Nettelhorsterbrug dodelijk ongeval bam infra lochem

Arbeidsinspectie zoekt beelden van ongeval Lochem, oorzaak blijft uit

De bouwplaats bij Lochem waar het tragische ongeval woensdag 21 februari plaatsvond. De witte brugboog ligt op de grond en de kraanarm hangt erboven. ANP / Persbureau Heitink

Heb je een foto of video van de bouwplaats bij Lochem rond de tijd van het dodelijke ongeval van 21 februari? Deel ze met de Arbeidsinspectie, zo roept de toezichthouder dinsdagavond op in een uitzending van Opsporing Verzocht. De hoop is dat de beelden helpen bij het achterhalen van de oorzaak.

Het onderzoek naar de oorzaak is in volle gang. Op de dag van het ongeval werd de bouwplaats afgezet en gingen rechercheurs van de Arbeidsinspectie aan het werk. Het is een strafrechtelijk onderzoek, wat gebruikelijk is bij ernstige arbeidsongevallen. Op de bouwplaats in Lochem kwamen twee mensen om het leven. Twee anderen raakten gewond.

Tijdens het hijsen van een brugdeel op 21 februari ging er iets mis en stortte het brugdeel naar beneden. Een deel van de tientallen werkers op de bouwplaats zag het gebeuren. Zo ook een verslaggever en cameraman van Omroep Gelderland, die naar Lochem waren gekomen om beelden te draaien van de bouw van de zogeheten Nettelhorsterbrug. Toen het brugdeel neerstortte zagen zij twee bouwvakkers naar beneden vallen.

De beelden van Omroep Gelderland zijn op verzoek van de Arbeidsinspectie ingenomen, meldt de NOS. De verslaggever is door de Arbeidsinspectie gevraagd om te getuigen, maar daar werkt de omroep niet aan mee.  “Wij leven mee met de slachtoffers, de nabestaanden en alle mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren. Toch werken wij niet mee, omdat het niet past bij onze rol als journalist. Een journalist moet vrij nieuws vergaren. Wij opereren altijd onafhankelijk en zijn geen verlengstuk van politie, justitie of de Arbeidsinspectie.”

Speculatie over oorzaak

In de media circuleren berichten over de mogelijke oorzaak van het ongeval. Volgens de Arbeidsinspectie is het te vroeg om te speculeren, vertelde een woordvoerder in februari tegenover Infrasite. Alleen officiële onderzoekers hebben toegang tot de bouwplaats waar het misliep. Daar wordt “gedegen onderzoek” gedaan naar alle feiten — en dus niet alleen op basis van openbare video’s en foto’s van het incident, aldus de woordvoerder.

Nettelhorsterbrug

De plaats van het ongeval is de bouwplaats van de zogeheten Nettelhorsterbrug over het Twentekanaal. BAM bouwt de bijna 140 meter lange brug in opdracht van de provincie Gelderland om de bereikbaarheid van de Achterhoek en Lochem te verbeteren. Als onderdeel van het project legt de aannemer ook een nieuwe rondweg aan, de N346 Schakel Achterhoek-A1. BAM won de opdracht in 2022 voor een aanneemsom van bijna 50 miljoen euro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Arbeidsinspectie zoekt beelden van ongeval Lochem, oorzaak blijft uit | Infrasite
Nettelhorsterbrug dodelijk ongeval bam infra lochem

Arbeidsinspectie zoekt beelden van ongeval Lochem, oorzaak blijft uit

De bouwplaats bij Lochem waar het tragische ongeval woensdag 21 februari plaatsvond. De witte brugboog ligt op de grond en de kraanarm hangt erboven. ANP / Persbureau Heitink

Heb je een foto of video van de bouwplaats bij Lochem rond de tijd van het dodelijke ongeval van 21 februari? Deel ze met de Arbeidsinspectie, zo roept de toezichthouder dinsdagavond op in een uitzending van Opsporing Verzocht. De hoop is dat de beelden helpen bij het achterhalen van de oorzaak.

Het onderzoek naar de oorzaak is in volle gang. Op de dag van het ongeval werd de bouwplaats afgezet en gingen rechercheurs van de Arbeidsinspectie aan het werk. Het is een strafrechtelijk onderzoek, wat gebruikelijk is bij ernstige arbeidsongevallen. Op de bouwplaats in Lochem kwamen twee mensen om het leven. Twee anderen raakten gewond.

Tijdens het hijsen van een brugdeel op 21 februari ging er iets mis en stortte het brugdeel naar beneden. Een deel van de tientallen werkers op de bouwplaats zag het gebeuren. Zo ook een verslaggever en cameraman van Omroep Gelderland, die naar Lochem waren gekomen om beelden te draaien van de bouw van de zogeheten Nettelhorsterbrug. Toen het brugdeel neerstortte zagen zij twee bouwvakkers naar beneden vallen.

De beelden van Omroep Gelderland zijn op verzoek van de Arbeidsinspectie ingenomen, meldt de NOS. De verslaggever is door de Arbeidsinspectie gevraagd om te getuigen, maar daar werkt de omroep niet aan mee.  “Wij leven mee met de slachtoffers, de nabestaanden en alle mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren. Toch werken wij niet mee, omdat het niet past bij onze rol als journalist. Een journalist moet vrij nieuws vergaren. Wij opereren altijd onafhankelijk en zijn geen verlengstuk van politie, justitie of de Arbeidsinspectie.”

Speculatie over oorzaak

In de media circuleren berichten over de mogelijke oorzaak van het ongeval. Volgens de Arbeidsinspectie is het te vroeg om te speculeren, vertelde een woordvoerder in februari tegenover Infrasite. Alleen officiële onderzoekers hebben toegang tot de bouwplaats waar het misliep. Daar wordt “gedegen onderzoek” gedaan naar alle feiten — en dus niet alleen op basis van openbare video’s en foto’s van het incident, aldus de woordvoerder.

Nettelhorsterbrug

De plaats van het ongeval is de bouwplaats van de zogeheten Nettelhorsterbrug over het Twentekanaal. BAM bouwt de bijna 140 meter lange brug in opdracht van de provincie Gelderland om de bereikbaarheid van de Achterhoek en Lochem te verbeteren. Als onderdeel van het project legt de aannemer ook een nieuwe rondweg aan, de N346 Schakel Achterhoek-A1. BAM won de opdracht in 2022 voor een aanneemsom van bijna 50 miljoen euro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.