Winnaars Betonprijs 2005 bekendgemaakt

Gouda – Elke twee jaar organiseert de Betonvereniging de Betonprijs, in samenwerking ENCI, BFBN, VOBN, NCH, Bouwdienst Rijkswaterstaat, Fabelcem en NVLB. Met de Betonprijs worden projecten bekroond die een voorbeeld zijn van een creatieve, opvallende toepassing van het materiaal beton.

Op 16 november 2005 zijn in De Burgerzaal van het Stadhuis van Rotterdam de winnende projecten van de Betonprijs 2005 bekendgemaakt tijdens het ‘Betonprijsdiner’, een combinatie van de bekendmaking met een diner voor de betrokken partijen van alle genomineerde projecten. De bekendmaking was in handen van de voorzitter van de jury, ir. Carel de Reus, en de uitreiking van de bijbehorende oorkondes is gebeurd door de heer drs. Lucas Bolsius, loco-burgemeester van Rotterdam.

Voor de Betonprijs waren dit jaar meer dan 108 projecten ingezonden, waarvan er vijftien werden genomineerd in de vijf genoemde categorieën. Tevens is een speciale projectprijs toegekend.

De winnaars in de verschillende categorieën zijn:
– Woningbouw : Woongebouw Australië-Boston te Amsterdam
– Utiliteitsbouw : Universiteitsbibliotheek Utrecht
– Bruggen en viaducten: De Snelweg A5 ‘De Verlengde Westrandweg’
– Constructies in de waterbouw: Souterrain Den Haag
– Diversen: Waterwerken III ‘Chardonnay’
– Speciale projectprijs: De Betuweroute van zee tot Zevenaarcategorie Woningbouw is de prijs toegekend aan
Woongebouw Australië-Boston te Amsterdam
In het ontwerp van het bestaande pakhuis en de nieuwbouw zijn op een voortreffelijke wijze samengebracht tot één harmonieus complex. De architectuur maakt met name indruk door de grote overstek te laten zweven als massa boven het pakhuis. Het robuuste uiterlijk van doorgaand betonraster met glazen puien realiseert een perfecte aansluiting op de industriële architectuur van de pakhuizen. Opvallend is de bijzondere toepassing van beton en elementen die gestofstraald zijn, waardoor een Betonprijs waardig elegant uiterlijk is ontstaan.
– Opdrachtgever: Johan Matser projectontwikkeling
– OCNA/Woningcorporatie het Oosten
– OCNA Ymere
– Architect: DKV Architecten
– Constructeur: Cumae, Arnhem
– Aannemer: Bouwbedrijf Midreth b.v., Mijdrecht
– Andere betrokkenen: Adviesbureau Romkes
– Bouwmanagement: ABC, Veenendaal
– Advies reconstructie: Rappange & Partners Architecten BV, Amsterdam
– Prefab beton: Oosthoek Kemper, Tilburg
– Ingenieursgroep Romkes, St. Nicolaasga

In de categorie Utiliteitsbouw is de prijs toegekend aan de
Universiteitsbibliotheek Utrecht
De universiteit van Utrecht heeft zich de laatste 10 jaar onderscheiden door opdracht te verlenen voor een aantal zeer boeiende bouwwerken. De bibliotheek is de meest recente parel aan dit snoer. Een bibliotheek is een ruimte waar bezoekers geconcentreerd willen werken en waar ze elkaar kunnen ontmoeten in een atmosfeer die nauwelijks praten toestaat. Om deze sfeer van bijzondere concentratie op te roepen is het interieur zwart. De boekendepots, die als wolken zweven, verdelen de hoofdruimte in zones, die met trappen en hellingen aan elkaar verbonden zijn. Samen met de gevels van prefab reliëf beton, afgewisseld met glaspanelen en de gestorte dragende betonschijven ontstaat hierdoor een luchtige ruimtelijkheid die een unieke contemplatieve sfeer oplevert. Ook heeft de jury veel waardering voor de uitvoeringskwaliteit. De jury heeft daarom unaniem besloten dat dit project in deze categorie de Betonprijs verdient.

– Opdrachtgever: Universiteit Utrecht
– Architect: Wiel Arets Architect & Associates, Maastricht
– Constructeur: ABT Adviseurs in bouwtechniek, Velp
– Aannemer: Heijmans – IBC Bouw BV, Best
– Andere betrokkenen: Schokbeton, Zwijndrecht
– Molenaar-Beton, Goes

In de categorie Bruggen en viaducten is de prijs toegekend aan de
De Snelweg A5 ‘De Verlengde Westrandweg’
De weg is op een boeiende manier in de omgeving ingepast, waarbij ook de vormgeving in harmonie is met de luchthaven Schiphol. Daarmee is optimale balans tussen vormgeving en architectuur bereikt. De opdrachtgever; Rijkswaterstaat, verdient volgens de jury een compliment voor de gevoerde regie. Bij het berijden van de weg kan zich een euforische ervaring voordoen. Vooral nu we weten dat dit project in de categorie Bruggen en Viaducten de Betonprijswinnaar is!

– Opdrachtgever: Bouwdienst Rijkswaterstaat, Zoetermeer
– Architect: Zwarts & Jansma Architecten, Amsterdam
– Constructeur: n.v.t.
– Aannemer: Bouwteam A5
– RWS Bouwdienst, Zoetermeer
– Ingenieursbureau Oranjewoud, Rotterdam

Combinatie A5
1. Volker Wessels, Zoetermeer
2. HBG Civiel, Gouda
3. BAM-NBM
4. Dura vermeer
5. Koop Tjuchem

Andere betrokkenen
– Dywidag-Systems International, Zaltbommel
– Mammoet-van Seumeren
– Spanbeton BV, Koudekerk a.d. Rijn
– Molenaar-Beton, Goes

In de categorie Constructies in de waterbouw is de prijs toegekend aan het
Souterrain Den Haag
Het ontwerp van architect Rem Koolhaas heeft een allure die nog niet eerder ondergronds is vertoond; ruimtelijk; open en licht. De vormgeving van de stations en parkeergarage kan zich meten met de Internationale top, en geeft een belangrijke impuls aan de aandacht voor ondergrondse architectuur in Nederland en daarbuiten. De jury is zich zeer welbewust van de problematiek die zich tijdens de uitvoeringsfase heeft voorgedaan. Doorslaggevend voor het toekennen van de Betonprijs is echter geweest, dat het project in zijn oorspronkelijk bedoelde vorm is opgeleverd. Een waar Hollands constructief huzarenstuk!

– Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
– Architect: 1e fase O.M.A. Rem Koolhaas. 2e fase LAB-DA Rob Hilz
– Constructeur: 1e fase SAT vof – 2e fase TRAMKOM vof
– Aannemer: TRAMKOM vof
– Ballast Nedam Infra BV, Nieuwegein
– Strukton Beton Bouw, Maarssen
– Van Hattum en Blankevoort, Woerden
– Andere betrokkenen: Directievoering 2e fase Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam
– Bouwmanagement 2e fase Toornend & Partners, Haarlem
– Molenaar-Beton, Goes

In de categorie Diversen is de prijs toegekend aan het
Waterwerken III ‘Chardonnay’
Het Utrechtse industrie gebied Lageweide langs het Amsterdamrijnkanaal is een typisch voorbeeld van een oud bedrijventerrein, waar de optelsom van de functionaliteiten van de afzonderlijke gebouwen en terreinen de sfeer bepaalt. De Utrechtse kunstenaar Ruud Kuijer heeft daarin een architectonische sculptuur geplaatst, bestaande uit kolossale betonnen objecten. Hierdoor is een ruimtelijke samenhang ontstaan, een wonderlijke sfeer door het contrast van utiliteit en poëzie, en een onvergetelijke identiteit voor deze plek. Juist om de poëtische kwaliteit van de enorme structuur, heeft de jury deze Betonprijs toegekend.

– Opdrachtgever: Ruud Kuijer
– Architect: Ruud Kuijer
– Constructeur: ing. Johan Grimmelikhuijzen, Constructiebureau Boerkoel, Utrecht
– Aannemer fundering: Geka Bouw BV, Dordrecht

Andere betrokkenen
– Betontechnoloog: Gerard Drost Mebin betononderzoek, Utrecht
– Betonmortelfabriek Utrecht, BEFU BV Ballast Nedam NV, Nieuwegein
– Niemans Beton BV, Vianen Theo Pouw BV, Utrecht
– Betonvervoer: Schipper Jan Visser
– Mammoet, Schiedam

De jury heeft een speciale projectprijs toegekend aan de
De Betuweroute van zee tot Zevenaar
Het motto “Zonder beton geen Betuweroute” geeft volgens de jury de essentie weer van dit voor Nederlandse begrippen unieke project, waarbij de kernwoorden flexibiliteit, ontwerpvrijheid, meervoudig ruimte gebruik, inspelen op wensen uit de omgeving en duurzame oplossingen op een manier gehanteerd zijn die in combinatie met creatieve toepassing van het materiaal beton tot een uniek ‘landmark’ hebben geleid die onvergelijkbaar is met wat verder in dit kader is ingediend. In plaats van dit project een gewone Betonprijs nominatie toe te kennen heeft de jury gemeend dit huzaren stukje te moeten bekronen met een speciale projectprijs.

– Opdrachtgever: ProRail – Projectorganisatie Betuweroute namens het
– Ministerie van Verkeer en Waterstaat (i.c. Rijkswaterstaat)
– Architecten: Grontmij – De Weger v.o.f.
– Holland Railconsult BV, Utrecht
– Arcadis infragroep
– Constructeur: Grontmij – De Weger v.o.f.
– Holland Railconsult BV, Utrecht
– Arcadis infragroep
– Aannemer: Boskalis, Heijmans, BAM, Ballast Nedam, Strukton Betonbpuw,
– BAM Civiel, KWS-Infra, Van Hattum en Blankevoort, Ham-Van Oord,
– Dura Vermeer, Koop Holding, Welling Holding,
– Midden Betuwe Aannemingsmij. , Mourik, Gebr. van Kessel, CFE,
– Besix, Da Vincigroep, Hegeman, TBI Beton- en Waterbouw, e.a.
– Andere betrokkenen: Geo Delft, TUC Rail, Witteveen en Bosch, DHV, Cauberg-Huygen,
– ROB, Schokbeton, B.V. Meteoor, Molenaar-Beton, e.a.

De jury heeft een bijzondere vermelding toegekend aan
ABT Adviseurs in bouwtechniek
Als constructeur of adviseur waren zij als bedrijf betrokken bij meer dan 10% van de inzendingen voor de Betonprijs 2005, waarbij uit elf van hun projecten vier Betonprijs nominaties zijn toegekend en waarvan er ook nog één Betonprijswinnaar bleek!

Via steekhoudende woorden als ‘Solid as a Rock’, ‘Vorm en constructie onlosmakelijk met elkaar verbonden’ en ‘Uitnutting van de laatste ontwikkelingen op betongebied en dan ook nog flexibel en demontabel’ heeft de jury uitdrukking gegeven aan toekenning van deze bijzondere vermelding.

De Betonvereniging is ruim 75 jaar hét kenniscoördinatiecentrum in de betonwereld, onafhankelijk en ter zake kundig. De Betonvereniging stelt zich het bevorderen van een verantwoord gebruik van het materiaal beton ten doel, door het genereren en overdragen van kennis. Zowel opdrachtgevers, aannemers, leveranciers als zakelijke dienstverleners uit de betonbouw zijn interactief lid, totaalinclusief persoonlijke leden meer dan 2.400. De leden vormen tezamen een netwerk waaruit direct kennis kan worden vergaard over recente ontwikkelingen. De Betonvereniging geeft technische publicaties uit, organiseert cursussen, examens, lezingen, studiedagen, symposia en congressen en geeft voorlichting op een zeer breed terrein.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Betonvereniging