Willemen Infra

CO2-voetafdruk aantonen steeds belangrijker voor infrabedrijven

Foto: Willemen Infra via Richard Aertssen van ABAX

Infrabedrijven hebben meer en meer te maken met duurzaamheidseisen die opdrachtgevers stellen. Het in kaart brengen van de eigen CO2-voetafdruk is er daar één van, weet ook de Belgische Willemen Groep. Duurzaamheidsmanager Franky Van den Berghe vertelt waarom het bedrijf voor het in kaart brengen van het verbruik en de uitstoot van het eigen materieel gebruikmaakt van de diensten van ABAX, dat zelf ook hard aan de weg timmert met verduurzaming.

ABAX heeft zich namelijk diverse doelen gesteld op het gebied van duurzaamheid, waaronder ook het verkleinen van de eigen CO2-voetafdruk. Als duurzaamheidsdeskundige helpt Taryn Lynne Sumpton het bedrijf daarbij op verschillende manieren. Sumpton legt uit dat het deels om kleine, dagelijkse veranderingen gaat maar vooral om grotere koerswijzigingen.

“Zo zijn we van energieleverancier veranderd en elektrificeren we ons wagenpark. We hebben veranderingen doorgevoerd in de verpakkingen die we gebruiken en we kijken of we dat ook moeten doen voor de grondstoffen van onze hardware. Verder verkopen we die hardware niet meer, maar leasen de gebruikers ze. Als het dan bij ons terugkomt, knappen we het op en brengen we de hardware weer in omloop. De gebruikte materialen blijven dan in gebruik, waar ze anders uit de keten zouden verdwijnen.”

CO2-uitstoot: vooral materieel en brandstof

Omdat ABAX duurzaamheid belangrijk vindt en de werknemers er ook zo over denken, is het een belangrijke waarde voor het bedrijf. Dat betekent onder meer dat bij elke afweging binnen het bedrijf wordt bekeken of het niet duurzamer kan. Omdat dit iets is waar ook veel klanten van ABAX daarmee bezig zijn, onderstreept Sumpton dat de producten en diensten van het bedrijf daarbij van pas komen.

“Het aantonen van wat je in een project uitstoot wordt voor bouw- en infrabedrijven steeds belangrijker. Opdrachtgevers vragen daar echt om”, legt Sumpton uit. “Onze oplossingen helpen ze daarbij. Infraprojecten kennen als het om CO2-uitstoot gaat veel aspecten, maar een groot deel heeft betrekking op materieel op brandstof. Dan helpt het enorm als je inzicht hebt in het brandstofverbruik en daarmee de uitstoot van die machines en voertuigen.”

Zo lanceerde ABAX recent Smart Connect, waar (infra)bedrijven op een centraal platform in één oogopslag kunnen zien waar zich welke voertuigen en machines bevinden – en wat ze verbruiken en uitstoten. Daarnaast helpen de producten van ABAX bedrijven om de inzet en het onderhoud van materieel te optimaliseren, en om te zorgen dat alle voertuigen in een vloot ongeveer evenveel worden gebruikt. “Door dat alles gaan ze langer mee en ook dat komt de duurzame bedrijfsvoering ten goede.”

Volop innoveren om te verduurzamen

Een bedrijf dat daarvan kan meepraten is de Willemen Groep, een bouwonderneming met zo’n 2.300 werknemers uit Mechelen. Binnen het bedrijfsonderdeel Infra werken ongeveer duizend mensen. Franky Van den Berghe coördineert bij de Willemen Groep het duurzaamheidsbeleid en zorgt dat het binnen de verschillende bedrijven vorm krijgt.

“We zijn we heel breed met verduurzamen bezig, zowel in het eigen bedrijf als in de projecten die we doen. We zien het als onze missie om letterlijk en figuurlijk te bouwen aan een betere wereld en daar werken we al jaren aan. We ondernemen acties om de eigen CO2-voetafdruk te reduceren en er wordt volop geïnnoveerd. Duurzaam werken gaat voor ons ook over de samenwerking met onderaannemers en de juiste mensen op de juiste plek zetten om de Sustainable Development Goals te realiseren.”

Een van de acties betreft het verkrijgen van inzicht in het verbruik van de vloot, iets waarvoor de Willemen Groep samenwerkt met ABAX. “Een goed systeem is daarbij met een wagenpark als het onze heel belangrijk”, vindt Van den Berghe. “Wij maken bijvoorbeeld gebruik van de rijstijlanalyse. We willen dat gebruiken om onze mensen te informeren over wat in hun rijstijl kunnen verbeteren. Dat vertaalt zich in minder brandstofverbruik en onderhoud, maar ook in duurzamer rijgedrag en minder CO2-uitstoot.”

‘Helpt ons enorm’

Daarnaast helpt het een bedrijf als de Willemen Groep om te weten waar zich welke voertuigen en machines bevinden en wat dat materieel uitstoot en verbruikt. “Meer en meer vragen opdrachtgevers dat we aantonen wat onze CO2-voetafdruk in een project is. Binnen het systeem van ABAX kun je zien waar voertuigen en materieel zich bevinden en wat ze verbruiken en uitstoten. Dat systeem biedt tal van mogelijkheden en we zijn nog aan het uitvinden wat voor ons het beste werkt, maar het is al wel duidelijk dat dit ons enorm helpt om die CO2-voetafdruk aan te tonen.”

Het duurzaamheidsbeleid van het bouwbedrijf is nog in ontwikkeling. “Maar we kunnen onze doelen alleen waarmaken als ze binnen de organisatie breed gedragen worden”, legt Franky Van den Berghe uit. “We pushen onze medewerkers dan ook niet en de bereidwilligheid om te verduurzamen is er zeker. Ze vinden het een belangrijk thema en ze vinden het belangrijk dat wij er als werkgever mee aan de slag gaan.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.