a52 snelweg madurodam
'Neerlands trots'

Kleinste snelweg van Nederland is af

De heropening van de piepkleine snelweg op donderdag 12 oktober in Den Haag. Foto via het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (LinkedIn)

Aan de renovatie van de A52 kwam geen ton beton of asfalt te pas. De piepkleine snelweg is op donderdag opgeleverd in Madurodam.

“Dit is het kleinste vervangings- en renovatieproject van Rijkswaterstaat”, zegt de beheerder over de verbouwing van de 35 meter lange snelweg in het miniatuurpark. De weg ligt er al zeventig jaar, maar werd onlangs uitgebreid met miniatuurversies van een ecoduct en de Leidsche Rijntunnel. De oplevering vond op donderdagmiddag plaats.

Piepkleine weginspecteurs zorgen voor de doorstroming van het piepkleine verkeer. Een auto met pech wordt geholpen door een miniatuurtruck in de kleuren van Rijkswaterstaat. “Snelwegen zijn Neerlands trots”, zegt de beheerder op zijn website. “Dat willen we ook laten zien in Madurodam.”

Weginspecteurs op de minisnelweg. Het artikel gaat verder onder de foto. © Rijkswaterstaat

Aandacht voor een probleem

Ook de rode kruisen die Rijkswaterstaat dagelijks boven echte snelwegen plaatst, zijn zichtbaar boven de miniatuurweg. “Daarmee vragen we in Madurodam aandacht voor een probleem. Rode kruisen worden nog te vaak genegeerd. We plaatsen ze altijd met een reden. Negeren is niet alleen levensgevaarlijk voor weginspecteurs, bergers en hulpverleners, maar ook voor slachtoffers en al het overige verkeer.”

Het ecoduct in Madurodam. Het artikel gaat verder onder de foto. © Rijkswaterstaat

Minder aanleggen en meer vernieuwen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt dat de piepkleine weg niet is aangelegd maar vernieuwd. Daarmee past het project in het beleid van minister Mark Harbers, zegt het ministerie in een bericht op LinkedIn. Eerder dit jaar besloot de minister om geld dat eerder was weggelegd voor nieuwe wegen te investeren in het onderhoud van bestaande wegen.

“Door stijgende prijzen in de bouw, stikstofproblematiek en krapte op de arbeidsmarkt kunnen we de komende jaren weinig meer aanleggen”, zei Harbers in maart over het besluit. “We willen het geld voor deze projecten niet in het spaarvarken laten zitten en geven het uit aan de broodnodige grote onderhoudsbeurt van onze wegen, bruggen en viaducten.”

Het verkeersplein en een rotonde in Madurodam. © Rijkswaterstaat

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Kleinste snelweg van Nederland is af | Infrasite
a52 snelweg madurodam
'Neerlands trots'

Kleinste snelweg van Nederland is af

De heropening van de piepkleine snelweg op donderdag 12 oktober in Den Haag. Foto via het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (LinkedIn)

Aan de renovatie van de A52 kwam geen ton beton of asfalt te pas. De piepkleine snelweg is op donderdag opgeleverd in Madurodam.

“Dit is het kleinste vervangings- en renovatieproject van Rijkswaterstaat”, zegt de beheerder over de verbouwing van de 35 meter lange snelweg in het miniatuurpark. De weg ligt er al zeventig jaar, maar werd onlangs uitgebreid met miniatuurversies van een ecoduct en de Leidsche Rijntunnel. De oplevering vond op donderdagmiddag plaats.

Piepkleine weginspecteurs zorgen voor de doorstroming van het piepkleine verkeer. Een auto met pech wordt geholpen door een miniatuurtruck in de kleuren van Rijkswaterstaat. “Snelwegen zijn Neerlands trots”, zegt de beheerder op zijn website. “Dat willen we ook laten zien in Madurodam.”

Weginspecteurs op de minisnelweg. Het artikel gaat verder onder de foto. © Rijkswaterstaat

Aandacht voor een probleem

Ook de rode kruisen die Rijkswaterstaat dagelijks boven echte snelwegen plaatst, zijn zichtbaar boven de miniatuurweg. “Daarmee vragen we in Madurodam aandacht voor een probleem. Rode kruisen worden nog te vaak genegeerd. We plaatsen ze altijd met een reden. Negeren is niet alleen levensgevaarlijk voor weginspecteurs, bergers en hulpverleners, maar ook voor slachtoffers en al het overige verkeer.”

Het ecoduct in Madurodam. Het artikel gaat verder onder de foto. © Rijkswaterstaat

Minder aanleggen en meer vernieuwen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt dat de piepkleine weg niet is aangelegd maar vernieuwd. Daarmee past het project in het beleid van minister Mark Harbers, zegt het ministerie in een bericht op LinkedIn. Eerder dit jaar besloot de minister om geld dat eerder was weggelegd voor nieuwe wegen te investeren in het onderhoud van bestaande wegen.

“Door stijgende prijzen in de bouw, stikstofproblematiek en krapte op de arbeidsmarkt kunnen we de komende jaren weinig meer aanleggen”, zei Harbers in maart over het besluit. “We willen het geld voor deze projecten niet in het spaarvarken laten zitten en geven het uit aan de broodnodige grote onderhoudsbeurt van onze wegen, bruggen en viaducten.”

Het verkeersplein en een rotonde in Madurodam. © Rijkswaterstaat

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.