algemeen bouw infra
Kostenstijgingen

‘Mkb-bedrijven in de bouw en infra verloren de helft van hun winst’

Shutterstock / gabrijelagal

Bijna één op de drie mkb-bedrijven in de bouw en infra kreeg afgelopen jaar een winstdaling van 50 procent of meer voor de kiezen. Dat zegt accountantsvereniging SRA na een onderzoek van jaarrekeningen in de branche. 

Twee jaar geleden steeg de jaarwinst van mkb-bedrijven in de bouw en infra nog met gemiddeld zeven procent, schrijven de onderzoekers in een online rapport. Afgelopen jaar liep de winst gemiddeld met veertien procent terug.

De omzet nam weliswaar met tien procent toe, maar onderaan de streep is het nettoresultaat gedaald. De meeste kostenposten zijn gestegen, blijkt uit het onderzoek, soms met wel 160 procent. Langlopende schulden gingen met 35 procent omhoog.

‘Nooit eerder zo beperkt’

Naast de bouw en infra onderzocht de SRA duizenden jaarrekeningen in andere branches. Onder alle mkb-bedrijven steeg de winst gemiddeld met iets meer dan één procent. “Dat is mager in vergelijking met de winstgroei van bijna 38 procent in 2021”, aldus de accountantsvereniging. “Nooit eerder in ons jaarlijkse onderzoek was de winstgroei zo beperkt.”

De omzet nam gemiddeld met dertien procent toe. “Dat klinkt nog aardig”, zegt bestuurslid Paul Dinkgreve. “Maar door de inflatie is het minder mooi dan het lijkt.” Bovendien gingen de bedrijfskosten harder omhoog. “De krappe arbeidsmarkt was van grote invloed. Personeelskosten namen met tien procent toe: een veel sterkere stijging dan in eerdere jaren.”

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

‘Mkb-bedrijven in de bouw en infra verloren de helft van hun winst’ | Infrasite
algemeen bouw infra
Kostenstijgingen

‘Mkb-bedrijven in de bouw en infra verloren de helft van hun winst’

Shutterstock / gabrijelagal

Bijna één op de drie mkb-bedrijven in de bouw en infra kreeg afgelopen jaar een winstdaling van 50 procent of meer voor de kiezen. Dat zegt accountantsvereniging SRA na een onderzoek van jaarrekeningen in de branche. 

Twee jaar geleden steeg de jaarwinst van mkb-bedrijven in de bouw en infra nog met gemiddeld zeven procent, schrijven de onderzoekers in een online rapport. Afgelopen jaar liep de winst gemiddeld met veertien procent terug.

De omzet nam weliswaar met tien procent toe, maar onderaan de streep is het nettoresultaat gedaald. De meeste kostenposten zijn gestegen, blijkt uit het onderzoek, soms met wel 160 procent. Langlopende schulden gingen met 35 procent omhoog.

‘Nooit eerder zo beperkt’

Naast de bouw en infra onderzocht de SRA duizenden jaarrekeningen in andere branches. Onder alle mkb-bedrijven steeg de winst gemiddeld met iets meer dan één procent. “Dat is mager in vergelijking met de winstgroei van bijna 38 procent in 2021”, aldus de accountantsvereniging. “Nooit eerder in ons jaarlijkse onderzoek was de winstgroei zo beperkt.”

De omzet nam gemiddeld met dertien procent toe. “Dat klinkt nog aardig”, zegt bestuurslid Paul Dinkgreve. “Maar door de inflatie is het minder mooi dan het lijkt.” Bovendien gingen de bedrijfskosten harder omhoog. “De krappe arbeidsmarkt was van grote invloed. Personeelskosten namen met tien procent toe: een veel sterkere stijging dan in eerdere jaren.”

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.