wateroverlast alphen aan de rijn (1)
Werk aan steden

‘Aanpassen aan klimaat gaat Zuid-Holland bijna 12,5 miljard kosten’

Foto ter impressie. Een ondergelopen straat in Alphen aan de Rijn op 20 juni 2023. In het onderzoek van Nelen & Schuurmans worden onder andere maatregelen tegen wateroverlast besproken. ANP / Hollandse Hoogte / Josh Walet

Het voorkomen van grote problemen door wateroverlast en extreme droogte gaat de provincie Zuid-Holland naar schatting bijna 12,5 miljard euro kosten. In Rotterdam alleen al worden de kosten op twee miljard euro geschat. Dat staat in een onderzoek dat adviesbureau Nelen & Schuurmans in opdracht van de provincie heeft gemaakt, meldt het ANP op donderdag. 

De onderzoekers hebben gekeken wat er nodig is om de Zuid-Hollandse gemeenten voor 2050 klimaatadaptief te maken. Dat wil zeggen dat de woningen en omgeving bestand zijn tegen weersextremen als gevolg van klimaatverandering, bijvoorbeeld door meer groen aan te leggen en te zorgen dat straten waterdoorlatend worden.

De kosten van de “benodigde” maatregelen worden geschat op 12,4 miljard euro, waarvan ruim de helft om wateroverlast te voorkomen, valt te lezen in het onderzoek op de website van de provincie. Omgerekend gaat het jaarlijks om 130 euro per inwoner van de provincie, voor een periode van 25 jaar. Rotterdam heeft de grootste investering nodig: bijna 2 miljard euro. Voor Den Haag komen de kosten om klimaatadaptieve maatregelen te nemen uit op ruim 1,2 miljard.

“Willen we ook in de toekomst veilig en prettig wonen in Zuid-Holland, dan moeten we ons aanpassen aan het veranderende klimaat”, zegt gedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD, klimaatadaptatie). “De kosten voor klimaatadaptatie van de bestaande stad zijn hoog. Dit is geen fijne boodschap voor gemeenten. Maar de kosten van niets doen zijn vele malen hoger. Schade die niet ontstaat hoef je niet te herstellen, dat scheelt veel leed, tijd en geld.”

Schaduw en ruimte voor regen

In het onderzoek zijn verschillende soorten wijken meegenomen, zoals een vooroorlogse wijk, een gebied met stedelijke hoogbouw, een Vinex-wijk, een bedrijventerrein en een villa-locatie. De onderzoekers keken hoe het daarin gesteld is met onder meer de verwerking van overvloedige regenval en hoeveel schaduwplekken er zijn.

Ze berekenden ook wat aanpassingen in de wijken zouden kosten. Zo zou in binnensteden vooral geld uitgetrokken moeten worden om wateroverlast te voorkomen. In Vinex-wijken is vooral het gebrek aan schaduw en daarmee ‘hittestress’ iets wat aangepakt zou moeten worden. Als alle voorgestelde maatregelen worden doorgevoerd, bedragen de jaarlijkse kosten voor onderhoud daarna zo’n 300 miljoen euro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.

‘Aanpassen aan klimaat gaat Zuid-Holland bijna 12,5 miljard kosten’ | Infrasite