bouw algemeen 2
Bouw en infra

Noord-Brabant vijfde keer bovenaan top 25 duurzame aanbesteders

Foto ter illustratie. Scott Blake / Unsplash

Het Aanbestedingsinstituut maakt op dinsdag een lijst bekend met de ’top 25 duurzame aanbesteders’ in de bouw en infra. De partijen op de lijst lieten duurzaamheid in de afgelopen twee jaar het vaakst en zwaarst meewegen bij gunningen van opdrachten, zegt het instituut. In de top vijf staan de provincie Noord-Brabant, de provincie Utrecht, het waterschap van Rijnland, de gemeente Eindhoven en Rijkswaterstaat. 

Het Aanbestedingsinstituut doet jaarlijks onderzoek naar duurzaamheid in openbare aanbestedingen, legt Bouwend Nederland op zijn website uit. De werkgeversorganisatie is de initiatiefnemer van het instituut. Voor het onderzoek werd niet alleen bekeken hoe vaak duurzaamheid een rol speelde in het besluit van aanbesteders om opdrachten te gunnen, zegt Bouwend Nederland, maar ook hoe zwaar duurzaamheid in het besluit meewoog.

De cijfers gaan over 2021 en 2022. Alleen bedrijven en overheden met minstense zeven geregistreerde aanbestedingen werden beoordeeld. Een kleiner aantal aanbestedingen zou volgens het instituut niet “representatief” zijn. De volledige lijst staat sinds dinsdag op de website van Bouwend Nederland en is hieronder te zien.

Het artikel gaat verder na de afbeelding. © Aanbestedingsinstituut / Bouwend Nederlandbouwend nederland aanbestedingsinstituut top 25 duurzaam aanbesteders

Rijkswaterstaat op vijf

Rijkswaterstaat eindigt op nummer vijf. De beheerder zegt in een reactie blij te zijn met de positie. “Het laat zien dat we onze ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn en circulair te werken serieus nemen”, aldus Roger Mol, hoofdingenieur-directeur Duurzaamheid en Leefomgeving bij Rijkswaterstaat. “We zetten verschillende instrumenten in om duurzaamheid en milieueffecten in onze projecten te bevorderen. Niet alleen als gunningscriteria, maar ook als inkoopvoorwaarden.”

‘Duurzaamheid weegt steeds vaker mee’

Het Aanbestedingsinstituut zegt dat duurzaamheid steeds vaker een rol speelt in het besluit voor gunningen van opdrachten in de bouw en infra. Dat zou blijken uit de analyse van openbare aanbestedingen in het afgelopen jaar, die vorige week op de website van Bouwend Nederland werd gepubliceerd. “We zien opnieuw een groei in het aantal duurzame gunningen.”

Bij 52 procent van de aanbestedingen van infrawerken werd vorig jaar onder andere gegund op duurzaamheid, valt te lezen in de analyse. Een jaar eerder was dat volgens het instituut nog 50 procent. In de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) zou duurzaamheid vorig jaar bij 41 procent van de aanbestedingen een rol hebben gespeeld, een stijging ten opzichte van de 40 procent in het jaar daarvoor. Bij aanbestedingen van infradiensten, bijvoorbeeld groenwerken, steeg het aantal volgens het instituut naar 48 procent. Ook hier ging een jaar eerder nog om 40 procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Noord-Brabant vijfde keer bovenaan top 25 duurzame aanbesteders | Infrasite
bouw algemeen 2
Bouw en infra

Noord-Brabant vijfde keer bovenaan top 25 duurzame aanbesteders

Foto ter illustratie. Scott Blake / Unsplash

Het Aanbestedingsinstituut maakt op dinsdag een lijst bekend met de ’top 25 duurzame aanbesteders’ in de bouw en infra. De partijen op de lijst lieten duurzaamheid in de afgelopen twee jaar het vaakst en zwaarst meewegen bij gunningen van opdrachten, zegt het instituut. In de top vijf staan de provincie Noord-Brabant, de provincie Utrecht, het waterschap van Rijnland, de gemeente Eindhoven en Rijkswaterstaat. 

Het Aanbestedingsinstituut doet jaarlijks onderzoek naar duurzaamheid in openbare aanbestedingen, legt Bouwend Nederland op zijn website uit. De werkgeversorganisatie is de initiatiefnemer van het instituut. Voor het onderzoek werd niet alleen bekeken hoe vaak duurzaamheid een rol speelde in het besluit van aanbesteders om opdrachten te gunnen, zegt Bouwend Nederland, maar ook hoe zwaar duurzaamheid in het besluit meewoog.

De cijfers gaan over 2021 en 2022. Alleen bedrijven en overheden met minstense zeven geregistreerde aanbestedingen werden beoordeeld. Een kleiner aantal aanbestedingen zou volgens het instituut niet “representatief” zijn. De volledige lijst staat sinds dinsdag op de website van Bouwend Nederland en is hieronder te zien.

Het artikel gaat verder na de afbeelding. © Aanbestedingsinstituut / Bouwend Nederlandbouwend nederland aanbestedingsinstituut top 25 duurzaam aanbesteders

Rijkswaterstaat op vijf

Rijkswaterstaat eindigt op nummer vijf. De beheerder zegt in een reactie blij te zijn met de positie. “Het laat zien dat we onze ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn en circulair te werken serieus nemen”, aldus Roger Mol, hoofdingenieur-directeur Duurzaamheid en Leefomgeving bij Rijkswaterstaat. “We zetten verschillende instrumenten in om duurzaamheid en milieueffecten in onze projecten te bevorderen. Niet alleen als gunningscriteria, maar ook als inkoopvoorwaarden.”

‘Duurzaamheid weegt steeds vaker mee’

Het Aanbestedingsinstituut zegt dat duurzaamheid steeds vaker een rol speelt in het besluit voor gunningen van opdrachten in de bouw en infra. Dat zou blijken uit de analyse van openbare aanbestedingen in het afgelopen jaar, die vorige week op de website van Bouwend Nederland werd gepubliceerd. “We zien opnieuw een groei in het aantal duurzame gunningen.”

Bij 52 procent van de aanbestedingen van infrawerken werd vorig jaar onder andere gegund op duurzaamheid, valt te lezen in de analyse. Een jaar eerder was dat volgens het instituut nog 50 procent. In de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) zou duurzaamheid vorig jaar bij 41 procent van de aanbestedingen een rol hebben gespeeld, een stijging ten opzichte van de 40 procent in het jaar daarvoor. Bij aanbestedingen van infradiensten, bijvoorbeeld groenwerken, steeg het aantal volgens het instituut naar 48 procent. Ook hier ging een jaar eerder nog om 40 procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.