Stikstofregels voor bouw en infra worden strenger
Nederlandse bedrijven in de bouw, infra en andere sectoren moeten zich in de komende tien jaar aan strengere stikstofregels houden dan de regels die op dit moment gelden. Dat meldt de NOS op donderdag na de bekendmaking van de resultaten van een stikstofonderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Beschermde natuurgebieden hebben meer last van stikstof dan gedacht, blijkt uit het onderzoek van de Wageningen Universiteit. Aan de hand van het onderzoek worden iedere tien jaar stikstofnormen vastgesteld. Vanwege de uitkomst wordt een verstrenging verwacht.
Het onderzoek gaat om de zogenoemde KDW (Kritische Depositiewaarde). Dat is de maximale hoeveelheid stikstof die een natuurgebied aankan zonder dat de natuur in het gebied verslechtert. Volgens de onderzoekers kan de natuur minder stikstof aan dan eerder gedacht.
De resultaten zijn slecht nieuws voor de vergunningsruimte in de bouw en infra, reageert deminissionair stikstofminister Christianne van der Wal. Zolang die ruimte er niet is, komen er minder projecten van de grond.
“De opgave om stikstof te verminderen is helaas groter geworden. Dat is zorgwekkend nieuws voor de natuur en voor iedereen die zo hard werkt aan onze gezamenlijke opgaven om de natuur te herstellen”, aldus Van der Wal.
Strengere regels onderweg
De komende tijd buigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zich over de nieuwe cijfers. Daarna is sprake van een wetenschappelijk feit waar de politiek gehoor aan moet geven, vertelt een woordvoerder van het LNV.
Het kabinet wil af van de KDW en is op zoek naar een alternatief. Maar tot er een alternatief is, moet het kabinet zich aan de KDW houden. Later dit jaar wordt bekend voor welke gebieden de stikstofnorm strenger wordt.
De NOS meldt al op basis van eigen onderzoek dat voor 47 procent van de natuur een strengere norm gaat gelden. Vooral rondom de Veluwe zal de KDW aangescherpt worden, schrijft de omroep.
Lees ook: