Geleiderail

Heijmans neemt N59 bij Haringvlietbrug op de schop

N59
Een deel van de N59. Foto via de provincie Zuid-Holland

De N59 tussen het Hellegatsplein en de afslag Den Bommel krijgt een rijbaanscheiding in de vorm van een geleiderail. Het ongeveer vijf kilometer lange wegdeel wordt in augustus afgesloten, een paar dagen na de heropening van de nabijgelegen Haringvlietbrug. Heijmans voert het werk uit in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

Op het wegdeel vonden in de afgelopen jaren meerdere ongevallen plaats. In oktober 2022 verloor een 30-jarige man het leven na een frontale botsing. “Ie­der­een in de om­ge­ving weet dat er op dit stuk veel on­ge­luk­ken ge­beur­den”, vertelt gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland in een online nieuwsbericht. “Aan ge­vaar­lij­ke in­haal­ac­ties komt een ein­de door­dat we een ge­lei­de­rail tus­sen de rij­ba­nen plaat­sen.”

Heijmans sleepte de opdracht binnen. Naast een geleiderail brengt de aannemer 22.000 ton nieuw asfalt aan. Volgens de provincie kwam het bouwbedrijf met een duurzaam plan. “Het bestaande asfalt wordt waar mogelijk hergebruikt”, zegt Zevenbergen. De werkzaamheden beginnen op 7 augustus, een paar dagen na de heropening van de nabijgelegen Haringvlietbrug, die op dit moment is afgesloten voor een renovatie. Naar verwachting kan de N59 op 1 september weer open.

Heinenoordtunnel

De wegafsluiting vindt tegelijkertijd plaats met de afsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. Hier werkt aannemerscombinatie Savera III in augustus aan een middentunnelkanaal, wat als vluchtroute gaat dienen bij ongevallen, brand en autopech. De N59 wordt expres in dezelfde periode aangepakt, zegt gedeputeerde Zevenbergen. “On­ge­veer een der­de van de weg­ge­brui­kers op de N59 rijdt ook door de Hei­nen­oord­tun­nel, en moet dan al om­rij­den via de N57.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.