Noord/Zuidlijn

Reizigers gaan mogelijk meebetalen aan doortrekken Noord/Zuidlijn

Foto: ProMedia / Inge Jacobs

Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol wordt mogelijk deels betaald door reizigers. Als het Rijk niet met meer geld voor de metrolijn over de brug komt, komt er een toeslag van 2 euro op elke rit met openbaar vervoer, auto of taxi van en naar de luchthaven.

Dat blijkt uit het alternatieve plan voor bekostiging dat een nationale alliantie van overheden en bedrijven heeft bedacht. De Vervoerregio Amsterdam, gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam, provincie Noord-Holland, Schiphol, KLM en NS kregen eerder dit jaar te horen dat er vanuit het Nationaal Groeifonds een bedrag van 1,5 miljard euro is gereserveerd. Dat is de helft van wat er nodig is.

Aan die reservering werd de voorwaarde verbonden dat vóór 9 januari 2022 voor een cofinanciering vanuit het Rijk en de regio wordt gezorgd. Maar gezien de demissionaire status van het kabinet en de langdurige formatie lijkt dit een utopie, schrijft de Amsterdamse wethouder Egbert de Vries in een brief aan de regioraad van de Vervoerregio Amsterdam.

Alle reizigers profiteren

Daarom is op zoek gegaan naar alternatieve bekostigingsmiddelen. Het enige kansrijke plan B werd gevonden in een tijdelijke bereikbaarheidstoeslag voor reizigers. Wie met de auto, trein, metro, taxi of bus van en naar knooppunt Schiphol reist, moet een toeslag 2 euro toeslag betalen en voor werknemers wordt nog eens 0,25 euro extra voorgesteld. De heffing zou moeten ingaan vanaf het moment dat de Noord/Zuidlijn is doorgetrokken, naar verwachting in 2036, en duurt tot de benodigde 1,5 miljard euro is opgehaald.

Lees de rest van het artikel op OVPro.nl, een zusteruitgave van Infrasite.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder Infrasite.nl.

Reizigers gaan mogelijk meebetalen aan doortrekken Noord/Zuidlijn | Infrasite
Noord/Zuidlijn

Reizigers gaan mogelijk meebetalen aan doortrekken Noord/Zuidlijn

Foto: ProMedia / Inge Jacobs

Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol wordt mogelijk deels betaald door reizigers. Als het Rijk niet met meer geld voor de metrolijn over de brug komt, komt er een toeslag van 2 euro op elke rit met openbaar vervoer, auto of taxi van en naar de luchthaven.

Dat blijkt uit het alternatieve plan voor bekostiging dat een nationale alliantie van overheden en bedrijven heeft bedacht. De Vervoerregio Amsterdam, gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam, provincie Noord-Holland, Schiphol, KLM en NS kregen eerder dit jaar te horen dat er vanuit het Nationaal Groeifonds een bedrag van 1,5 miljard euro is gereserveerd. Dat is de helft van wat er nodig is.

Aan die reservering werd de voorwaarde verbonden dat vóór 9 januari 2022 voor een cofinanciering vanuit het Rijk en de regio wordt gezorgd. Maar gezien de demissionaire status van het kabinet en de langdurige formatie lijkt dit een utopie, schrijft de Amsterdamse wethouder Egbert de Vries in een brief aan de regioraad van de Vervoerregio Amsterdam.

Alle reizigers profiteren

Daarom is op zoek gegaan naar alternatieve bekostigingsmiddelen. Het enige kansrijke plan B werd gevonden in een tijdelijke bereikbaarheidstoeslag voor reizigers. Wie met de auto, trein, metro, taxi of bus van en naar knooppunt Schiphol reist, moet een toeslag 2 euro toeslag betalen en voor werknemers wordt nog eens 0,25 euro extra voorgesteld. De heffing zou moeten ingaan vanaf het moment dat de Noord/Zuidlijn is doorgetrokken, naar verwachting in 2036, en duurt tot de benodigde 1,5 miljard euro is opgehaald.

Lees de rest van het artikel op OVPro.nl, een zusteruitgave van Infrasite.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder Infrasite.nl.