
Dassen zetten Rijkswaterstaat op scherp: vrees voor weggevaar
Rijkswaterstaat controleert deze week op dassen onder de A50 bij Hernen in Gelderland. De dieren hebben ter plaatse een burcht gegraven. Een specialistisch team gaat kijken in hoeverre de burcht effect heeft op de technische staat van de weg.
“Als er niets wordt gedaan kan de weg verzakken”, zegt Jaap Dirkmaat van Stichting Das & Boom tegenover de Gelderlander. Rijkswaterstaat zelf ziet geen aanleiding tot paniek. Volgens een woordvoerder brengt de burcht de verkeersveiligheid op de A50 vooralsnog niet in gevaar. Desalniettemin organiseert de dienst een inspectie.
Het is niet bekend hoeveel dassenburchten er bij snelwegen zijn. “Maar een dassenburcht heeft in Nederland nog nooit gezorgd voor verzakking van een weg”, zegt Sergé Bogaerts, ecoloog bij Rijkswaterstaat. Volgens de dienst is het ook bij andere wegen met dassenburchten vooralsnog veilig.
De dieren staan in de schijnwerpers omdat ProRail in de afgelopen weken treinen op meerdere trajecten stillegde wegens burchten. Een dassenburcht onder een spoorlijn verhoogt de kans op verzakkingen. Daarmee komt de veiligheid van treinverkeer in het geding. De dieren zijn beschermd, waardoor ProRail niet direct in actie kon komen om ondergravingen te herstellen.
Te laat
Stichting Das & Boom stelt dat ProRail te laat heeft opgetreden. De stichting waarschuwde vier jaar geleden al voor de oprukkende dieren. “Ze hadden direct moeten ingrijpen. Het is pijnlijk dat dat niet is gebeurd, want nu is het eigenlijk te laat”, zei voorzitter Dirkmaat vorige week tegen NU.nl. “Elke maand dat je langer wacht als er dassen oprukken, graven ze meer zand uit. Daardoor wordt de kans op verzakkingen steeds groter.”
ProRail zelf vindt dat de behandeling van vergunningsaanvragen te lang duurt. “We hebben alle dassenactiviteit door heel Nederland goed in beeld, al vele jaren. Maar in Esch leverde het nog geen serieuze problemen op”, reageerde ProRail-woordvoerder Aldert Baas. Hij verwijst naar de dassenburcht in Esch, waar volgens ProRail al langer planvorming voor bestond.
Lees ook: