type Lynpave asfaltmengsel (BASE-BIND-SURF-SMA-ZOAB en D-ZOAB’s) wordt gebruikt. Die mengsels voldoen allemaal aan de gestelde eisen en tegen een gelijke levensduur. Toepassing van Lynpave Warm Mix Asfalt leidt dus tot nog meer milieuwinst in CO2-uitstoot. Maar hoeveel precies hangt af van de asfaltsoorten.’’

Bewezen hoogstandje

Sinds 1 februari 2024 bieden AKC-leden Lynpave Warm Mix Asfalt aan op alle projecten en dragen hierdoor proactief bij aan het terugdringen van CO2, zonder in te boeten op de kwaliteit. Venema: “Al enige jaren bieden we Lynpave Warm Mix Asfalt aan. Veel provincies en gemeentes zien de voordelen van dit nieuwe milieuvriendelijke asfaltmengsel al jaren. Inmiddels hebben de aan ons verbonden producenten al ruim 1.000.000 ton Lynpave asfalt door heel Nederland mogen verwerken.” Dat maakt het een bewezen technisch hoogstandje met de dezelfde kwaliteit en prijs als de traditionele methode.

De AKC-leden zijn enthousiast over de bewezen kwaliteit en de grote milieuwinst, waarmee ze voorop lopen in de markt. Daarom nemen deze producenten het initiatief om vanaf 1 januari 2025 alleen nog maar Lynpave Warm Mix Asfalt gaan produceren.

Duidelijke richtlijnen

Zoals bij elk nieuw product, bestaat er bij sommige opdrachtgevers nog koudwatervrees. Maar deze opdrachtgevers zullen de komende jaren steeds makkelijker over de streep worden getrokken. Dat komt door de hoge kwaliteit van Lynpave Warm Mix Asfalt en doordat de CO2-reductie het vergemakkelijkt om de klimaatdoelstellingen van 2030 daadwerkelijk te halen.

Het AKC maakt zich daarom hard voor meer bekendheid van dit revolutionaire, klimaatgunstige asfaltmengsel. Tegelijk worden door technische experts duidelijke richtlijnen opgesteld die als handleiding voor de opdrachtgevers gaan dienen. Zo plukken alle partijen, van AKC-leden tot provincies, gemeenten, weggebruikers en niet in de laatste plaats het klimaat, de vruchten van deze innovatieve techniek.

Meer weten? Ga naar de website van het Asfalt Kennis Centrum

Lees ook:

Auteur: Helmut de Hoogh

30% CO2-vermindering met Lynpave Warm Mix Asfalt | Infrasite
Lynpave Warm Mix Asfalt

30% CO2-vermindering met Lynpave Warm Mix Asfalt

Lynpave Warm Mix Asfalt kan bij een veel lagere temperatuur worden geproduceerd, waardoor CO2-uitstoot wordt gereduceerd met 30 procent. Asfalt Kenniscentrum (AKC)

De productie van Lynpave Warm Mix Asfalt zorgt voor 30% minder CO2-uitstoot. Daarom bieden de bij het Asfalt Kennis Centrum aangesloten producenten dit klimaatvriendelijke asfalt aan op alle projecten. Zo wordt de milieudoelstelling van de overheid (tenminste 55% CO2 reductie in 2030) versneld behaald. De kwaliteit heeft zich in de praktijk al bewezen. De levensduur en de prijs zijn gelijk aan die van traditioneel asfalt. 

“De winst zit in de productie”, legt directeur Ralph Venema van het Asfalt Kenniscentrum (AKC) uit. “Lynpave Warm Mix Asfalt stelt onze producenten in staat om asfalt tussen 100 en 140 graden Celsius te produceren, in plaats van de gebruikelijke 160 tot 240 graden Celsius. Dat leidt tot 30% CO2-reductie in de asfaltproductie.”

Vernieuwend

Het AKC is opgericht in 2007. In dit laboratorium voor de asfaltbranche voeren wetenschappers alle testen uit die in de asfaltbranche nodig zijn voor CE-markering. Alle asfaltmengsels moeten immers voldoen aan de RAW eisen en de Europese normen voordat ze mogen worden toegepast.

Maar het AKC doet meer. Het helpt wegbeheerders en aannemers de milieudoelen van 2030 te behalen. Het doorlopende onderzoek maakt van de aangesloten producenten voorlopers als het gaat om vernieuwende producten met een positieve invloed op het milieu. Bij Lynpave Warm Mix Asfalt zijn er zelfs nog meer milieuvoordelen te behalen.

Meer hergebruik

“Bovendien verjongt Lynpave Warm Mix Asfalt het bitumen in het freesasfalt”, legt Venema uit. “Dat leidt tot veel hogere percentages hergebruik, tot wel 85%. Met traditioneel asfalt kom je met asfaltvervanging niet verder dan 50% hergebruik. Je hebt dus minder nieuw materiaal nodig. Hoeveel precies is afhankelijk van de dikte en welk type Lynpave asfaltmengsel (BASE-BIND-SURF-SMA-ZOAB en D-ZOAB’s) wordt gebruikt. Die mengsels voldoen allemaal aan de gestelde eisen en tegen een gelijke levensduur. Toepassing van Lynpave Warm Mix Asfalt leidt dus tot nog meer milieuwinst in CO2-uitstoot. Maar hoeveel precies hangt af van de asfaltsoorten.’’

Bewezen hoogstandje

Sinds 1 februari 2024 bieden AKC-leden Lynpave Warm Mix Asfalt aan op alle projecten en dragen hierdoor proactief bij aan het terugdringen van CO2, zonder in te boeten op de kwaliteit. Venema: “Al enige jaren bieden we Lynpave Warm Mix Asfalt aan. Veel provincies en gemeentes zien de voordelen van dit nieuwe milieuvriendelijke asfaltmengsel al jaren. Inmiddels hebben de aan ons verbonden producenten al ruim 1.000.000 ton Lynpave asfalt door heel Nederland mogen verwerken.” Dat maakt het een bewezen technisch hoogstandje met de dezelfde kwaliteit en prijs als de traditionele methode.

De AKC-leden zijn enthousiast over de bewezen kwaliteit en de grote milieuwinst, waarmee ze voorop lopen in de markt. Daarom nemen deze producenten het initiatief om vanaf 1 januari 2025 alleen nog maar Lynpave Warm Mix Asfalt gaan produceren.

Duidelijke richtlijnen

Zoals bij elk nieuw product, bestaat er bij sommige opdrachtgevers nog koudwatervrees. Maar deze opdrachtgevers zullen de komende jaren steeds makkelijker over de streep worden getrokken. Dat komt door de hoge kwaliteit van Lynpave Warm Mix Asfalt en doordat de CO2-reductie het vergemakkelijkt om de klimaatdoelstellingen van 2030 daadwerkelijk te halen.

Het AKC maakt zich daarom hard voor meer bekendheid van dit revolutionaire, klimaatgunstige asfaltmengsel. Tegelijk worden door technische experts duidelijke richtlijnen opgesteld die als handleiding voor de opdrachtgevers gaan dienen. Zo plukken alle partijen, van AKC-leden tot provincies, gemeenten, weggebruikers en niet in de laatste plaats het klimaat, de vruchten van deze innovatieve techniek.

Meer weten? Ga naar de website van het Asfalt Kennis Centrum

Lees ook:

Auteur: Helmut de Hoogh