van brienenoordbrug
Afsluiting van de baan

Aanstaand werk aan Brienenoordbrug gaat ‘voor een groot deel’ niet door

De Van Brienenoordbrug in september 2022. ANP / Hollandse Hoogte / MediaTV

Een deel van de aanstaande afsluitingen van de Van Brienenoordbrug zijn van de baan. “De werkzaamheden die dit weekend en begin volgende week op de planning stonden, gaan voor een groot deel niet door door de verwachte weersomstandigheden”, laat Rijkswaterstaat op vrijdag weten. 

“In verband met het verwachte weer is de weekendafsluiting verkort en zijn de werkzaamheden van maandag 25 september op dinsdag 26 september geannuleerd. De brug in de richting van Rotterdam is daarom alleen nog maar dicht vanaf zaterdagavond 23 september om 23:00 tot maandagochtend 25 september om 05:00.”

De brug zou dit weekend onder andere dichtgaan voor de aanleg van een slijtlaag op het brugdek. Dat moet een andere keer gebeuren, vertelt woordvoerder Hanneke Derksen op vrijdagmiddag tegenover Infrasite. “Waarschijnlijk kan het pas volgend jaar. Er zijn op dit moment geen geschikte reservemomenten en de weersomstandigheden lijken er later dit jaar niet beter op te worden.”

De afsluiting in de nacht van maandag op dinsdag zou gebruikt worden om de brugklep te balanceren. Dat is nodig om te compenseren voor veranderingen in het gewicht van de brugklep na de aanleg van de slijtlaag, zegt Derksen. Het balanceren heeft pas zin nadat de slijtlaag ligt, dus is ook het moment waarop dit werk plaatsvindt nog niet bekend. De kans dat het dit jaar lukt is klein, denkt de woordvoerder.

Renovatie Van Brienenoordbrug

Eerder in september vond er tijdens meerdere nachtafsluitingen onderhoud plaats op de Van Brienenoordbrug. Diverse bouten in de houten balken van de brug werden vervangen. Swarco en Knook Staal en Machinebouw voeren het onderhoud samen uit als aannemerscombinatie STERK.

Het doel is om de brug veilig te houden totdat de grotere renovatie van het kunstwerk van start gaat. Meerdere onderdelen zijn volgens Rijkswaterstaat verouderd, dus wil de beheerder de brug over een paar jaar laten vernieuwen. De opdracht daarvoor werd eind 2022 aangekondigd, maar de winnende aannemer is nog niet bekendgemaakt.

Uit de aanbestedingsdocumenten blijkt wel al wat er gaat gebeuren. “De brug bestaat uit een westelijke boogbrug, oostelijke boogbrug en een beweegbaar deel. Beide boogbruggen zijn tientallen jaren oud en voldoen niet meer aan de normen voor constructieve veiligheid. De stalen rijdekken, conserveringen en overige onderdelen, bijvoorbeeld voegovergangen, zijn aan vernieuwing toe.”

Bij de oostelijke boogbrug wil Rijkswaterstaat de brugvallen compleet laten vervangen, evenals de installaties en het bewegingswerk. Ook bij de westelijke boogbrug worden verschillende onderdelen gerenoveerd. Verder krijgt de volledige brug nieuwe systemen voor de besturing, bediening en bewaking. Voor de renovatie zijn afsluitingen gepland in de zomers van 2026, 2027 en 2028.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.