Rechtspraak

Aannemers betalen 50.000 euro boete voor dodelijk ongeval bij aanleg Rijnlandroute

Bord werk in uitvoering
Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Voor een ongeval met dodelijke afloop bij het aanleggen van de Rijnlandroute heeft aannemerscombinatie Comol5 een boete van 50.000 euro opgelegd gekregen. Comol5 ging weliswaar in de fout, maar nam daar ook de verantwoordelijkheid voor en er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

De wegverbreding tussen de A4 bij Leiden en de A44 bij Wassenaar wordt mede uitgevoerd door een combinatie van Mobilis, Croonwolter&dros, Dimco en Vinci. Als Comol5 zijn zij verantwoordelijk voor de ombouw van knooppunt Leiden West, de bouw van de nieuwe N434 met geboorde tunnel en de aanpassingen aan de A4 en de A44.

Tijdens die werkzaamheden ging het in juni 2019 mis, legt het Openbaar Ministerie uit. “Tijdens het omhoog tillen van een onderdeel van een tunnelboormachine is een ankerplaat losgeschoten uit het beton en op een medewerker terechtgekomen. Het slachtoffer is kort daarna overleden.” De Inspectie SZW startte een strafrechtelijk onderzoek en Comol5 zelf deed onderzoek naar de toedracht van het ongeval en naar manieren om zoiets in de toekomst te voorkomen.

Vanaf het begin constructief opgesteld

Het onderzoek door de de Inspectie SZW leidde het OM tot de conclusie dat de combinatie de Arbeidsomstandighedenwet had overtreden, waardoor een ingeleende werknemer om het leven kwam. Het OM besloot daarom om Comol5 een strafbeschikking op te leggen. Dat die uiteindelijk op een bedrag van 50.000 euro is uitgekomen, komt mede door het OM door de opstelling van de combinatie.

“Comol5 heeft vanaf het begin van het onderzoek een constructieve houding gehad, volledige medewerking verleend en verantwoordelijkheid genomen voor het ongeval. Bovendien zijn, naar aanleiding van het eigen interne onderzoek, de benodigde lessen getrokken en passende maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.”

Studiefonds opgericht

“Daarnaast heeft het OM meegewogen dat door Comol5 goed contact is onderhouden met de nabestaanden van het slachtoffer. Via de verzekeraar van Comol5 is de overlijdenschade van de nabestaanden vergoed. Bovendien is specifiek aandacht geschonken aan de minderjarige kinderen van het slachtoffer.” Zo is er een studiefonds voor de kinderen van het slachtoffer opgericht. Verder woog mee dat COMOL5 een blanco strafblad had er geen sprake was van een bewuste gevaarzetting.”

De aannemerscombinatie heeft de boete van 50.000 euro geaccepteerd en betaald.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Aannemers betalen 50.000 euro boete voor dodelijk ongeval bij aanleg Rijnlandroute | Infrasite
Rechtspraak

Aannemers betalen 50.000 euro boete voor dodelijk ongeval bij aanleg Rijnlandroute

Bord werk in uitvoering
Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Voor een ongeval met dodelijke afloop bij het aanleggen van de Rijnlandroute heeft aannemerscombinatie Comol5 een boete van 50.000 euro opgelegd gekregen. Comol5 ging weliswaar in de fout, maar nam daar ook de verantwoordelijkheid voor en er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

De wegverbreding tussen de A4 bij Leiden en de A44 bij Wassenaar wordt mede uitgevoerd door een combinatie van Mobilis, Croonwolter&dros, Dimco en Vinci. Als Comol5 zijn zij verantwoordelijk voor de ombouw van knooppunt Leiden West, de bouw van de nieuwe N434 met geboorde tunnel en de aanpassingen aan de A4 en de A44.

Tijdens die werkzaamheden ging het in juni 2019 mis, legt het Openbaar Ministerie uit. “Tijdens het omhoog tillen van een onderdeel van een tunnelboormachine is een ankerplaat losgeschoten uit het beton en op een medewerker terechtgekomen. Het slachtoffer is kort daarna overleden.” De Inspectie SZW startte een strafrechtelijk onderzoek en Comol5 zelf deed onderzoek naar de toedracht van het ongeval en naar manieren om zoiets in de toekomst te voorkomen.

Vanaf het begin constructief opgesteld

Het onderzoek door de de Inspectie SZW leidde het OM tot de conclusie dat de combinatie de Arbeidsomstandighedenwet had overtreden, waardoor een ingeleende werknemer om het leven kwam. Het OM besloot daarom om Comol5 een strafbeschikking op te leggen. Dat die uiteindelijk op een bedrag van 50.000 euro is uitgekomen, komt mede door het OM door de opstelling van de combinatie.

“Comol5 heeft vanaf het begin van het onderzoek een constructieve houding gehad, volledige medewerking verleend en verantwoordelijkheid genomen voor het ongeval. Bovendien zijn, naar aanleiding van het eigen interne onderzoek, de benodigde lessen getrokken en passende maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.”

Studiefonds opgericht

“Daarnaast heeft het OM meegewogen dat door Comol5 goed contact is onderhouden met de nabestaanden van het slachtoffer. Via de verzekeraar van Comol5 is de overlijdenschade van de nabestaanden vergoed. Bovendien is specifiek aandacht geschonken aan de minderjarige kinderen van het slachtoffer.” Zo is er een studiefonds voor de kinderen van het slachtoffer opgericht. Verder woog mee dat COMOL5 een blanco strafblad had er geen sprake was van een bewuste gevaarzetting.”

De aannemerscombinatie heeft de boete van 50.000 euro geaccepteerd en betaald.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam