Regen, kou en vertraging in de bouw: ‘onwerkbaar weer’ op komst

bouw infra kou
Foto ter impressie. Werkzaamheden voor het herstel van vorstschade op de A73 in februari 2021. Sander Koning / ANP / Hollandse Hoogte

Op verschillende plekken in Nederland zijn in de afgelopen weken wegwerkzaamheden uitgesteld vanwege de regen. Hoewel de eerste dagen van december naar verwachting droger worden, maakt de regen straks plaats voor kou. Bedrijven in de bouw en infra kunnen in de komende tijd te maken krijgen met “onwerkbaar weer”, zegt de Aannemersfederatie Nederland deze week.

Oktober was dit jaar de natste oktober die het KNMI ooit heeft gemeten. November krijgt die titel “zeer waarschijnlijk” ook, laat het instituut op donderdag weten. Tegelijkertijd valt in de weersvoorspelling te lezen dat de gemiddelde temperatuur begin volgende week rond het vriespunt hangt. Eerst was het bijzonder nat — en nu wordt het koud.

Martin van der Veen, adviseur bij de Aannemersfederatie Nederland, verwacht in de komende periode vorst en sneeuw. In een bericht op de website van de werkgeversorganisatie wijst hij op het bestaan van een uitkering voor werkgevers in de bouw en infra met medewerkers die als gevolg van het weer niet kunnen werken. “In de sector is deze regeling beter bekend onder de naam ‘Vorst WW’. Ook deze winter kan de regeling worden gebruikt.”

Om in aanmerking te komen voor de vorstregeling moet het vriezen of ’s ochtends aanvoelen als minder dan -6,0° op de plaats van het werk. Volgens cijfers van het KNMI was dat in het merendeel van november bijna nergens het geval. Dat laatste betekent overigens niet dat het weer bepaald “werkbaar” was.

Uitstel door regen

Verschillende werkzaamheden werden in november vertraagd of uitgesteld als gevolg van de regen en soms ook kou, valt te lezen in de nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

“Er komt zoveel water naar beneden dat er eigenlijk niet tegenaan te werken is”, zei projectleider Jetse Hylkema van het bedrijf Promacon Bouw en Infra deze week tegenover Omroep Friesland. Eerder in de maand maakte Rijkswaterstaat bekend dat asfalteringswerkzaamheden aan de A6 bij Almere werden uitgesteld omdat het “te koud en nat” was.

Ook de bouwcombinatie Herepoort, die in Groningen aan de zuidelijke ringweg werkt, voelde zich genoodzaakt om de plannen aan te passen. “Je kunt nu wel doorwerken, maar het werk wordt niet zo goed als dat je het wilt hebben en opleveren”, vertelde manager Bert Kramer halverwege de maand op de website van de projectorganisatie.

“Je hebt kans dat je het asfalt later moet herstellen of er zelfs helemaal moet uithalen. En als je een weg eenmaal hebt geasfalteerd, maar het vervolgens niet lukt om de belijning fatsoenlijk aan te brengen, dan mag de weg niet open. We bekijken daarom mogelijkheden om bepaalde werkzaamheden uit te stellen tot het voorjaar.”

Voor het storten van beton was de regenval volgens Kramer een minder groot probleem. Hetzelfde kan niet gezegd worden in de gemeente Tiel, waar later in de maand een betonstort werd afgeblazen vanwege de nattigheid, aldus de regionale zender SRC. Hier ging het om de aanleg van een busbaan. “Het is te nat, waardoor de kwaliteit van het beton niet gegarandeerd kan worden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Regen, kou en vertraging in de bouw: ‘onwerkbaar weer’ op komst | Infrasite