bouw algemeen bouwplaats
BpfBouw

Bouwpensioenfonds besluit pensioenen niet te verhogen

Foto ter impressie. Een man kijkt achter een hek naar werkzaamheden op de Pampuslaan op IJburg in Amsterdam (11 oktober 2023). ANP / Hollandse Hoogte / Amber Beckers

Het pensioenfonds bpfBouw gaat de pensioenen volgend jaar niet te verhogen. Het besluit werd genomen omdat de prijzen van goederen en diensten volgens cijfers van het CBS gemiddeld zijn gedaald in de afgelopen periode, laat het bestuur van het pensioenfonds deze week weten.  

“We begrijpen dat dit een teleurstellende boodschap zal zijn”, zegt het bestuur op de website van bpfBouw. “Maar in ons beleid staat dat we de pensioenen niet verhogen bij een daling van de prijzen. We vinden het als bestuur belangrijk om aan het huidige beleid vast te houden.”

Het gaat om de CBS-cijfers over de prijzen van goederen en diensten in de periode van september 2022 tot en met september 2023. “In die periode daalden de prijzen gemiddeld met 1,39 procent. Er is hierdoor geen aanleiding voor een verhoging van de pensioenen”, aldus het bestuur.

Teleurstelling

Vorig jaar verhoogde bpfBouw de pensioenen nog met bijna 15 procent. “Onze deelnemers waren daar blij mee”, zegt bestuursvoorzitter Eline Lundgren. “Ik begrijp heel goed dat ze nu teleurgesteld zijn. En ik kan me goed voorstellen dat de cijfers van het CBS verschillen van wat mensen verwachten. We horen en lezen op dit moment immers veel over de kosten van boodschappen en de prijzen van energie.”

David van As, de directeur van het pensioenfonds, gaf deze week tegenover het dagblad Nu.nl aan dat de cijfers van het CBS mogelijk wat zijn vertekend. “Het statistiekbureau heeft eerder dit jaar zijn rekenmethode aangepast, omdat de berekening van de energieprijzen niet nauwkeurig genoeg meer was”, schrijft het dagblad. “Daardoor viel het inflatiecijfer vorig jaar wat hoger uit en dit jaar wat lager. Mede daardoor was er vorig jaar een flinke pensioenverhoging en blijft deze dit jaar achterwege.”

BpfBouw regelt de pensioenen voor bedrijven en (ex-)medewerkers in de bouw en infra. Tegen het einde van vorig jaar had het fonds meer dan 700.000 deelnemers en meer dan 16.000 aangesloten werkgevers, valt te lezen in het jaarverslag van 2022.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Bouwpensioenfonds besluit pensioenen niet te verhogen | Infrasite
bouw algemeen bouwplaats
BpfBouw

Bouwpensioenfonds besluit pensioenen niet te verhogen

Foto ter impressie. Een man kijkt achter een hek naar werkzaamheden op de Pampuslaan op IJburg in Amsterdam (11 oktober 2023). ANP / Hollandse Hoogte / Amber Beckers

Het pensioenfonds bpfBouw gaat de pensioenen volgend jaar niet te verhogen. Het besluit werd genomen omdat de prijzen van goederen en diensten volgens cijfers van het CBS gemiddeld zijn gedaald in de afgelopen periode, laat het bestuur van het pensioenfonds deze week weten.  

“We begrijpen dat dit een teleurstellende boodschap zal zijn”, zegt het bestuur op de website van bpfBouw. “Maar in ons beleid staat dat we de pensioenen niet verhogen bij een daling van de prijzen. We vinden het als bestuur belangrijk om aan het huidige beleid vast te houden.”

Het gaat om de CBS-cijfers over de prijzen van goederen en diensten in de periode van september 2022 tot en met september 2023. “In die periode daalden de prijzen gemiddeld met 1,39 procent. Er is hierdoor geen aanleiding voor een verhoging van de pensioenen”, aldus het bestuur.

Teleurstelling

Vorig jaar verhoogde bpfBouw de pensioenen nog met bijna 15 procent. “Onze deelnemers waren daar blij mee”, zegt bestuursvoorzitter Eline Lundgren. “Ik begrijp heel goed dat ze nu teleurgesteld zijn. En ik kan me goed voorstellen dat de cijfers van het CBS verschillen van wat mensen verwachten. We horen en lezen op dit moment immers veel over de kosten van boodschappen en de prijzen van energie.”

David van As, de directeur van het pensioenfonds, gaf deze week tegenover het dagblad Nu.nl aan dat de cijfers van het CBS mogelijk wat zijn vertekend. “Het statistiekbureau heeft eerder dit jaar zijn rekenmethode aangepast, omdat de berekening van de energieprijzen niet nauwkeurig genoeg meer was”, schrijft het dagblad. “Daardoor viel het inflatiecijfer vorig jaar wat hoger uit en dit jaar wat lager. Mede daardoor was er vorig jaar een flinke pensioenverhoging en blijft deze dit jaar achterwege.”

BpfBouw regelt de pensioenen voor bedrijven en (ex-)medewerkers in de bouw en infra. Tegen het einde van vorig jaar had het fonds meer dan 700.000 deelnemers en meer dan 16.000 aangesloten werkgevers, valt te lezen in het jaarverslag van 2022.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.