zwaar werk rotterdamsebaan

Bouwplaatsmedewerkers voeren actie voor regeling vervroegd pensioen

Foto alleen ter illustratie. Werkzaamheden voor de aanleg van de Rotterdamsebaan in 2018. ANP / Freek van den Bergh

Medewerkers in de bouw en infra voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt de vakbond FNV. De regeling maakt het op dit moment mogelijk om drie jaar eerder stoppen met werken, maar de vraag is of dat na 2025 zo blijft. Landelijke onderhandelingen over het onderwerp zijn stukgelopen. Met de acties wil de FNV druk zetten op de politiek en werkgeversorganisaties om nieuwe afspraken te maken.  

Donderdag voeren bouwvakkers in Maastricht actie met grote spandoeken op een bouwplaats aan de Nassaulaan. De komende weken zijn er ook acties in Loppersum, Heerhugowaard, Den Haag en Lent. Volgens vakbondbestuurder Peter van der Put zijn de acties voorlopig “redelijk werkgeversvriendelijk”, omdat er tijdens de schafttijd wordt geprotesteerd. “Maar dat kan veranderen als Den Haag en werkgevers blijven weigeren om de zwaarwerkregeling voor vele duizenden mensen te verlengen en verbeteren.”

De discussie

Wat is er aan de hand? In het Pensioenakkoord uit 2019 is afgesproken dat er tot en met 2025 minder belasting betaald hoeft te worden over uitkeringen aan medewerkers die eerder stoppen met werken via de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Die regeling staat in de bouw en infra bekend als de zwaarwerkregeling. Als er geen nieuwe afspraken over de regeling worden gemaakt, dan gaat de belasting na 2025 weer omhoog. Vroeger stoppen wordt daardoor “onbetaalbaar”, zegt de CNV op zijn website.

Het is zaak om de afspraken te verlengen, vindt ook de vakbond FNV. Daarom gingen de vakbonden vorig jaar om tafel met de landelijke werkgeversorganisatie, VNO-NCW. Dat leverde weinig op, want de onderhandelingen liepen eind 2023 stuk. Een paar maanden later zijn de partijen er nog steeds niet over uit.

De vakbonden willen dat VNO-NCW snel toezegt dat de afspraken worden verlengd. Maar de werkgeversorganisatie wil eerst en samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kijken “naar de financiële consequenties en de impact daarvan op de arbeidsmarkt”, vertelde een woordvoerder eerder tegenover Infrasite. “Het gaat immers over een overheidsregeling.”

Naast de verlenging wil de FNV dat de overheid het aantrekkelijker maakt voor bouwbedrijven om te kunnen meedoen aan de regeling. Nu mogen werkgevers maximaal 2182 euro bruto per maand uitkeren aan werknemers die eerder stoppen. Wie meer betaalt, krijgt een boete. Volgens de bond moet dit bedrag omhoog zodat bedrijven meer mensen eerder kunnen laten uittreden.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Bouwplaatsmedewerkers voeren actie voor regeling vervroegd pensioen | Infrasite
zwaar werk rotterdamsebaan

Bouwplaatsmedewerkers voeren actie voor regeling vervroegd pensioen

Foto alleen ter illustratie. Werkzaamheden voor de aanleg van de Rotterdamsebaan in 2018. ANP / Freek van den Bergh

Medewerkers in de bouw en infra voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt de vakbond FNV. De regeling maakt het op dit moment mogelijk om drie jaar eerder stoppen met werken, maar de vraag is of dat na 2025 zo blijft. Landelijke onderhandelingen over het onderwerp zijn stukgelopen. Met de acties wil de FNV druk zetten op de politiek en werkgeversorganisaties om nieuwe afspraken te maken.  

Donderdag voeren bouwvakkers in Maastricht actie met grote spandoeken op een bouwplaats aan de Nassaulaan. De komende weken zijn er ook acties in Loppersum, Heerhugowaard, Den Haag en Lent. Volgens vakbondbestuurder Peter van der Put zijn de acties voorlopig “redelijk werkgeversvriendelijk”, omdat er tijdens de schafttijd wordt geprotesteerd. “Maar dat kan veranderen als Den Haag en werkgevers blijven weigeren om de zwaarwerkregeling voor vele duizenden mensen te verlengen en verbeteren.”

De discussie

Wat is er aan de hand? In het Pensioenakkoord uit 2019 is afgesproken dat er tot en met 2025 minder belasting betaald hoeft te worden over uitkeringen aan medewerkers die eerder stoppen met werken via de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Die regeling staat in de bouw en infra bekend als de zwaarwerkregeling. Als er geen nieuwe afspraken over de regeling worden gemaakt, dan gaat de belasting na 2025 weer omhoog. Vroeger stoppen wordt daardoor “onbetaalbaar”, zegt de CNV op zijn website.

Het is zaak om de afspraken te verlengen, vindt ook de vakbond FNV. Daarom gingen de vakbonden vorig jaar om tafel met de landelijke werkgeversorganisatie, VNO-NCW. Dat leverde weinig op, want de onderhandelingen liepen eind 2023 stuk. Een paar maanden later zijn de partijen er nog steeds niet over uit.

De vakbonden willen dat VNO-NCW snel toezegt dat de afspraken worden verlengd. Maar de werkgeversorganisatie wil eerst en samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kijken “naar de financiële consequenties en de impact daarvan op de arbeidsmarkt”, vertelde een woordvoerder eerder tegenover Infrasite. “Het gaat immers over een overheidsregeling.”

Naast de verlenging wil de FNV dat de overheid het aantrekkelijker maakt voor bouwbedrijven om te kunnen meedoen aan de regeling. Nu mogen werkgevers maximaal 2182 euro bruto per maand uitkeren aan werknemers die eerder stoppen. Wie meer betaalt, krijgt een boete. Volgens de bond moet dit bedrag omhoog zodat bedrijven meer mensen eerder kunnen laten uittreden.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.