N69. Foto: provincie Noord-Brabant

Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en Assen duurzaamste opdrachtgevers bouw en infra

Foto: provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en de gemeente Assen zijn de meest duurzame publieke aanbesteders voor de bouw en infra. Dat blijkt uit de top 25 die Bouwend Nederland jaarlijks samenstelt. De brancheorganisatie is blij met de mooie resultaten, maar ziet ook dat de kloof tussen koplopers en achterblijvers in duurzaam aanbesteden steeds groter wordt.

Bouwend Nederland stelde de top 25 voor het derde jaar op rij samen en het was ook de derde keer dat de provincie Noord-Brabant als eerste eindigde. De nummers twee en drie, Rijkswaterstaat en de gemeente Assen, maakte allebei een grote sprong in een jaar tijd. Assen steeg zelfs van plek 24 naar de derde trede van het podium.

Flinke sprong op de lijst

In totaal werden er van ruim negentig opdrachtgevers zo’n duizend aanbestedingen tegen het licht gehouden, met een top 25 tot gevolg. Van de nummer één wordt benadrukt dat deze niet alleen opnieuw de duurzaamste opdrachtgever is, maar Noord-Brabant heeft ook nog eens zijn gemiddelde score op de meetlat van Bouwend Nederland verbeterd. Rijkswaterstaat maakte een flinke sprong op de lijst, onder meer door de invoering van de Milieu Kosten Indicator. En Assen heeft zich opgewerkt tot de best presterende gemeente in de top 25.

Maar de goede prestaties van de koplopers kunnen volgens Bouwend Nederland niet verhullen dat er nog heel veel werk aan de winkel is. “We zijn blij met deze mooie resultaten, maar zien de kloof tussen koplopers en achterblijvers toenemen. Met landelijke regie moeten de opdrachtgevers in de onderste regionen wakker geschud worden.” De grote sprongen worden namelijk door de koplopers gemaakt, maar de branchenorganisatie ziet ook dat bij veel opdrachtgevers duurzaamheid nog altijd een ondergeschoven kindje is.

Meer gunnen op duurzaamheid

Dat vraagt dus om een andere aanpak met landelijke regie. Bouwend Nederland heeft daar ook ideeën over: er moet meer worden gegund op duurzaamheid, opdrachtgevers moeten al in een vroeg stadium van aanbestedingen in gesprek met de markt en het is belangrijk dat er meer uniforme prestatie-eisen komen. De brancheorganisatie vraagt de Tweede Kamer om van deze punten werk te maken. Vooruitlopend op de bekendmaking van de top 25 stelde Bouwend Nederland recent al dat de duurzame prikkel in veel aanbestedingen voor bouw en infra ontbreekt.

Lees ook de andere artikelen van Infrasite over duurzaamheid, waaronder:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.