instorting parkeergarage eindhoven airport
Einde verhaal

Instorten parkeergarage lag niet aan BAM, zegt hoger beroepsrechter

De restanten van de parkeergarage in aanbouw na de instorting in 2017. Peter Hilz / HH / ANP

Bouwconcern BAM was niet verantwoordelijk voor het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Dat oordeelt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vandaag na een hoger beroep van BubbleDeck, het bedrijf dat onderdelen voor de ingestorte vloer leverde.

In mei 2017 kwam een deel van een parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport naar beneden. De instorting werd mede veroorzaakt door een technische fout in de vloerplaten. BubbleDeck werd na het incident als materiaalleverancier vermeld in een onderzoeksrapport van BAM. Daarop stapte het bedrijf naar de rechter.

BubbleDeck eiste een schadevergoeding van 10 miljoen euro omdat de Bunnikse bouwer reputatieschade zou hebben aangericht met het rapport. Volgens het bedrijf maakte de vermelding het moeilijker om klanten te vinden en behouden. De leverancier probeerde de kosten te verhalen bij BAM door aan te tonen dat de bouwer verantwoordelijk was voor de instorting, maar de rechtbank in Utrecht oordeelde in het voordeel van BAM. Vandaag kwam het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden tot dezelfde conclusie in een hoger beroepszaak.

Niet aansprakelijk

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt niet dat BAM onrechtmatig heeft gehandeld door een onderzoeksrapport over de zaak te publiceren waarin de vloerenproducent wordt genoemd. Volgens het gerechtshof was er een “groot maatschappelijk belang” bij het openbaren van de onderzoeksresultaten. Bovendien zou het bouwbedrijf de resultaten “neutraal” hebben samengevat. Verder zegt het hof dat de verschenen rapporten over de instorting niet bewijzen dat BAM bouwfouten heeft gemaakt bij de parkeergarage.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Instorten parkeergarage lag niet aan BAM, zegt hoger beroepsrechter | Infrasite
instorting parkeergarage eindhoven airport
Einde verhaal

Instorten parkeergarage lag niet aan BAM, zegt hoger beroepsrechter

De restanten van de parkeergarage in aanbouw na de instorting in 2017. Peter Hilz / HH / ANP

Bouwconcern BAM was niet verantwoordelijk voor het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Dat oordeelt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vandaag na een hoger beroep van BubbleDeck, het bedrijf dat onderdelen voor de ingestorte vloer leverde.

In mei 2017 kwam een deel van een parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport naar beneden. De instorting werd mede veroorzaakt door een technische fout in de vloerplaten. BubbleDeck werd na het incident als materiaalleverancier vermeld in een onderzoeksrapport van BAM. Daarop stapte het bedrijf naar de rechter.

BubbleDeck eiste een schadevergoeding van 10 miljoen euro omdat de Bunnikse bouwer reputatieschade zou hebben aangericht met het rapport. Volgens het bedrijf maakte de vermelding het moeilijker om klanten te vinden en behouden. De leverancier probeerde de kosten te verhalen bij BAM door aan te tonen dat de bouwer verantwoordelijk was voor de instorting, maar de rechtbank in Utrecht oordeelde in het voordeel van BAM. Vandaag kwam het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden tot dezelfde conclusie in een hoger beroepszaak.

Niet aansprakelijk

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt niet dat BAM onrechtmatig heeft gehandeld door een onderzoeksrapport over de zaak te publiceren waarin de vloerenproducent wordt genoemd. Volgens het gerechtshof was er een “groot maatschappelijk belang” bij het openbaren van de onderzoeksresultaten. Bovendien zou het bouwbedrijf de resultaten “neutraal” hebben samengevat. Verder zegt het hof dat de verschenen rapporten over de instorting niet bewijzen dat BAM bouwfouten heeft gemaakt bij de parkeergarage.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.