Ivo Ketelaar Fotografie
Geen stikstofruimte

Piekbelasters ‘peinzen niet’ over uitkoop, bouwers zitten met probleem

Foto ter impressie. Ivo Ketelaar

Een aantal van de grootste piekbelasters in de veehouderij peinst er niet over om zich uit te laten kopen door het Rijk, zeggen ze tegenover NRC. Zolang zij niet stoppen met boeren kan hun stikstofruimte niet gebruikt worden voor bouwprojecten die momenteel stilliggen vanwege een gebrek aan stikstofruimte.   

Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) kondigde in november 2022 een uitkoopregeling aan voor piekbelasters, waaronder veehouderijen. De drieduizend grootste piekbelasters krijgen vanaf april een “woest aantrekkelijk” bod van het ministerie, wat dit jaar nog een forse vermindering van stikstofuitstoot rond natuurgebieden moet opleveren, zodat bouwprojecten die nu stilliggen weer op gang kunnen komen.

Het ministerie heeft echter geen idee hoeveel piekbelasters bereid zijn zich te laten uitkopen. NRC vernam van meerdere veehouders dat ze er niet over peinzen. Het kabinet kan dwangmaatregelen treffen, maar daar is de BoerBurgerBeweging — bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij in alle provincies — fel tegen.

Gezocht: stikstofruimte

Bouwers zitten voorlopig met een probleem. Infra- en bouwprojecten blijven stilliggen vanwege een gebrek aan stikstofruimte. Begin maart 2023 maakte de provincie Noord-Brabant bekend dat projecten met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden helemaal geen vergunningen meer krijgen. Volgens de provincie verslechtert de omgeving op hoog tempo door stikstofuitstoot.

Later in de maand maakte minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) een bouwstop bekend op de aanleg van nieuwe infrastructuur. Ook hier kijkt stikstofproblematiek om de hoek. Sinds het wegvallen van de bouwvrijstelling zijn er complexe stikstofberekeningen nodig om aanlegprojecten van de grond te krijgen. Dat is een flinke kostenpost voor het ministerie en Rijkswaterstaat. Harbers investeert liever geld en mankracht in onderhoud, waar stikstofproblematiek volgens de minister minder gevolgen heeft.

Stikstofproblematiek is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Piekbelasters ‘peinzen niet’ over uitkoop, bouwers zitten met probleem | Infrasite
Ivo Ketelaar Fotografie
Geen stikstofruimte

Piekbelasters ‘peinzen niet’ over uitkoop, bouwers zitten met probleem

Foto ter impressie. Ivo Ketelaar

Een aantal van de grootste piekbelasters in de veehouderij peinst er niet over om zich uit te laten kopen door het Rijk, zeggen ze tegenover NRC. Zolang zij niet stoppen met boeren kan hun stikstofruimte niet gebruikt worden voor bouwprojecten die momenteel stilliggen vanwege een gebrek aan stikstofruimte.   

Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) kondigde in november 2022 een uitkoopregeling aan voor piekbelasters, waaronder veehouderijen. De drieduizend grootste piekbelasters krijgen vanaf april een “woest aantrekkelijk” bod van het ministerie, wat dit jaar nog een forse vermindering van stikstofuitstoot rond natuurgebieden moet opleveren, zodat bouwprojecten die nu stilliggen weer op gang kunnen komen.

Het ministerie heeft echter geen idee hoeveel piekbelasters bereid zijn zich te laten uitkopen. NRC vernam van meerdere veehouders dat ze er niet over peinzen. Het kabinet kan dwangmaatregelen treffen, maar daar is de BoerBurgerBeweging — bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij in alle provincies — fel tegen.

Gezocht: stikstofruimte

Bouwers zitten voorlopig met een probleem. Infra- en bouwprojecten blijven stilliggen vanwege een gebrek aan stikstofruimte. Begin maart 2023 maakte de provincie Noord-Brabant bekend dat projecten met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden helemaal geen vergunningen meer krijgen. Volgens de provincie verslechtert de omgeving op hoog tempo door stikstofuitstoot.

Later in de maand maakte minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) een bouwstop bekend op de aanleg van nieuwe infrastructuur. Ook hier kijkt stikstofproblematiek om de hoek. Sinds het wegvallen van de bouwvrijstelling zijn er complexe stikstofberekeningen nodig om aanlegprojecten van de grond te krijgen. Dat is een flinke kostenpost voor het ministerie en Rijkswaterstaat. Harbers investeert liever geld en mankracht in onderhoud, waar stikstofproblematiek volgens de minister minder gevolgen heeft.

Stikstofproblematiek is een van de onderwerpen tijdens de Dag van de Infra, een congres van Infrasite en SpoorPro op 23 mei in De Doelen, Rotterdam. Navigeer naar deze website voor meer informatie en inschrijvingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.