a28 1100 bomen aanpak ring zuid (1)

Plant van 1.100 nieuwe bomen van start langs A28 en N7 in Groningen

Een impressie van de A28 in Groningen over een paar jaar tijd. De bomen worden in gelijkmatige rijen langs de weg geplant. Aanpak Ring Zuid (aanpakringzuid.nl)

Bouwcombinatie Herepoort start dit weekend met het planten van struiken en bomen in de bermen van de A28 in de stad Groningen. Langs de rijksweg en zuidelijke ringweg (A7/N7) moeten uiteindelijk 1.100 bomen komen te staan. Het begin wordt deze week gemaakt.

De bomen worden geplant als onderdeel van het project Aanpak Ring Zuid. Vanwege de werkzaamheden is er een weekendafsluiting nodig, laat de projectorganisatie weten. “De A28 richting de stad gaat van vrijdagavond 24 november tot maandagochtend 27 november dicht vanaf Groningen-Zuid tot het Julianaplein.”

De bomen zijn zuiliepen. “Dat zijn smalle, hoge bomen. Ook komen er rozenstruiken in de middenberm. Al die bomen en struiken geven de wegen een groene, aantrekkelijke aanblik. De komende tijd gaan we hier mee aan de slag, want nu is het seizoen om struiken en bomen te planten”, zegt de projectorganisatie op haar website.

Iepen verzamelen ‘kost best wat tijd’

De bomen moeten de wegen een “stedelijke, parkachtige uitstraling” gaan geven. “Kenmerkend is dat langs beide zijden een gelijkmatige rij bomen komt te staan. Hiervoor zijn in totaal 1.100 iepen nodig, die uniform en identiek zijn wat betreft, lengte, stamdikte en vorm.”

Volgens Jannes Huttinga, die de bouwcombinatie adviseert over de aankoop van de bomen, kostte het best wat tijd en moeite om de iepen bij elkaar te krijgen. “Er was geen kwekerij te vinden die 1.100 van dezelfde zuiliepen kan leveren. Mede daarom hebben we besloten om dunnere bomen in te kopen en die zelf in een aantal jaren gelijkmatig op te kweken.”

Aanpak Ring Zuid

Het project Aanpak Ring Zuid, waar het planten van de bomen een onderdeel van is, draait om de verbouwing van de zuidelijke ringweg (A7/N7). Dat moet de bereikbaarheid van de stad en regio te verbeteren, valt te lezen op de website over het project. De opdracht werd in 2016 door Rijkswaterstaat aan Herepoort gegund. Volgens de huidige planning is het werk in 2024 klaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Plant van 1.100 nieuwe bomen van start langs A28 en N7 in Groningen | Infrasite
a28 1100 bomen aanpak ring zuid (1)

Plant van 1.100 nieuwe bomen van start langs A28 en N7 in Groningen

Een impressie van de A28 in Groningen over een paar jaar tijd. De bomen worden in gelijkmatige rijen langs de weg geplant. Aanpak Ring Zuid (aanpakringzuid.nl)

Bouwcombinatie Herepoort start dit weekend met het planten van struiken en bomen in de bermen van de A28 in de stad Groningen. Langs de rijksweg en zuidelijke ringweg (A7/N7) moeten uiteindelijk 1.100 bomen komen te staan. Het begin wordt deze week gemaakt.

De bomen worden geplant als onderdeel van het project Aanpak Ring Zuid. Vanwege de werkzaamheden is er een weekendafsluiting nodig, laat de projectorganisatie weten. “De A28 richting de stad gaat van vrijdagavond 24 november tot maandagochtend 27 november dicht vanaf Groningen-Zuid tot het Julianaplein.”

De bomen zijn zuiliepen. “Dat zijn smalle, hoge bomen. Ook komen er rozenstruiken in de middenberm. Al die bomen en struiken geven de wegen een groene, aantrekkelijke aanblik. De komende tijd gaan we hier mee aan de slag, want nu is het seizoen om struiken en bomen te planten”, zegt de projectorganisatie op haar website.

Iepen verzamelen ‘kost best wat tijd’

De bomen moeten de wegen een “stedelijke, parkachtige uitstraling” gaan geven. “Kenmerkend is dat langs beide zijden een gelijkmatige rij bomen komt te staan. Hiervoor zijn in totaal 1.100 iepen nodig, die uniform en identiek zijn wat betreft, lengte, stamdikte en vorm.”

Volgens Jannes Huttinga, die de bouwcombinatie adviseert over de aankoop van de bomen, kostte het best wat tijd en moeite om de iepen bij elkaar te krijgen. “Er was geen kwekerij te vinden die 1.100 van dezelfde zuiliepen kan leveren. Mede daarom hebben we besloten om dunnere bomen in te kopen en die zelf in een aantal jaren gelijkmatig op te kweken.”

Aanpak Ring Zuid

Het project Aanpak Ring Zuid, waar het planten van de bomen een onderdeel van is, draait om de verbouwing van de zuidelijke ringweg (A7/N7). Dat moet de bereikbaarheid van de stad en regio te verbeteren, valt te lezen op de website over het project. De opdracht werd in 2016 door Rijkswaterstaat aan Herepoort gegund. Volgens de huidige planning is het werk in 2024 klaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.