cableskin tape rijkswaterstaat merwedebrug
Inpakken tegen roest

Merwedebrug gerepareerd met tape: ‘Nooit eerder in Nederland vertoond’

Medewerkers wikkelen de hangkabels van de Merwedebrug in met cableskin, het speciale soort tape tegen roestvorming (september 2023). Rijkswaterstaat

De Merwedebrug in de A27 bij Gorinchem wordt opgeknapt met tape. Voor het eerst in Nederland gebruiken aannemers een speciale beschermingslaag om de hangkabels van de brug in te wikkelen. Dat is een snelle en goedkope manier om roestvorming te voorkomen, vertelt omgevingsmanager Menno Kamp van Rijkswaterstaat tegenover Infrasite.       

De Merwedebrug bij Gorinchem wordt tussen september en november opgeknapt tijdens minstens acht weekendafsluitingen. Bij eerdere inspecties ontdekte Rijkswaterstaat roestvorming op de hangkabels, waarop de beheerder besloot dat er met spoed onderhoud nodig was. De klus ging naar twee aannemers, Swarco en Knook Staal en Machinebouw. Zij gebruiken een nieuwe methode om roestvorming in de komende jaren te voorkomen.

Cableskin

In totaal worden er 64 hangkabels ingepakt met cableskin, een speciaal soort tape dat nooit eerder in Nederland door Rijkswaterstaat is gebruikt. “Door de tapelaag worden de kabels luchtdicht en waterdicht afgesloten. Dat stopt het roestproces”, zegt de beheerder op zijn website. “De methode is sneller en minder hinderlijk voor de omgeving dan andere methoden, zoals schilderen, waarvoor tussendoor veel droogtijd nodig is.” 

Nadelen zijn er ook, vervolgt Rijkswaterstaat. “Nadat de hangkabels worden ingepakt is een groot deel moeilijker te inspecteren. Hoewel dit normaal gesproken een nadeel zou zijn, is dat bij de Merwedebrug niet het geval. De brug wordt over enkele jaren met zekerheid vervangen, als onderdeel van de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder. Dankzij de onderhoudswerkzaamheden die nu plaatsvinden, blijft de brug tot de vervanging veilig en bereikbaar voor weggebruikers.”

Medewerkers wikkelen de hangkabels van de Merwedebrug in met cableskin. Het artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat

Niet helemaal nieuw

Voor zover de beheerder weet is cableskin nooit eerder bij een Nederlandse brug toegepast. Het materiaal zelf is echter niet nieuw, vertelt omgevingsmanager Menno Kamp tegenover Infrasite. Hij legt uit dat cableskin in het buitenland al langer wordt gebruikt voor het onderhoud van bruggen. Mede daarom helpen experts uit Duitsland op de Merwedebrug mee met de toepassing van de tape.

Tijdens de weekendafsluitingen van de afgelopen weken werden er ruim dertig kabels ingepakt. De rest volgt tussen nu en november. “De tape is alleen overdag en bij droog weer aan te brengen. Gelukkig waren de weersomstandigheden in de eerste paar weekenden grotendeels goed. Het project loopt op schema”, aldus Rijkswaterstaat.

Een close-up van het inwikkelen. © Rijkswaterstaat

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Merwedebrug gerepareerd met tape: ‘Nooit eerder in Nederland vertoond’ | Infrasite
cableskin tape rijkswaterstaat merwedebrug
Inpakken tegen roest

Merwedebrug gerepareerd met tape: ‘Nooit eerder in Nederland vertoond’

Medewerkers wikkelen de hangkabels van de Merwedebrug in met cableskin, het speciale soort tape tegen roestvorming (september 2023). Rijkswaterstaat

De Merwedebrug in de A27 bij Gorinchem wordt opgeknapt met tape. Voor het eerst in Nederland gebruiken aannemers een speciale beschermingslaag om de hangkabels van de brug in te wikkelen. Dat is een snelle en goedkope manier om roestvorming te voorkomen, vertelt omgevingsmanager Menno Kamp van Rijkswaterstaat tegenover Infrasite.       

De Merwedebrug bij Gorinchem wordt tussen september en november opgeknapt tijdens minstens acht weekendafsluitingen. Bij eerdere inspecties ontdekte Rijkswaterstaat roestvorming op de hangkabels, waarop de beheerder besloot dat er met spoed onderhoud nodig was. De klus ging naar twee aannemers, Swarco en Knook Staal en Machinebouw. Zij gebruiken een nieuwe methode om roestvorming in de komende jaren te voorkomen.

Cableskin

In totaal worden er 64 hangkabels ingepakt met cableskin, een speciaal soort tape dat nooit eerder in Nederland door Rijkswaterstaat is gebruikt. “Door de tapelaag worden de kabels luchtdicht en waterdicht afgesloten. Dat stopt het roestproces”, zegt de beheerder op zijn website. “De methode is sneller en minder hinderlijk voor de omgeving dan andere methoden, zoals schilderen, waarvoor tussendoor veel droogtijd nodig is.” 

Nadelen zijn er ook, vervolgt Rijkswaterstaat. “Nadat de hangkabels worden ingepakt is een groot deel moeilijker te inspecteren. Hoewel dit normaal gesproken een nadeel zou zijn, is dat bij de Merwedebrug niet het geval. De brug wordt over enkele jaren met zekerheid vervangen, als onderdeel van de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder. Dankzij de onderhoudswerkzaamheden die nu plaatsvinden, blijft de brug tot de vervanging veilig en bereikbaar voor weggebruikers.”

Medewerkers wikkelen de hangkabels van de Merwedebrug in met cableskin. Het artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat

Niet helemaal nieuw

Voor zover de beheerder weet is cableskin nooit eerder bij een Nederlandse brug toegepast. Het materiaal zelf is echter niet nieuw, vertelt omgevingsmanager Menno Kamp tegenover Infrasite. Hij legt uit dat cableskin in het buitenland al langer wordt gebruikt voor het onderhoud van bruggen. Mede daarom helpen experts uit Duitsland op de Merwedebrug mee met de toepassing van de tape.

Tijdens de weekendafsluitingen van de afgelopen weken werden er ruim dertig kabels ingepakt. De rest volgt tussen nu en november. “De tape is alleen overdag en bij droog weer aan te brengen. Gelukkig waren de weersomstandigheden in de eerste paar weekenden grotendeels goed. Het project loopt op schema”, aldus Rijkswaterstaat.

Een close-up van het inwikkelen. © Rijkswaterstaat

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.