noordzeesluizen
Miljardenproject

Complex rond Nieuwe Sluis Terneuzen krijgt naam ‘Noordzeesluizen’

De onthulling van de naam op donderdag 16 november bij de sluis in aanbouw in Terneuzen. nieuwesluisterneuzen.eu

De naam van het sluizencomplex van de Nieuwe Sluis Terneuzen is op donderdag bekendgemaakt. De nieuwe sluis gaat samen met de twee bestaande sluizen in Terneuzen de ‘Noordzeesluizen’ heten. Dat onthulden minister Mark Harbers en Vlaamse minister Lydia Peeters tijdens een werkbezoek aan de bouwlocatie.

De sluis in aanbouw werd in de afgelopen jaren de Nieuwe Sluis Terneuzen genoemd. Dat verandert niet, vertelt een woordvoerder van minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) tegenover Infrasite. ‘Noordzeesluizen’ is de nieuwe naam voor het sluizencomplex, dat naast de nieuwe sluis bestaat uit de bestaande Oostsluis en Westsluis.

De nieuwe sluis wordt meer dan 400 meter lang en bijna 60 meter breed. De constructie is al jaren in aanbouw. Toen het project in 2017 van start ging, werd verwacht dat de werkzaamheden in 2022 klaar zouden zijn. In de jaren daarna is het werk herhaaldelijk vertraagd. Inmiddels bedragen de kosten meer dan een miljard.

“Naar verwachting wordt de sluis in het derde kwartaal van volgend jaar in gebruik genomen”, zegt de woordvoerder van Harbers op donderdag. “Daarom is nu alvast besloten om het nieuwe sluizencomplex, waar de sluis een deel van uitmaakt, een naam te geven.”

Noordzeesluizen

De naam werd bepaald door een speciale commissie, valt te lezen op de website van het project. “Er is voor ‘Noordzeesluizen’ gekozen om een verbinding te leggen tussen de haven van Gent en Terneuzen en het aangrenzend zeegebied.” Dat is tevens het doel van de nieuwe sluis, die met een bredere toegang voor schepen de bereikbaarheid van de haven van Gent moet gaan verbeteren.

Een tekening van de toekomstige sluis. © nieuwesluisterneuzen.eu

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Complex rond Nieuwe Sluis Terneuzen krijgt naam ‘Noordzeesluizen’ | Infrasite
noordzeesluizen
Miljardenproject

Complex rond Nieuwe Sluis Terneuzen krijgt naam ‘Noordzeesluizen’

De onthulling van de naam op donderdag 16 november bij de sluis in aanbouw in Terneuzen. nieuwesluisterneuzen.eu

De naam van het sluizencomplex van de Nieuwe Sluis Terneuzen is op donderdag bekendgemaakt. De nieuwe sluis gaat samen met de twee bestaande sluizen in Terneuzen de ‘Noordzeesluizen’ heten. Dat onthulden minister Mark Harbers en Vlaamse minister Lydia Peeters tijdens een werkbezoek aan de bouwlocatie.

De sluis in aanbouw werd in de afgelopen jaren de Nieuwe Sluis Terneuzen genoemd. Dat verandert niet, vertelt een woordvoerder van minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) tegenover Infrasite. ‘Noordzeesluizen’ is de nieuwe naam voor het sluizencomplex, dat naast de nieuwe sluis bestaat uit de bestaande Oostsluis en Westsluis.

De nieuwe sluis wordt meer dan 400 meter lang en bijna 60 meter breed. De constructie is al jaren in aanbouw. Toen het project in 2017 van start ging, werd verwacht dat de werkzaamheden in 2022 klaar zouden zijn. In de jaren daarna is het werk herhaaldelijk vertraagd. Inmiddels bedragen de kosten meer dan een miljard.

“Naar verwachting wordt de sluis in het derde kwartaal van volgend jaar in gebruik genomen”, zegt de woordvoerder van Harbers op donderdag. “Daarom is nu alvast besloten om het nieuwe sluizencomplex, waar de sluis een deel van uitmaakt, een naam te geven.”

Noordzeesluizen

De naam werd bepaald door een speciale commissie, valt te lezen op de website van het project. “Er is voor ‘Noordzeesluizen’ gekozen om een verbinding te leggen tussen de haven van Gent en Terneuzen en het aangrenzend zeegebied.” Dat is tevens het doel van de nieuwe sluis, die met een bredere toegang voor schepen de bereikbaarheid van de haven van Gent moet gaan verbeteren.

Een tekening van de toekomstige sluis. © nieuwesluisterneuzen.eu

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.