algemeen bouw
Stikstof

Bouwprojecten in Brabant kunnen onder voorwaarden toch beginnen

Foto ter impressie. Grondwerkzaamheden voor een nieuwe woonwijk in Sleeuwijk op 1 december 2023. ANP / Hollandse Hoogte / Bart Stoutjesdijk

Projecten in de provincie Brabant die in de bouwfase een beetje stikstof uitstoten zonder dat dit een duidelijk effect heeft op de natuur, mogen toch van start. Dat heeft de provincie besloten, meldt het ANP op woensdag.

Brabant geeft op dit moment geen vergunningen af voor bouwprojecten als daarbij stikstof terechtkomt in Natura 2000-gebieden. Onder voorwaarden kunnen sommige projecten nu toch doorgaan, bevestigt woordvoerder Floris Ran van de provincie tegenover Infrasite.

Bouwprojecten mogen alsnog niet van start mits ze in de ‘gebruiksfase’, dus zodra ze af zijn, extra stikstofuitstoot veroorzaken. Zoiets als de aanleg van een nieuwe weg komt volgens het ANP dus nog steeds niet in aanmerking.

Projecten die als ze af zijn niet tot extra uitstoot leiden, mogen in de bouwfase ook maar een kleine stikstofuitstoot hebben. Die uitstoot mag bovendien geen “significante gevolgen” hebben voor Natura 2000-gebieden in de buurt. Een zogenoemde ecologische toets moet een en ander “voldoende gedegen” onderbouwen.

Niet bekend welke projecten doorgaan

De provincie weet nog niet precies voor hoeveel projecten dit besluit gevolgen gaat hebben. Volgens het ANP zou het in elk geval mogelijk om de bouw van een brug en een hotel gaan.

Welke brug en welk hotel dit zijn, wil woordvoerder Floris Ran niet bevestigen. Hij vindt het aan de initiatiefnemer, bijvoorbeeld het bouwbedrijf dat de vergunning heeft aangevraagd, om dergelijke informatie te delen.

“De provincie gaat zelf niet na welke projecten precies in aanmerking komen. We hebben de manier waarop we vergunningsaanvragen behandelen gewoonweg aangepast.”

Nieuw Porthos-besluit

De provincie komt tot dit besluit naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State over het project Porthos bij Rotterdam van afgelopen zomer. De raad oordeelde dat Porthos door mag gaan, omdat de stikstof die vrijkomt bij de bouw van dat CO2-opslagproject geen invloed van betekenis heeft op de nabijgelegen natuur. Eind 2022 oordeelde de hoogste bestuursrechter juist nog dat een vrijstelling tijdens de bouwfase illegaal was.

Niet in alle provincies

Volgens een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO), de koepelorganisatie van de twaalf provincies, is over dit onderwerp “(nog) geen expliciete interprovinciale afspraak” gemaakt. Wel ziet het IPO dat provincies “over het algemeen minder terughoudend” zijn dan voor de Porthos-uitspraak van augustus, als het gaat om de toets “waarmee significante effecten op voorhand kunnen worden uitgesloten zodat er geen vergunning nodig is”.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP

Journalist en redacteur voor Infrasite.