A10 Noord geluidsoverlast
Overlast na storm

A10 Noord krijgt deze maand stiller asfalt

De verlaagde geluidsschermen langs de A10 Noord. Rijkswaterstaat

Aannemer De Jong Zuurmond brengt eind juni stiller asfalt aan op de A10 Noord. Dat bevestigt Rijkswaterstaat in een online update. Omwonenden kampen sinds vorig jaar met extra geluidsoverlast omdat de geluidsschermen langs de snelweg gedeeltelijk werden verwijderd na de storm Eunice. Stiller asfalt moet de overlast tegengaan totdat de geluidsschermen in “medio 2024” worden vernieuwd, zegt Rijkswaterstaat.

Delen van de geluidsschermen langs de A10 Noord waaiden tijdens de februaristorm van 2022 weg. In augustus liet Rijkswaterstaat de geluidsschermen verlagen onder het mom van wegveiligheid. Met die ingreep verdubbelde de beheerder het geluid bij bijna 1.100 nabijgelegen woningen, bleek later uit onderzoek. Bijna een jaar later wordt de wettelijke geluidsnorm nog steeds overschreden.

Rijkswaterstaat is van plan om de geluidsschermen in 2024 te vernieuwen, wat de overlast fors moet gaan terugdringen. In de tussentijd brengt De Jong Zuurmond, de vaste onderhoudsaannemer van de snelweg, stiller asfalt aan. De binnenring van de A10 Noord gaat in het weekend van 23 juni dicht. De buitenring volgt in het weekend van 30 juni.

‘Moeizaam’

Naast stiller asfalt hoopte de gemeente Amsterdam op een verlaging van de maximumsnelheid, maar aan die oproep geeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tot nu toe geen gehoor. Wethouder Melanie van der Horst is niet tevreden met de manier waarop het Rijk heeft gehandeld, schreef ze in april 2023 in een raadsbrief.

“De communicatie vanuit Rijkswaterstaat over de planning van de vervanging van de geluidsschermen verloopt tot onze spijt moeizaam. De beheerder verandert de planning regelmatig en via diverse media worden steeds andere jaartallen genoemd als start- en einddatum van de vervanging.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

A10 Noord krijgt deze maand stiller asfalt | Infrasite
A10 Noord geluidsoverlast
Overlast na storm

A10 Noord krijgt deze maand stiller asfalt

De verlaagde geluidsschermen langs de A10 Noord. Rijkswaterstaat

Aannemer De Jong Zuurmond brengt eind juni stiller asfalt aan op de A10 Noord. Dat bevestigt Rijkswaterstaat in een online update. Omwonenden kampen sinds vorig jaar met extra geluidsoverlast omdat de geluidsschermen langs de snelweg gedeeltelijk werden verwijderd na de storm Eunice. Stiller asfalt moet de overlast tegengaan totdat de geluidsschermen in “medio 2024” worden vernieuwd, zegt Rijkswaterstaat.

Delen van de geluidsschermen langs de A10 Noord waaiden tijdens de februaristorm van 2022 weg. In augustus liet Rijkswaterstaat de geluidsschermen verlagen onder het mom van wegveiligheid. Met die ingreep verdubbelde de beheerder het geluid bij bijna 1.100 nabijgelegen woningen, bleek later uit onderzoek. Bijna een jaar later wordt de wettelijke geluidsnorm nog steeds overschreden.

Rijkswaterstaat is van plan om de geluidsschermen in 2024 te vernieuwen, wat de overlast fors moet gaan terugdringen. In de tussentijd brengt De Jong Zuurmond, de vaste onderhoudsaannemer van de snelweg, stiller asfalt aan. De binnenring van de A10 Noord gaat in het weekend van 23 juni dicht. De buitenring volgt in het weekend van 30 juni.

‘Moeizaam’

Naast stiller asfalt hoopte de gemeente Amsterdam op een verlaging van de maximumsnelheid, maar aan die oproep geeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tot nu toe geen gehoor. Wethouder Melanie van der Horst is niet tevreden met de manier waarop het Rijk heeft gehandeld, schreef ze in april 2023 in een raadsbrief.

“De communicatie vanuit Rijkswaterstaat over de planning van de vervanging van de geluidsschermen verloopt tot onze spijt moeizaam. De beheerder verandert de planning regelmatig en via diverse media worden steeds andere jaartallen genoemd als start- en einddatum van de vervanging.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.