van brienenoordbrug dicht renovatie
Renovatie op komst

Rijkswaterstaat gooit Van Brienenoordbrug dicht voor controle

De Van Brienenoordbrug over de Nieuwe Maas in de A16 bij Rotterdam (2015). Beeldarchief Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

De Van Brienenoordbrug bij Rotterdam gaat later deze maand dicht voor een inspectie. Rijkswaterstaat controleert of het beweegbare deel nog goed werkt.

De brug in de A16 wordt dagelijks door ruim 230.000 voertuigen gebruikt. Het meer dan een kilometer lange kunstwerk is verouderd en wordt pas vanaf 2026 vernieuwd. Daarom voert Rijkswaterstaat extra tussentijdse controles uit.

De Van Brienenoordbrug sluit in de nachten van maandag op dinsdag 29 augustus en van dinsdag op woensdag 30 augustus in beide richtingen. “De installaties van het beweegbare deel van de brug worden in deze nachten getest”, laat Rijkswaterstaat in een online nieuwsbericht weten.

Renovatie Van Brienenoordbrug

De controles moeten ervoor zorgen dat de brug blijft werken totdat de renovatie over een paar jaar van start gaat. De opdracht hiervoor werd eind 2022 aangekondigd, maar de winnende aannemer is nog niet bekendgemaakt. Wel blijkt uit de aanbestedingsdocumenten wat er gaat gebeuren.

“De brug bestaat uit een westelijke boogbrug, oostelijke boogbrug en een beweegbaar deel. Beide boogbruggen zijn tientallen jaren oud en voldoen niet meer aan de normen voor constructieve veiligheid. De stalen rijdekken, conserveringen en overige onderdelen, bijvoorbeeld voegovergangen, zijn aan vernieuwing toe.”

Bij de oostelijke boogbrug wil Rijkswaterstaat de brugvallen compleet laten vervangen, evenals de installaties en het bewegingswerk. Ook bij de westelijke boogbrug worden verschillende onderdelen gerenoveerd. Verder krijgt de volledige brug nieuwe systemen voor de besturing, bediening en bewaking. Voor de renovatie zijn afsluitingen gepland in de zomers van 2026, 2027 en 2028.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Rijkswaterstaat gooit Van Brienenoordbrug dicht voor controle | Infrasite
van brienenoordbrug dicht renovatie
Renovatie op komst

Rijkswaterstaat gooit Van Brienenoordbrug dicht voor controle

De Van Brienenoordbrug over de Nieuwe Maas in de A16 bij Rotterdam (2015). Beeldarchief Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

De Van Brienenoordbrug bij Rotterdam gaat later deze maand dicht voor een inspectie. Rijkswaterstaat controleert of het beweegbare deel nog goed werkt.

De brug in de A16 wordt dagelijks door ruim 230.000 voertuigen gebruikt. Het meer dan een kilometer lange kunstwerk is verouderd en wordt pas vanaf 2026 vernieuwd. Daarom voert Rijkswaterstaat extra tussentijdse controles uit.

De Van Brienenoordbrug sluit in de nachten van maandag op dinsdag 29 augustus en van dinsdag op woensdag 30 augustus in beide richtingen. “De installaties van het beweegbare deel van de brug worden in deze nachten getest”, laat Rijkswaterstaat in een online nieuwsbericht weten.

Renovatie Van Brienenoordbrug

De controles moeten ervoor zorgen dat de brug blijft werken totdat de renovatie over een paar jaar van start gaat. De opdracht hiervoor werd eind 2022 aangekondigd, maar de winnende aannemer is nog niet bekendgemaakt. Wel blijkt uit de aanbestedingsdocumenten wat er gaat gebeuren.

“De brug bestaat uit een westelijke boogbrug, oostelijke boogbrug en een beweegbaar deel. Beide boogbruggen zijn tientallen jaren oud en voldoen niet meer aan de normen voor constructieve veiligheid. De stalen rijdekken, conserveringen en overige onderdelen, bijvoorbeeld voegovergangen, zijn aan vernieuwing toe.”

Bij de oostelijke boogbrug wil Rijkswaterstaat de brugvallen compleet laten vervangen, evenals de installaties en het bewegingswerk. Ook bij de westelijke boogbrug worden verschillende onderdelen gerenoveerd. Verder krijgt de volledige brug nieuwe systemen voor de besturing, bediening en bewaking. Voor de renovatie zijn afsluitingen gepland in de zomers van 2026, 2027 en 2028.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.