Heijmans legt aardgasbuffers aan in Groningen

‘s-Hertogenbosch – Heijmans bouwt in het Groningse Zuidwending aan de aanleg van aardgasbuffers. Opdrachtgever is het samenwerkingsverband Aardgasbuffer Zuidwending waarin Gasunie en Nuon zijn vertegenwoordigd. De totale aanneemsom van het project bedraagt circa € 20 miljoen. Als onderdeel van het project is een contract getekend voor het onderhoud van de installaties tot begin 2009. De activiteiten zijn begin februari 2006 gestart. Heijmans voert de activiteiten uit in combinatie met Controlec en Vos Mechanical Engineering.

In de startfase van het project wordt een nieuwe pompinstallatie aangelegd inclusief ondergrondse hogedruk waterleidingen waarmee het zout uit de cavernes (holten) wordt gespoeld. In totaal komen er vier opslagplaatsen met een inhoud van 500.000 m3. In een later stadium legt Heijmans de benodigde infrastructuur aan. Bij het project in Zuidwending zijn Heijmans bedrijven uit de divisies Infra en Bouw betrokken. Heijmans is penvoerder naar de opdrachtgever namens de combinatie met Controlec en Vos. De combinatie is verantwoordelijk voor de gehele keten van activiteiten: van ontwerpfase tot onderhoud en service.

Opslag van aardgas in zoutkoepels verhoogt de leveringszekerheid van gas. Met de aardgasbuffer kan flexibel worden ingespeeld op kortstondige wisselingen in de vraag naar gas. Gasunie en Nuon verwachten dat de aardgasbuffer eind 2009 volledig operationeel is.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Heijmans NV