ANP via15 knooppunt Ressen Bemmel
Stikstof

Definitieve uitspraak ViA15 komt begin volgend jaar

De A15 in Bemmel, een onderdeel van het project ViA15 (foto uit 2018). ANP / Hollandse Hoogte / Flip Franssen

De uitspraak over de toekomst van het project ViA15 wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 bekendgemaakt. Dat laat de Raad van State op donderdag weten.          

ViA15 is de naam van het project waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de A12 en A15 bij Arnhem wil aanpassen. Het plan is om de A15 door te trekken, de A12 te verbreden en ook de A15 te verbreden, legt het ministerie uit op de website van het project.

In eerste instantie werden er veel verschillende bezwaren ingediend tegen het project, vertelt een woordvoerder van de Raad van State tegenover Infrasite. De raad is als hoogste bestuursrechter verantwoordelijk voor het beoordelen van de bezwaren.

Een deel daarvan werd in 2021 al ongegrond verklaard, maar de raad oordeelde ook dat er meer onderzoek nodig was naar de stikstofuitstoot van het plan. Omdat er op dit moment nog geen definitieve uitspraak is gedaan, is het nog niet zeker of de ViA15 kan worden aangelegd.

De meeste werkzaamheden mogen pas beginnen als de bezwaren zijn afgehandeld. Dat duurt voor het project ViA15 al jaren. Het einde is echter in zicht, maakt de Raad van State op donderdag op zijn website bekend. Volgens de raad wordt de definitieve uitspraak begin volgend jaar bekendgemaakt.

Laatste vijf bezwaarmakers

Eerder dit jaar oordeelde de raad al dat de zogeheten ‘rekenafstand’ van het project in orde is, maar daarmee waren nog niet alle bezwaren van tafel, legt de organisatie uit. “Wat overblijft zijn de bezwaren van vijf bezwaarmakers. De procedure met deze bezwaarmakers wordt voortgezet en de definitieve uitspraak volgt in het eerste kwartaal van 2024.”

Ook de laatste bezwaren gaan volgens de raad over de stikstofuitstoot van het project. Als de raad beoordeelt dat de bezwaren geen grond hebben, dan kunnen de werkzaamheden zoals gepland van start. In elk ander geval moet het ministerie mogelijk terug naar de tekentafel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Definitieve uitspraak ViA15 komt begin volgend jaar | Infrasite
ANP via15 knooppunt Ressen Bemmel
Stikstof

Definitieve uitspraak ViA15 komt begin volgend jaar

De A15 in Bemmel, een onderdeel van het project ViA15 (foto uit 2018). ANP / Hollandse Hoogte / Flip Franssen

De uitspraak over de toekomst van het project ViA15 wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 bekendgemaakt. Dat laat de Raad van State op donderdag weten.          

ViA15 is de naam van het project waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de A12 en A15 bij Arnhem wil aanpassen. Het plan is om de A15 door te trekken, de A12 te verbreden en ook de A15 te verbreden, legt het ministerie uit op de website van het project.

In eerste instantie werden er veel verschillende bezwaren ingediend tegen het project, vertelt een woordvoerder van de Raad van State tegenover Infrasite. De raad is als hoogste bestuursrechter verantwoordelijk voor het beoordelen van de bezwaren.

Een deel daarvan werd in 2021 al ongegrond verklaard, maar de raad oordeelde ook dat er meer onderzoek nodig was naar de stikstofuitstoot van het plan. Omdat er op dit moment nog geen definitieve uitspraak is gedaan, is het nog niet zeker of de ViA15 kan worden aangelegd.

De meeste werkzaamheden mogen pas beginnen als de bezwaren zijn afgehandeld. Dat duurt voor het project ViA15 al jaren. Het einde is echter in zicht, maakt de Raad van State op donderdag op zijn website bekend. Volgens de raad wordt de definitieve uitspraak begin volgend jaar bekendgemaakt.

Laatste vijf bezwaarmakers

Eerder dit jaar oordeelde de raad al dat de zogeheten ‘rekenafstand’ van het project in orde is, maar daarmee waren nog niet alle bezwaren van tafel, legt de organisatie uit. “Wat overblijft zijn de bezwaren van vijf bezwaarmakers. De procedure met deze bezwaarmakers wordt voortgezet en de definitieve uitspraak volgt in het eerste kwartaal van 2024.”

Ook de laatste bezwaren gaan volgens de raad over de stikstofuitstoot van het project. Als de raad beoordeelt dat de bezwaren geen grond hebben, dan kunnen de werkzaamheden zoals gepland van start. In elk ander geval moet het ministerie mogelijk terug naar de tekentafel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.