Gedenkteken treinongeluk Voorschoten

Burgemeester Voorschoten onthult gedenkteken treinongeluk

Het Gedenkteken op de plaats waar op 4 april 2023 na een botsing een trein ontspoorde en in een weiland terrecht kwam. ANP/Hollandse Hoogte/Josh Walet

Burgemeester Nadine Stemerdink heeft donderdag aan het Geestwoningpad in Voorschoten een kunstwerk onthuld ter nagedachtenis aan het treinongeluk dat precies een jaar eerder, op 4 april 2023, gebeurde.

Die nacht botste nabij station Voorschoten een goederentrein op een bouwkraan, waarna een passerende passagierstrein ontspoorde. De bouwkraanbestuurder kwam om het leven. In de passagierstrein zaten ongeveer vijftig reizigers, van wie er dertig gewond raakten. “Op een dag als vandaag zijn we in gedachten bij kraanbestuurder Martin en zijn nabestaanden. Leed dat niet is te bevatten”, zei Stemerdink bij de onthulling. “Maar laten we ook denken aan de vele hulpverleners die zich midden in de nacht naar Voorschoten haastten. Aan de omwonenden aan de ene kant van het spoor, die hun deuren openden om de lichtgewonden op te vangen. Aan boer Freek in de stal aan de andere kant van het spoor. Aan al die mensen die zich over de reizigers ontfermden.”

Het gedenkteken is een lessenaar van roestkleurig cortenstaal met een zwart-witfoto van de verongelukte treinstellen, gezien vanuit de lucht. Op het kunstwerk staat een QR-code die verwijst naar de online informatiepagina. Het kunstwerk staat bij de drie berkjes aan het Geestwoningpad, waar omwonenden en hulpverleners in de nacht van het ongeval een omgekeerde picknicktafel als loopplank plaatsten.

OM: Geen strafrechtelijke vervolging

Vorige week werd bekend dat het Openbaar Ministerie niemand strafrechtelijk gaat vervolgen voor het dodelijke treinongeval bij Voorschoten. Justitie concludeert dat er sprake is van een ongeluk. “Het is niet te achterhalen waarom de kraanmachinist, ondanks deze afspraak, eerder aan de oversteek is begonnen. Er zijn geen technische gebreken aan de kraan vastgesteld en er zijn geen aanwijzingen dat de kraanmachinist onwel zou zijn geworden of de kraan opzettelijk voor de goederentrein zou hebben geplaatst”, aldus het OM.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jeroen Baldwin

Burgemeester Voorschoten onthult gedenkteken treinongeluk | Infrasite
Gedenkteken treinongeluk Voorschoten

Burgemeester Voorschoten onthult gedenkteken treinongeluk

Het Gedenkteken op de plaats waar op 4 april 2023 na een botsing een trein ontspoorde en in een weiland terrecht kwam. ANP/Hollandse Hoogte/Josh Walet

Burgemeester Nadine Stemerdink heeft donderdag aan het Geestwoningpad in Voorschoten een kunstwerk onthuld ter nagedachtenis aan het treinongeluk dat precies een jaar eerder, op 4 april 2023, gebeurde.

Die nacht botste nabij station Voorschoten een goederentrein op een bouwkraan, waarna een passerende passagierstrein ontspoorde. De bouwkraanbestuurder kwam om het leven. In de passagierstrein zaten ongeveer vijftig reizigers, van wie er dertig gewond raakten. “Op een dag als vandaag zijn we in gedachten bij kraanbestuurder Martin en zijn nabestaanden. Leed dat niet is te bevatten”, zei Stemerdink bij de onthulling. “Maar laten we ook denken aan de vele hulpverleners die zich midden in de nacht naar Voorschoten haastten. Aan de omwonenden aan de ene kant van het spoor, die hun deuren openden om de lichtgewonden op te vangen. Aan boer Freek in de stal aan de andere kant van het spoor. Aan al die mensen die zich over de reizigers ontfermden.”

Het gedenkteken is een lessenaar van roestkleurig cortenstaal met een zwart-witfoto van de verongelukte treinstellen, gezien vanuit de lucht. Op het kunstwerk staat een QR-code die verwijst naar de online informatiepagina. Het kunstwerk staat bij de drie berkjes aan het Geestwoningpad, waar omwonenden en hulpverleners in de nacht van het ongeval een omgekeerde picknicktafel als loopplank plaatsten.

OM: Geen strafrechtelijke vervolging

Vorige week werd bekend dat het Openbaar Ministerie niemand strafrechtelijk gaat vervolgen voor het dodelijke treinongeval bij Voorschoten. Justitie concludeert dat er sprake is van een ongeluk. “Het is niet te achterhalen waarom de kraanmachinist, ondanks deze afspraak, eerder aan de oversteek is begonnen. Er zijn geen technische gebreken aan de kraan vastgesteld en er zijn geen aanwijzingen dat de kraanmachinist onwel zou zijn geworden of de kraan opzettelijk voor de goederentrein zou hebben geplaatst”, aldus het OM.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van Infrasite.nl.