treinen station arnhem
RegioExpres

Gelderland overweegt bedrijven uit te kopen voor stikstofruimte spoorbouw

Foto ter impressie. Een deel van het station Arnhem in mei 2023. ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

De provincie Gelderland overweegt stikstofuitstotende bedrijven uit te kopen om het spoor tussen Arnhem en Doetinchem te kunnen verdubbelen. Dat laat de provincie op dinsdag weten.

Gelderland wil het spoor uitbreiden voor de RegioExpres, een nieuwe sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem die na Doetinchem als sprinter verder rijdt naar Winterswijk. De trein kan er pas komen als er een tweede spoor wordt bijgebouwd op het traject. De plannen voor de aanleg worden sinds de afgelopen jaren uitgewerkt. De huidige versies zijn tussen 21 december en 31 januari beschikbaar voor inzage, maakt de provincie nu op haar website bekend.

Uitkoop als optie

Een deel van de plannen wordt alvast toegelicht. Gelderland legt onder andere uit hoe er naar verwachting kan worden gecompenseerd voor de stikstofuitstoot van de bouwwerkzaamheden en nieuwe treinritten. Een van de opties is de uitkoop van stikstofuitstotende bedrijven, zegt de provincie. “Als die stoppen, dan kan de ruimte voor de RegioExpres worden benut.”

Volgende stappen

Tijdens de inspraakperiode tussen 21 december en 31 januari kan “iedereen” een mening geven over de plannen, valt verder te lezen in de toelichting. De provincie vat de reacties aan het einde van de periode samen in een zogeheten zienswijze. “En als er aanleiding voor is, passen we de plannen aan.”

De stap daarna is de vaststelling van het definitieve plan. Dat moet later in 2024 gaan gebeuren. Volgens de huidige planning op website van het project kunnen de werkzaamheden naar verwachting in 2026 beginnen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Gelderland overweegt bedrijven uit te kopen voor stikstofruimte spoorbouw | Infrasite
treinen station arnhem
RegioExpres

Gelderland overweegt bedrijven uit te kopen voor stikstofruimte spoorbouw

Foto ter impressie. Een deel van het station Arnhem in mei 2023. ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

De provincie Gelderland overweegt stikstofuitstotende bedrijven uit te kopen om het spoor tussen Arnhem en Doetinchem te kunnen verdubbelen. Dat laat de provincie op dinsdag weten.

Gelderland wil het spoor uitbreiden voor de RegioExpres, een nieuwe sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem die na Doetinchem als sprinter verder rijdt naar Winterswijk. De trein kan er pas komen als er een tweede spoor wordt bijgebouwd op het traject. De plannen voor de aanleg worden sinds de afgelopen jaren uitgewerkt. De huidige versies zijn tussen 21 december en 31 januari beschikbaar voor inzage, maakt de provincie nu op haar website bekend.

Uitkoop als optie

Een deel van de plannen wordt alvast toegelicht. Gelderland legt onder andere uit hoe er naar verwachting kan worden gecompenseerd voor de stikstofuitstoot van de bouwwerkzaamheden en nieuwe treinritten. Een van de opties is de uitkoop van stikstofuitstotende bedrijven, zegt de provincie. “Als die stoppen, dan kan de ruimte voor de RegioExpres worden benut.”

Volgende stappen

Tijdens de inspraakperiode tussen 21 december en 31 januari kan “iedereen” een mening geven over de plannen, valt verder te lezen in de toelichting. De provincie vat de reacties aan het einde van de periode samen in een zogeheten zienswijze. “En als er aanleiding voor is, passen we de plannen aan.”

De stap daarna is de vaststelling van het definitieve plan. Dat moet later in 2024 gaan gebeuren. Volgens de huidige planning op website van het project kunnen de werkzaamheden naar verwachting in 2026 beginnen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.