fraude vca diploma ongeldig verklaard

1.300 veiligheidsdiploma’s ongeldig verklaard na fraude, 62-jarige man uit Friesland aangehouden

Foto alleen ter illustratie. Shutterstock / Lois GoBe

De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een 62-jarige man uit Friesland aangehouden voor vermoedelijke fraude met examens voor VCA-diploma’s. Met zo’n diploma laten medewerkers in de bouw, infra en andere sectoren zien dat ze basiskennis hebben over veiligheid. In de zaak rondom de vermoedelijke fraude zijn 1.300 VCA-diploma’s ongeldig verklaard. 

Het is voor werkgevers mogelijk om na te gaan of een van de ongeldig verklaarde diploma’s tot een medewerker behoort. Die informatie staat in het Centraal Diploma Register op de website van de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV).

De aangehouden man uit Friesland was vermoedelijk actief als examinator voor mensen die een VCA-diploma wilden behalen. De verdenking is dat de man tijdens de examens de juiste antwoorden invulde voor de kandidaten of aanwees aan de kandidaten, zo valt te lezen in een nieuwsbericht van de Arbeidsinspectie.

“De examinator werkte daarbij vermoedelijk nauw samen met de opleider. Deze opleider richtte zich specifiek op kandidaten die moeite hebben met leren of die de Nederlandse taal onvoldoende machtig waren en bood een alles-in-één pakket aan.”

In de reclameslogan van de opleider werd een slagingsgarantie beloofd. Dat is opvallend, zegt de Arbeidsinspectie, want een opleider gaat niet over de uitslag van een examen. “Een examinator hoort daarnaast onafhankelijk te zijn en niet samen te werken met een opleider.”

Vuil aan de lucht

De Arbeidsinspectie kwam op het spoor van de fraude nadat de toezichthouder Stichting Examenkamer in 2020 meekeek met de examens van een groep kandidaten die onvoldoende of geen Nederlands spraken.

Toen de toezichthouder meekeek, zakten de kandidaten allemaal. Vijf dagen later vond een herexamen plaats voor dezelfde groep kandidaten, maar dan zonder het toezicht van Stichting Examenkamer. Dit keer slaagden de kandidaten allemaal, waarop werd besloten om de examinator en opleider verder te onderzoeken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

1.300 veiligheidsdiploma’s ongeldig verklaard na fraude, 62-jarige man uit Friesland aangehouden | Infrasite
fraude vca diploma ongeldig verklaard

1.300 veiligheidsdiploma’s ongeldig verklaard na fraude, 62-jarige man uit Friesland aangehouden

Foto alleen ter illustratie. Shutterstock / Lois GoBe

De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een 62-jarige man uit Friesland aangehouden voor vermoedelijke fraude met examens voor VCA-diploma’s. Met zo’n diploma laten medewerkers in de bouw, infra en andere sectoren zien dat ze basiskennis hebben over veiligheid. In de zaak rondom de vermoedelijke fraude zijn 1.300 VCA-diploma’s ongeldig verklaard. 

Het is voor werkgevers mogelijk om na te gaan of een van de ongeldig verklaarde diploma’s tot een medewerker behoort. Die informatie staat in het Centraal Diploma Register op de website van de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV).

De aangehouden man uit Friesland was vermoedelijk actief als examinator voor mensen die een VCA-diploma wilden behalen. De verdenking is dat de man tijdens de examens de juiste antwoorden invulde voor de kandidaten of aanwees aan de kandidaten, zo valt te lezen in een nieuwsbericht van de Arbeidsinspectie.

“De examinator werkte daarbij vermoedelijk nauw samen met de opleider. Deze opleider richtte zich specifiek op kandidaten die moeite hebben met leren of die de Nederlandse taal onvoldoende machtig waren en bood een alles-in-één pakket aan.”

In de reclameslogan van de opleider werd een slagingsgarantie beloofd. Dat is opvallend, zegt de Arbeidsinspectie, want een opleider gaat niet over de uitslag van een examen. “Een examinator hoort daarnaast onafhankelijk te zijn en niet samen te werken met een opleider.”

Vuil aan de lucht

De Arbeidsinspectie kwam op het spoor van de fraude nadat de toezichthouder Stichting Examenkamer in 2020 meekeek met de examens van een groep kandidaten die onvoldoende of geen Nederlands spraken.

Toen de toezichthouder meekeek, zakten de kandidaten allemaal. Vijf dagen later vond een herexamen plaats voor dezelfde groep kandidaten, maar dan zonder het toezicht van Stichting Examenkamer. Dit keer slaagden de kandidaten allemaal, waarop werd besloten om de examinator en opleider verder te onderzoeken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.