Bouwstop vertraagt wegenbouw Brabant, VNO-NCW luidt noodklok
De bouwstop in Brabant heeft minstens vijf infraprojecten vertraagd. Dat onderzocht Cobouw op basis van gegevens van de provincie. Het gaat om wegen, de aanleg van een kruispunt en de bouw van een fiets- en spooronderdoorgang. “Alles loopt vertraging op of komt tot stilstand”, zegt Jan van Mourik van werkgeversorganisatie VNO-NCW tegenover het vakblad na een rondgang bij bedrijven in de provincie.
Noord-Brabant zit sinds maart op slot. De provincie besloot destijds om geen bouwvergunningen meer te verlenen voor projecten die stikstofneerslag veroorzaken op natuurgebieden. Dat zou nodig zijn om een verdere verslechtering van de natuur te voorkomen.
Een paar maanden later komen de gevolgen van de stop in beeld. Minstens vijf infraprojecten zijn vertraagd, schrijft Cobouw in een nieuwsartikel. Roger Feller, commercieel directeur van het Brabantse BLM Wegenbouw, ziet dat veel opdrachtgevers twijfelen of ze door kunnen gaan met hun plannen, vertelt hij tegenover het vakblad.
Oproep
VNO-NCW Brabant-Zeeland riep de provincie in mei met een brandbrief op om het beleid te veranderen. Volgens de werkgeversorganisatie werkt de bouwstop averechts. Ook projecten die de natuurverslechtering op lange termijn verminderen komen namelijk niet van de grond, zei VNO-NCW, die als voorbeeld wees op de bouw van laadinfrastructuur voor elektrisch materieel.
Natuurdoelanalyses
De aanleiding van de bouwstop is een onderzoek van de provincie naar de staat van Brabantse natuurgebieden. Alle provincies zijn wettelijk verplicht om deze ‘natuurdoelanalyses’ uit te voeren. Als de natuur sneller verslechtert dan de wettelijke norm, dan moet een provincie maatregelen treffen. Dat betekende voor Brabant een bouwstop.
Lees ook: