dassenburcht bouwen prorail gebr. van kessel
Grondverzet

Video: aannemer graaft nieuw huis voor dassen

Op de foto zie je hoe dassen in mei bij het spoor in Geffen werden verwijderd. De onderstaande video laat zien hoe je een burcht bouwt om dassen naartoe te verhuizen. ANP / Rob Engelaar

In een nieuwe video van Gebr. Van Kessel is te zien hoe een dassenburcht voor uit huis geplaatste dassen wordt gebouwd. De aannemer groef de burcht in opdracht van ProRail, die als spoorbeheerder dassen onder het spoor verwijdert om verzakkingen te voorkomen. Grondverzet, leidingen en waterbeheer komen allemaal aan bod. Kijk hieronder mee. 


Dassen en het spoor

“De das is in Nederland een beschermde diersoort, maar de aanwezigheid van dassen onder het spoor brengt het risico op verzakkingen met zich mee”, zegt Gebr. van Kessel in een online nieuwsbericht. “Om een bestaande dassenburcht te verwijderen moet er eerst een alternatieve huisvesting worden gerealiseerd.”

De burcht in de video ligt in het Brabantse dorp Geffen. De nieuwe ‘woning’ heeft een lengte van twaalf meter en meerdere kamers. Voor het project werkte Gebr. van Kessel samen met ecologen van spoorbeheerder ProRail en Stichting Das & Boom, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van dassen.

Hoe zit het met wegen?

De uitdagingen van dassen onder het spoor werden dit jaar regelmatig besproken in het nieuws. In maart kwam het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel stil te liggen na de vondst van een dassenburcht.

De beschermde dieren graven ook burchten onder wegen. “Maar dat heeft in Nederland nog nooit gezorgd voor de verzakking van een weg”, zei ecoloog Sergé Bogaerts van Rijkswaterstaat in maart tegenover De Gelderlander.

Stichting Das & Boom waarschuwde destijds dat de A50 bij Hernen in Gelderland kon verzakken door dassen, maar Rijkswaterstaat concludeerde na een controle dat er niets aan de hand was. “We houden het uiteraard wel in de gaten.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Video: aannemer graaft nieuw huis voor dassen | Infrasite
dassenburcht bouwen prorail gebr. van kessel
Grondverzet

Video: aannemer graaft nieuw huis voor dassen

Op de foto zie je hoe dassen in mei bij het spoor in Geffen werden verwijderd. De onderstaande video laat zien hoe je een burcht bouwt om dassen naartoe te verhuizen. ANP / Rob Engelaar

In een nieuwe video van Gebr. Van Kessel is te zien hoe een dassenburcht voor uit huis geplaatste dassen wordt gebouwd. De aannemer groef de burcht in opdracht van ProRail, die als spoorbeheerder dassen onder het spoor verwijdert om verzakkingen te voorkomen. Grondverzet, leidingen en waterbeheer komen allemaal aan bod. Kijk hieronder mee. 


Dassen en het spoor

“De das is in Nederland een beschermde diersoort, maar de aanwezigheid van dassen onder het spoor brengt het risico op verzakkingen met zich mee”, zegt Gebr. van Kessel in een online nieuwsbericht. “Om een bestaande dassenburcht te verwijderen moet er eerst een alternatieve huisvesting worden gerealiseerd.”

De burcht in de video ligt in het Brabantse dorp Geffen. De nieuwe ‘woning’ heeft een lengte van twaalf meter en meerdere kamers. Voor het project werkte Gebr. van Kessel samen met ecologen van spoorbeheerder ProRail en Stichting Das & Boom, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van dassen.

Hoe zit het met wegen?

De uitdagingen van dassen onder het spoor werden dit jaar regelmatig besproken in het nieuws. In maart kwam het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel stil te liggen na de vondst van een dassenburcht.

De beschermde dieren graven ook burchten onder wegen. “Maar dat heeft in Nederland nog nooit gezorgd voor de verzakking van een weg”, zei ecoloog Sergé Bogaerts van Rijkswaterstaat in maart tegenover De Gelderlander.

Stichting Das & Boom waarschuwde destijds dat de A50 bij Hernen in Gelderland kon verzakken door dassen, maar Rijkswaterstaat concludeerde na een controle dat er niets aan de hand was. “We houden het uiteraard wel in de gaten.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.