kws (1)

KWS klimt naar trede vier op de Safety Culture Ladder

Foto ter illustratie. KWS

KWS heeft de vierde trede bereikt op de Safety Culture Ladder. Dat laat het “trotse” grond-, weg- en waterbouwbedrijf deze week weten. Per 1 juli 2026 gaan meerdere opdrachtgevers in Nederland de derde trede als voorwaarde stellen bij het gunnen van opdrachten aan aannemers.            

De tredes van de Safety Culture Ladder zijn certificeringen. Elke stap op de ladder geeft een indicatie van de bouwveiligheid van een bedrijf. De vierde trede wordt gekenmerkt door “proactiviteit”. Dat houdt in dat een bedrijf de veiligheid van medewerkers niet alleen belangrijk vindt, maar ook regelmatig probeert te verbeteren.

Voor KWS ging de stap naar trede vier niet vanzelf, benadrukt het bedrijf op zijn website. “Met ons veiligheidsprogramma ‘WAVE’ investeren we intensief in ons veiligheidsbewustzijn. We werken veilig of we werken niet — en het behalen van de vierde trede is een direct resultaat van dit programma.”

Trede drie wordt voorwaarde

Meerdere opdrachtgevers en grote bouwbedrijven in Nederland eisen op dit moment al dat de onderaannemers waarmee ze samenwerken op de tweede trede staan. Per 1 juli 2026 gaat de eis omhoog naar trede drie. Dat is afgesproken als onderdeel van de Governance Code Veiligheid in de Bouw.

Het plan was eerder om de eis per 1 januari 2025 op te schroeven, maar dat is uitgesteld omdat er “nog geen goed alternatief is voor het lichtste bewijsmiddel”, liet Bouwend Nederland eind vorig jaar weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

KWS klimt naar trede vier op de Safety Culture Ladder | Infrasite
kws (1)

KWS klimt naar trede vier op de Safety Culture Ladder

Foto ter illustratie. KWS

KWS heeft de vierde trede bereikt op de Safety Culture Ladder. Dat laat het “trotse” grond-, weg- en waterbouwbedrijf deze week weten. Per 1 juli 2026 gaan meerdere opdrachtgevers in Nederland de derde trede als voorwaarde stellen bij het gunnen van opdrachten aan aannemers.            

De tredes van de Safety Culture Ladder zijn certificeringen. Elke stap op de ladder geeft een indicatie van de bouwveiligheid van een bedrijf. De vierde trede wordt gekenmerkt door “proactiviteit”. Dat houdt in dat een bedrijf de veiligheid van medewerkers niet alleen belangrijk vindt, maar ook regelmatig probeert te verbeteren.

Voor KWS ging de stap naar trede vier niet vanzelf, benadrukt het bedrijf op zijn website. “Met ons veiligheidsprogramma ‘WAVE’ investeren we intensief in ons veiligheidsbewustzijn. We werken veilig of we werken niet — en het behalen van de vierde trede is een direct resultaat van dit programma.”

Trede drie wordt voorwaarde

Meerdere opdrachtgevers en grote bouwbedrijven in Nederland eisen op dit moment al dat de onderaannemers waarmee ze samenwerken op de tweede trede staan. Per 1 juli 2026 gaat de eis omhoog naar trede drie. Dat is afgesproken als onderdeel van de Governance Code Veiligheid in de Bouw.

Het plan was eerder om de eis per 1 januari 2025 op te schroeven, maar dat is uitgesteld omdat er “nog geen goed alternatief is voor het lichtste bewijsmiddel”, liet Bouwend Nederland eind vorig jaar weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.