Eiland van Brienenoord. Foto: iStock / Frans Willem Blok

Nieuwe brug in Rotterdam blijkt net niet te passen

Eiland van Brienenoord. Foto: iStock / Frans Willem Blok (onbeperkt gebruik)

Een nieuwe brug in Rotterdam die de verbinding moet vormen met het Eiland van Brienenoord kan voorlopig niet in gebruik worden genomen. De 68 meter lange beweegbare brug werd vorige maand op zijn plek gehesen, maar blijkt net niet te passen. 

Dat zegt projectleider Laurence Peels van de gemeente Rotterdam in gesprek met RTV Rijnmond. Het beweegbare gedeelte van de brug blijkt door onvoorziene omstandigheden niet te passen omdat deze ‘te schuin’ is, aldus Peels. “Het is maar een paar centimeter op een gehele brug van 68 meter. Maar het is net te veel, en daardoor kan de klep niet goed sluiten.” Uit veiligheidsoverwegingen kan de brug daardoor niet worden opengesteld voor verkeer. Eigenlijk had de nieuwe oeververbinding voor voetgangers, fietsers en auto’s op 4 januari in gebruik genomen moeten worden.

Het Eiland van Brienenoord is een natuurgebied dat pal onder de gelijknamige brug in Rotterdam ligt. De oude ophaalbrug was zestig jaar geleden aangelegd als tijdelijke hulpbrug en aan vervanging toe. Er wordt ook gewerkt aan een tweede vaste brug. Het project maakt deel uit van uitbreiding van het getijdengebied van het eiland.

Opnieuw inmeten

Het is nog onduidelijk waar het is misgelopen tijdens het project. Volgens Peels is er de brug op verschillende momenten gemeten en bleven de afwijkingen altijd binnen de gestelde eisen. “Anders hadden we hem natuurlijk nooit geplaatst in december. We zijn nu alles opnieuw aan het inmeten, bekijken, analyseren en onderzoeken om er zeker van te zijn wat er mis is en hoe we het moeten oplossen.”

De projectleider kan geen inschatting maken wanneer de brug alsnog kan worden geopend en of daarvoor alleen het beweegbare gedeelte of de hele verbinding moet worden aangepakt. Ze benadrukt dat zorgvuldigheid boven alles gaat en dat die tijd er ook is. Het eiland is namelijk nog altijd bereikbaar via de oude brug.

Onderwerpen:

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder Infrasite.nl.