Bord werk in uitvoering

Piet Heintunnel vijftien maanden dicht voor opknapbeurt

Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

De Piet Heintunnel in Amsterdam gaat vanaf eind juni vijftien maanden dicht voor groot onderhoud. Een kwart eeuw na de ingebruikname moeten de technische installaties worden vervangen. De renovatie zal voor de nodige verkeershinder in de stad zorgen.

Gedurende de opknapbeurt gaan beide tunnelbuizen dicht. De tunnelbuis voor de tram blijft op enkele weekenden na open, zodat tram 26 gewoon kan blijven rijden. Om dat mogelijk te maken worden installaties aangepast en komt er een nieuwe vluchtroute voor tramreiziger. Het wegverkeer zal op verschillende manieren worden omgeleid. De gemeente Amsterdam spreekt dan ook van “een noodzakelijke en ingrijpende operatie, die voor overlast zorgt in de hele stad.”

De gemeente licht als volgt de noodzaak van het gebeuren toe: “De tunnel is bijna 25 jaar oud. Technische installaties zijn sterk verouderd en worden vervangen. We pakken onder meer de vluchtwegen, waterafvoer, brandmeldinstallaties, opritten en camerasystemen aan. Ook krijgt de tunnel een nieuwe bediening en besturing, die moet worden geïnstalleerd en getest. Dat gebeurt zoveel mogelijk digitaal, maar kunnen we pas afronden als de andere werkzaamheden aan de tunnel klaar zijn.”

Eén tunnelbuis dicht geen optie

De optie om het werk per tunnelbuis uit te voeren, is volgens de gemeente niet beschikbaar. Daarvoor moeten de veiligheidsinstallaties namelijk functioneren. “De installaties en de bediening van de tunnelbuizen in beide richtingen zijn met elkaar verbonden en worden aangepast en vervangen. Daarom kan de tunnel niet in één richting openblijven. Ook moet er altijd een veilige vluchtroute zijn voor tramreizigers. Die loopt tijdens de renovatie via de zuidelijke tunnelbuis voor wegverkeer.”

Een andere mogelijkheid dan de tunnel vijftien maanden volledig op slot gooien voor het wegverkeer is er dan ook niet en de bijkomende overlast voor dat wegverkeer is niet te voorkomen, stelt de gemeente. Op 25 juni aanstaande gaat de tunnel dicht en vanaf oktober 2022 moet deze weer volledig in gebruik zijn.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Piet Heintunnel vijftien maanden dicht voor opknapbeurt | Infrasite
Bord werk in uitvoering

Piet Heintunnel vijftien maanden dicht voor opknapbeurt

Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

De Piet Heintunnel in Amsterdam gaat vanaf eind juni vijftien maanden dicht voor groot onderhoud. Een kwart eeuw na de ingebruikname moeten de technische installaties worden vervangen. De renovatie zal voor de nodige verkeershinder in de stad zorgen.

Gedurende de opknapbeurt gaan beide tunnelbuizen dicht. De tunnelbuis voor de tram blijft op enkele weekenden na open, zodat tram 26 gewoon kan blijven rijden. Om dat mogelijk te maken worden installaties aangepast en komt er een nieuwe vluchtroute voor tramreiziger. Het wegverkeer zal op verschillende manieren worden omgeleid. De gemeente Amsterdam spreekt dan ook van “een noodzakelijke en ingrijpende operatie, die voor overlast zorgt in de hele stad.”

De gemeente licht als volgt de noodzaak van het gebeuren toe: “De tunnel is bijna 25 jaar oud. Technische installaties zijn sterk verouderd en worden vervangen. We pakken onder meer de vluchtwegen, waterafvoer, brandmeldinstallaties, opritten en camerasystemen aan. Ook krijgt de tunnel een nieuwe bediening en besturing, die moet worden geïnstalleerd en getest. Dat gebeurt zoveel mogelijk digitaal, maar kunnen we pas afronden als de andere werkzaamheden aan de tunnel klaar zijn.”

Eén tunnelbuis dicht geen optie

De optie om het werk per tunnelbuis uit te voeren, is volgens de gemeente niet beschikbaar. Daarvoor moeten de veiligheidsinstallaties namelijk functioneren. “De installaties en de bediening van de tunnelbuizen in beide richtingen zijn met elkaar verbonden en worden aangepast en vervangen. Daarom kan de tunnel niet in één richting openblijven. Ook moet er altijd een veilige vluchtroute zijn voor tramreizigers. Die loopt tijdens de renovatie via de zuidelijke tunnelbuis voor wegverkeer.”

Een andere mogelijkheid dan de tunnel vijftien maanden volledig op slot gooien voor het wegverkeer is er dan ook niet en de bijkomende overlast voor dat wegverkeer is niet te voorkomen, stelt de gemeente. Op 25 juni aanstaande gaat de tunnel dicht en vanaf oktober 2022 moet deze weer volledig in gebruik zijn.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam