Belijning fietspad

Nieuwe belijning op 165 kilometer provinciaal fietspad

Foto: ProMedia / Vincent Krabbendam

De provincie Groningen laat de belijning op 165 kilometer fietspad vernieuwen. Hierbij maakt de aannemer gebruik van een nieuwe product: thermoplast markering. Dit is in een paar minuten droog en daardoor is het niet nodig om het fietspad tijdens de werkzaamheden te stremmen. Bovendien reflecteert dit goed in het donker.

Die goede reflectie draagt bij aan de verkeersveiligheid, net als de nieuwe belijning. De paden krijgen namelijk een langere middenstreep en nieuwe markering aan de zijkant. Die lijnen aan de zijkanten krijgen ribbels om fietsers te waarschuwen dat ze zich erg dicht langs de rand bevinden. De werkzaamheden vinden plaats in augustus en september.

Langere middenstreep

De provincie Groningen trekt 750.000 euro uit voor deze nieuwe markering. Het gaat hierbij om 165 kilometer, terwijl de provincie het beheer heeft over ongeveer 240 kilometer fietspad. De andere fietspaden zijn echter al tijdens eerdere onderhoudswerkzaamheden voorzien van nieuwe belijning.

Volgens de provincie gebeuren er nog steeds veel ongelukken met fietsers die per ongeluk naast het pad belanden. Door de nieuwe belijning wordt een duidelijke overgang gecreëerd tussen het fietspad en berm, wat hopelijk leidt tot een daling van het aantal ongevallen. Met deze werkzaamheden maakt de provincie alle fietspaden weer veilig volgens de nieuwe richtlijnen.

Het is slechts één van de maatregelen die de provincie neemt voor veiligere fietsvoorzieningen. Er wordt verder gewerkt aan het verbreden van de fietspaden, het aanbrengen van bermverharding, het vervangen van trottoirbanden en het verwijderen of beter laten opvallen van obstakels op het pad. Dan valt bijvoorbeeld te denken aan paaltjes.

Onderwerpen:

Auteur: Inge Jacobs