Zevende Editie Dag van de Duurzaamheid: Top 15 activiteiten

Foto: Ivo Ketelaar

Samenleving laat hart voor duurzaamheid zien met duizenden activiteiten

Op initiatief van Urgenda, de organisatie voor duurzaamheid en innovatie, laten particulieren, bedrijven, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties zich op 9 oktober van hun ‘groenste’ kant zien. Samen tonen zij dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend. Door heel Nederland vinden op de Dag van de Duurzaamheid duizenden duurzame activiteiten plaats. Zo gaan topbestuurders dertig dagen op Low Car Diet, begint de Dutch Sustainable Fashion Week en wordt er op honderden basisscholen voorgelezen uit het boek Kapsones, speciaal voor de Voorleesactie geschreven door prinses Laurentien van Oranje en Jan Terlouw.

“Op de Dag van de Duurzaamheid laten we met alle deelnemers zien hoe duurzaamheid past in het dagelijks leven. Met een steeds sneller veranderend klimaat en slinkende grondstofvoorraden is het noodzakelijk een nieuwe circulaire economie op te bouwen, gebaseerd op duurzame energie en groene grondstoffen. Dat kunnen bedrijven, overheden en burgers zelf doen, ieder op hun eigen wijze”, zegt Urgenda directeur Marjan Minnesma.

Activiteiten per provincie
Op 9-10-2015 vinden er door het hele land duizenden activiteiten plaats die via de website www.dagvandeduurzaamheid.nl te filteren zijn op provincie, thema en trefwoord. De meest actuele informatie over alle activiteiten vindt u op de website. Hieronder vindt u alvast onze top 15 van DvdD15.

Top 15 activiteiten van DvdD15

Openingsevent Dutch Sustainable Fashion Week op 8 oktober 2015
20.00 uur: in meer dan 150 gerenommeerde winkels door heel Nederland wordt duurzame mode onder de aandacht gebracht tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week. Deze wordt van 9 t/m 18 oktober georganiseerd om de consument te laten zien hoe mooi eerlijke mode is en te vertellen waar men op kan letten tijdens het shoppen. Vele multi-brand stores werken samen met grote merken als Claudia Sträter en Expresso om de inspirerende verhalen te vertellen achter duurzame kledingstukken. Met een spectaculaire fashionshow in The College Hotel in Amsterdam wordt donderdagavond 8 oktober de week geopend.

Start Low Car Diet – Landelijk
Vanaf 9 oktober maken deelnemers met de mobiliteitskaart 30 dagen lang gebruik van (deel-) fietsen, high speed e-bikes, werk- en vergaderlocaties, openbaar vervoer en elektrische-/deel-auto’s. Bedrijven, waaronder IBM, Achmea, SNS Bank, Archadis en Lidl Nederland, gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk duurzame kilometers te maken en ontdekken dat de dagelijkse reis goedkoper, schoner en gezonder kan.

Start Crowdfundingscampagne ZonOpZorg – Landelijk
Op vrijdag 9 oktober start de unieke crowdfundingscampagne ZonOpZorg, van Urgenda, Habion en Zonnepanelendelen, waarmee 512 zonnepanelen op het dak van zorghuis de Benring in het Gelderse Voorst gerealiseerd worden. Iedereen kan mede-eigenaar worden van het zonnedak door een zonnedeel (a € 25) of zelfs een volledig zonnepaneel (a € 400) aan te schaffen. ZonOpZorg is gestart om zoveel mogelijk zorghuizen in Nederland te voorzien van zonnepanelen.

Start Energy Battle – Klimaatverbond Landelijk
Op de Dag van de Duurzaamheid gaat in 19 gemeenten verspreid over heel Nederland een energiebesparingswedstrijd van start. Gedurende het hele stookseizoen besparen gezinnen thuis elektra en gas met behulp van energiemonitor de Wattcher. Op de Greenchoice Warme Truiendag, op 5 februari 2016, wordt bekend welke gemeente de meeste energie heeft bespaard.

IKEA Duurzaam – Landelijk
Op 9, 10 en 11 oktober staan alle IKEA vestigingen in Nederland in het teken van duurzamer leven. Er zijn onder andere leerzame speurtochten voor kinderen over duurzaamheid en workshops om duurzamer te koken.

10.00 uur: Start landelijke Voorleesactie – Laurentien van Oranje leest voor in De Meern
Het nieuwe boek Kapsones wordt in aanwezigheid van auteurs Laurentien van Oranje en Jan Terlouw, kinderboekenschrijver en voormalig politicus, gelanceerd tijdens de Voorleesactie. Op honderden basisscholen en kinderboerderijen wordt op 9 oktober voorgelezen uit het boek. ??De school voor het centrale evenement is OBS Pantarijn in De Meern. Deze school is gekozen vanwege zijn duurzame karakter; in 2013 was het ‘de groenste school van Nederland’. Vanaf 10.00 uur zullen prinses Laurentien, Jan Terlouw, weervrouw Helga van Leur en DJ Gregor Salto voorlezen en met de kinderen in gesprek gaan.

10.00 uur: Opening energieleverend huis – Wormerveer | Zaanstad
We spreken van een energieneutraal huis, wanneer je alle energie die je nodig hebt in een jaar zelf op je eigen perceel duurzaam opwekt. Wek je meer op, dan is het huis energieleverend. In Wormerveer wordt de eerste energieleverende woning geopend die voor maximaal € 35.000,- is verbouwd.

10.30 uur: Opening zonnefarm – Nijmegen
Harriët Tiemens, wethouder Gemeente Nijmegen, zal de zonnefarm van Bedrijventerreinen Nijmegen Zuid (BNZ) openen. De zonnefarm is een initiatief van een groep duurzame ondernemers, waaronder Huismerk Energie, en levert energie voor laadpalen voor elektrische auto’s, waar leden van BNZ gratis hun elektrische auto kunnen opladen.

11.00 uur – 12.00 uur: Presentatie Nuna 7 – Duurzaamheidsfabriek Dordrecht
De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, een krachtenbundeling tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid, is van 9.00 tot 12.00 uur te bezoeken. Tijdens rondleidingen delen studenten hun ervaringen. Het NUON Solar team presenteert van 11.00 tot 12.00 uur de Nuna 7.

13.00 uur – 17.30 uur: Ray Anderson Lezing – Utrecht
MVO Nederland en Interface organiseren de vijfde editie van de Ray Anderson lezing in Utrecht voor en door duurzame ondernemers. Coert Zachariasse (Delta Development Group) en Marius Smit (Plastic Whale) vertellen hoe zij – soms tegen de stroom in – hun ondernemingen laten bloeien en hun duurzame ambities waarmaken.

16.00 uur – 18.00 uur: Opening Zonnedak – Uit je eigen Stad Rotterdam
Bij Uit Je Eigen Stad in Rotterdam wordt het zonnedak geopend dat dankzij crowdfunding via ZonnepanelenDelen gerealiseerd is.

16.00 uur – 01.00 uur: Strawberry Earth Fair – Amsterdam
Op 9 en 10 oktober wordt Amsterdam Roest omgetoverd tot een duurzaam walhalla op het gebied van duurzame mode, design, eten en een inhoudelijk programma tijdens de Strawberry Earth Fair. Daan Roosegaarde gaat in gesprek met deelnemers van de eerste Nederlandse ‘groene academie’ voor de mode- en designindustrie. Strawberry Earth selecteerde achttien pioniers die bewijzen dat het mogelijk is om duurzaam en succesvol te ondernemen.

18.00 uur – 23.00 uur: Global Dance Challenge – NS Station Utrecht Centraal
Op NS station Utrecht Centraal organiseert Energy Floors de Global Dance Challenge. Reizigers worden uitgedaagd zoveel mogelijk energie op te wekken door te dansen op de Sustainable Dance Floor. Doel: het wereldrecord verbreken. De NPO Radio 2 DJ’s zorgen voor de muziek, die je via interactieve koptelefoons op de dansvloer te horen krijgt. Er wordt regelmatig live geschakeld met de NOS, die een avondvullende tv-uitzending maakt op NPO 2 over DvdD.

18.45 uur – 23.55 uur: Koplopersevenement – Pakhuis De Zwijger Amsterdam
Op de Dag van de Duurzaamheid zal vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een live-uitzending van de NOS plaatsvinden. Diverse sprekers, vele koplopers en initiatieven uit het hele land zijn aanwezig en worden uitgelicht: van de hipste windmolens tot kromkommers en van een elektrische zonne-motor tot fair fashion.

21.00 uur – 02.00 uur: MM Dance Event – Grote Kerk Emmen
JCI Emmen organiseert in de grote kerk het MM Dance Event om de energie-armoede in ontwikkelingslanden te bestrijden door inwoners toegang te geven tot duurzame zonne-energie. Duurzaamheid gaat volgens hen verder dan alleen energie besparen. Het betekent ook omzien naar elkaar en anderen de kans geven op een duurzame toekomst.

Meer informatie
www.dagvandeduurzaamheid.nl
Naast alle activiteiten, zijn er vele duurzame deals en kortingsacties tijdens DvdD15. Kijk voor alle deals en activiteiten op www.dagvandeduurzaamheid.nl/activiteiten

Over Urgenda
Urgenda is de landelijke organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland sneller duurzaam wil maken samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Dat doet Urgenda met concrete projecten zoals het energieneutraal maken van huizen, organiseren van Regiotouren, de Dag van de Duurzaamheid en aan de hand van het rapport Nederland op 100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt. In juni won Urgenda de Klimaatzaak en is de Staat verplicht meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering en de CO2- uitstoot te verminderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stichting Urgenda

Zevende Editie Dag van de Duurzaamheid: Top 15 activiteiten | Infrasite

Zevende Editie Dag van de Duurzaamheid: Top 15 activiteiten

Foto: Ivo Ketelaar

Samenleving laat hart voor duurzaamheid zien met duizenden activiteiten

Op initiatief van Urgenda, de organisatie voor duurzaamheid en innovatie, laten particulieren, bedrijven, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties zich op 9 oktober van hun ‘groenste’ kant zien. Samen tonen zij dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend. Door heel Nederland vinden op de Dag van de Duurzaamheid duizenden duurzame activiteiten plaats. Zo gaan topbestuurders dertig dagen op Low Car Diet, begint de Dutch Sustainable Fashion Week en wordt er op honderden basisscholen voorgelezen uit het boek Kapsones, speciaal voor de Voorleesactie geschreven door prinses Laurentien van Oranje en Jan Terlouw.

“Op de Dag van de Duurzaamheid laten we met alle deelnemers zien hoe duurzaamheid past in het dagelijks leven. Met een steeds sneller veranderend klimaat en slinkende grondstofvoorraden is het noodzakelijk een nieuwe circulaire economie op te bouwen, gebaseerd op duurzame energie en groene grondstoffen. Dat kunnen bedrijven, overheden en burgers zelf doen, ieder op hun eigen wijze”, zegt Urgenda directeur Marjan Minnesma.

Activiteiten per provincie
Op 9-10-2015 vinden er door het hele land duizenden activiteiten plaats die via de website www.dagvandeduurzaamheid.nl te filteren zijn op provincie, thema en trefwoord. De meest actuele informatie over alle activiteiten vindt u op de website. Hieronder vindt u alvast onze top 15 van DvdD15.

Top 15 activiteiten van DvdD15

Openingsevent Dutch Sustainable Fashion Week op 8 oktober 2015
20.00 uur: in meer dan 150 gerenommeerde winkels door heel Nederland wordt duurzame mode onder de aandacht gebracht tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week. Deze wordt van 9 t/m 18 oktober georganiseerd om de consument te laten zien hoe mooi eerlijke mode is en te vertellen waar men op kan letten tijdens het shoppen. Vele multi-brand stores werken samen met grote merken als Claudia Sträter en Expresso om de inspirerende verhalen te vertellen achter duurzame kledingstukken. Met een spectaculaire fashionshow in The College Hotel in Amsterdam wordt donderdagavond 8 oktober de week geopend.

Start Low Car Diet – Landelijk
Vanaf 9 oktober maken deelnemers met de mobiliteitskaart 30 dagen lang gebruik van (deel-) fietsen, high speed e-bikes, werk- en vergaderlocaties, openbaar vervoer en elektrische-/deel-auto’s. Bedrijven, waaronder IBM, Achmea, SNS Bank, Archadis en Lidl Nederland, gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk duurzame kilometers te maken en ontdekken dat de dagelijkse reis goedkoper, schoner en gezonder kan.

Start Crowdfundingscampagne ZonOpZorg – Landelijk
Op vrijdag 9 oktober start de unieke crowdfundingscampagne ZonOpZorg, van Urgenda, Habion en Zonnepanelendelen, waarmee 512 zonnepanelen op het dak van zorghuis de Benring in het Gelderse Voorst gerealiseerd worden. Iedereen kan mede-eigenaar worden van het zonnedak door een zonnedeel (a € 25) of zelfs een volledig zonnepaneel (a € 400) aan te schaffen. ZonOpZorg is gestart om zoveel mogelijk zorghuizen in Nederland te voorzien van zonnepanelen.

Start Energy Battle – Klimaatverbond Landelijk
Op de Dag van de Duurzaamheid gaat in 19 gemeenten verspreid over heel Nederland een energiebesparingswedstrijd van start. Gedurende het hele stookseizoen besparen gezinnen thuis elektra en gas met behulp van energiemonitor de Wattcher. Op de Greenchoice Warme Truiendag, op 5 februari 2016, wordt bekend welke gemeente de meeste energie heeft bespaard.

IKEA Duurzaam – Landelijk
Op 9, 10 en 11 oktober staan alle IKEA vestigingen in Nederland in het teken van duurzamer leven. Er zijn onder andere leerzame speurtochten voor kinderen over duurzaamheid en workshops om duurzamer te koken.

10.00 uur: Start landelijke Voorleesactie – Laurentien van Oranje leest voor in De Meern
Het nieuwe boek Kapsones wordt in aanwezigheid van auteurs Laurentien van Oranje en Jan Terlouw, kinderboekenschrijver en voormalig politicus, gelanceerd tijdens de Voorleesactie. Op honderden basisscholen en kinderboerderijen wordt op 9 oktober voorgelezen uit het boek. ??De school voor het centrale evenement is OBS Pantarijn in De Meern. Deze school is gekozen vanwege zijn duurzame karakter; in 2013 was het ‘de groenste school van Nederland’. Vanaf 10.00 uur zullen prinses Laurentien, Jan Terlouw, weervrouw Helga van Leur en DJ Gregor Salto voorlezen en met de kinderen in gesprek gaan.

10.00 uur: Opening energieleverend huis – Wormerveer | Zaanstad
We spreken van een energieneutraal huis, wanneer je alle energie die je nodig hebt in een jaar zelf op je eigen perceel duurzaam opwekt. Wek je meer op, dan is het huis energieleverend. In Wormerveer wordt de eerste energieleverende woning geopend die voor maximaal € 35.000,- is verbouwd.

10.30 uur: Opening zonnefarm – Nijmegen
Harriët Tiemens, wethouder Gemeente Nijmegen, zal de zonnefarm van Bedrijventerreinen Nijmegen Zuid (BNZ) openen. De zonnefarm is een initiatief van een groep duurzame ondernemers, waaronder Huismerk Energie, en levert energie voor laadpalen voor elektrische auto’s, waar leden van BNZ gratis hun elektrische auto kunnen opladen.

11.00 uur – 12.00 uur: Presentatie Nuna 7 – Duurzaamheidsfabriek Dordrecht
De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, een krachtenbundeling tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid, is van 9.00 tot 12.00 uur te bezoeken. Tijdens rondleidingen delen studenten hun ervaringen. Het NUON Solar team presenteert van 11.00 tot 12.00 uur de Nuna 7.

13.00 uur – 17.30 uur: Ray Anderson Lezing – Utrecht
MVO Nederland en Interface organiseren de vijfde editie van de Ray Anderson lezing in Utrecht voor en door duurzame ondernemers. Coert Zachariasse (Delta Development Group) en Marius Smit (Plastic Whale) vertellen hoe zij – soms tegen de stroom in – hun ondernemingen laten bloeien en hun duurzame ambities waarmaken.

16.00 uur – 18.00 uur: Opening Zonnedak – Uit je eigen Stad Rotterdam
Bij Uit Je Eigen Stad in Rotterdam wordt het zonnedak geopend dat dankzij crowdfunding via ZonnepanelenDelen gerealiseerd is.

16.00 uur – 01.00 uur: Strawberry Earth Fair – Amsterdam
Op 9 en 10 oktober wordt Amsterdam Roest omgetoverd tot een duurzaam walhalla op het gebied van duurzame mode, design, eten en een inhoudelijk programma tijdens de Strawberry Earth Fair. Daan Roosegaarde gaat in gesprek met deelnemers van de eerste Nederlandse ‘groene academie’ voor de mode- en designindustrie. Strawberry Earth selecteerde achttien pioniers die bewijzen dat het mogelijk is om duurzaam en succesvol te ondernemen.

18.00 uur – 23.00 uur: Global Dance Challenge – NS Station Utrecht Centraal
Op NS station Utrecht Centraal organiseert Energy Floors de Global Dance Challenge. Reizigers worden uitgedaagd zoveel mogelijk energie op te wekken door te dansen op de Sustainable Dance Floor. Doel: het wereldrecord verbreken. De NPO Radio 2 DJ’s zorgen voor de muziek, die je via interactieve koptelefoons op de dansvloer te horen krijgt. Er wordt regelmatig live geschakeld met de NOS, die een avondvullende tv-uitzending maakt op NPO 2 over DvdD.

18.45 uur – 23.55 uur: Koplopersevenement – Pakhuis De Zwijger Amsterdam
Op de Dag van de Duurzaamheid zal vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een live-uitzending van de NOS plaatsvinden. Diverse sprekers, vele koplopers en initiatieven uit het hele land zijn aanwezig en worden uitgelicht: van de hipste windmolens tot kromkommers en van een elektrische zonne-motor tot fair fashion.

21.00 uur – 02.00 uur: MM Dance Event – Grote Kerk Emmen
JCI Emmen organiseert in de grote kerk het MM Dance Event om de energie-armoede in ontwikkelingslanden te bestrijden door inwoners toegang te geven tot duurzame zonne-energie. Duurzaamheid gaat volgens hen verder dan alleen energie besparen. Het betekent ook omzien naar elkaar en anderen de kans geven op een duurzame toekomst.

Meer informatie
www.dagvandeduurzaamheid.nl
Naast alle activiteiten, zijn er vele duurzame deals en kortingsacties tijdens DvdD15. Kijk voor alle deals en activiteiten op www.dagvandeduurzaamheid.nl/activiteiten

Over Urgenda
Urgenda is de landelijke organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland sneller duurzaam wil maken samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Dat doet Urgenda met concrete projecten zoals het energieneutraal maken van huizen, organiseren van Regiotouren, de Dag van de Duurzaamheid en aan de hand van het rapport Nederland op 100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt. In juni won Urgenda de Klimaatzaak en is de Staat verplicht meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering en de CO2- uitstoot te verminderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stichting Urgenda