voegovergangen vervanging tholensebrug
Nog geen renovatie

Snelheidsbeperking op Tholensebrug vanwege versleten voegovergangen

In 2022 werden er al twee voegovergangen vervangen op de Tholensebrug. Op de foto zie je medewerkers rondom een dwarsverbinding die tijdelijk werd geplaatst totdat de brug op de juiste plek was gefixeerd voor de vervanging. Rijkswaterstaat

De oude voegovergangen van de Tholensebrug in de N286 zijn versleten, maakt Rijkswaterstaat op donderdag na een inspectie bekend. Vanaf 18 december verlaagt de beheerder maximumsnelheid op de brug van 80 naar 50 kilometer om “het risico te beperken dat de voegovergangen loslaten of omhoogkomen”.

De beperking kan tot 2025 duren, zegt Rijkswaterstaat, want op dit moment staat de vervanging van de voegovergangen voor dat jaar op de planning. De beheerder geeft aan dat er manieren worden onderzocht om het werk te vervroegen. “Als de planning wijzigt, en er eerder uitgevoerd kan worden dan in 2025, dan wordt hier tijdig over gecommuniceerd”, valt op donderdag te lezen op de website van Rijkswaterstaat.

Vorig jaar werden twee van de twaalf voegovergangen van de brug al vervangen. Het probleem met de slijtage gaat niet om de voegovergangen die op dat moment zijn geplaatst, maar om de oude voegovergangen die nog niet zijn aangepakt.

Vervanging of renovatie moet wachten

Na 2028 wil Rijkswaterstaat de Tholensebrug laten vervangen of renoveren. De huidige staat van het kunstwerk is niet optimaal, erkent de beheerder, “maar de grootte van de onderhoudsopgave in Nederland maakt dat niet alles tegelijkertijd kan worden aangepakt”.

“Tot aan het moment van vervanging of renovatie wordt de brug onderhouden om die veilig te kunnen blijven gebruiken. Zo worden in de loop van 2024 klinknagels en verlichting vervangen, en in 2025 de geleiderail en het asfalt dat op de brug ligt. Door de staat van de brug blijft er, ook na vervanging van de voegovergangen en andere genoemde werkzaamheden, risico op beperkingen.”

De Tholensebrug in de N286 bij Tholen. © Beeldbank Rijkswaterstaat / Joop van Houdttholensebrug van bovenaf

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Snelheidsbeperking op Tholensebrug vanwege versleten voegovergangen | Infrasite
voegovergangen vervanging tholensebrug
Nog geen renovatie

Snelheidsbeperking op Tholensebrug vanwege versleten voegovergangen

In 2022 werden er al twee voegovergangen vervangen op de Tholensebrug. Op de foto zie je medewerkers rondom een dwarsverbinding die tijdelijk werd geplaatst totdat de brug op de juiste plek was gefixeerd voor de vervanging. Rijkswaterstaat

De oude voegovergangen van de Tholensebrug in de N286 zijn versleten, maakt Rijkswaterstaat op donderdag na een inspectie bekend. Vanaf 18 december verlaagt de beheerder maximumsnelheid op de brug van 80 naar 50 kilometer om “het risico te beperken dat de voegovergangen loslaten of omhoogkomen”.

De beperking kan tot 2025 duren, zegt Rijkswaterstaat, want op dit moment staat de vervanging van de voegovergangen voor dat jaar op de planning. De beheerder geeft aan dat er manieren worden onderzocht om het werk te vervroegen. “Als de planning wijzigt, en er eerder uitgevoerd kan worden dan in 2025, dan wordt hier tijdig over gecommuniceerd”, valt op donderdag te lezen op de website van Rijkswaterstaat.

Vorig jaar werden twee van de twaalf voegovergangen van de brug al vervangen. Het probleem met de slijtage gaat niet om de voegovergangen die op dat moment zijn geplaatst, maar om de oude voegovergangen die nog niet zijn aangepakt.

Vervanging of renovatie moet wachten

Na 2028 wil Rijkswaterstaat de Tholensebrug laten vervangen of renoveren. De huidige staat van het kunstwerk is niet optimaal, erkent de beheerder, “maar de grootte van de onderhoudsopgave in Nederland maakt dat niet alles tegelijkertijd kan worden aangepakt”.

“Tot aan het moment van vervanging of renovatie wordt de brug onderhouden om die veilig te kunnen blijven gebruiken. Zo worden in de loop van 2024 klinknagels en verlichting vervangen, en in 2025 de geleiderail en het asfalt dat op de brug ligt. Door de staat van de brug blijft er, ook na vervanging van de voegovergangen en andere genoemde werkzaamheden, risico op beperkingen.”

De Tholensebrug in de N286 bij Tholen. © Beeldbank Rijkswaterstaat / Joop van Houdttholensebrug van bovenaf

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.