Geld. Foto: iStock / darkojow

Vier infra-aannemers beboet voor prijsafspraken bij Amsterdamse aanbestedingen

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vier bouwbedrijven beboet omdat ze prijsafspraken hebben gemaakt bij drie kleinere GWW-aanbestedingen in Amsterdam. Compeer, Germieco, NL 81 en Wegenbouwbedrijf J. Rutte moeten bij elkaar opgeteld 330.000 euro aan boetes betalen.

De bedrijven hadden onderling afgestemd hoe hoog ze zouden inschrijven bij een of meer van de drie aanbestedingen. Ze waren alle vier door de gemeente Amsterdam uitgenodigd om in te schrijven. Dat deden ze dan ook, hoewel niet alle aannemers de opdracht ook echt wilden uitvoeren. Een deel schreef alleen in uit angst om bij nieuwe opdrachten geen kans meer te krijgen. Vervolgens maakten de vier onderling afspraken, zodat de degene die wel wilde winnen een betere kans zou hebben.

Valse concurrentie

Prijsafspraken maken is in strijd met de Mededingingswet. ACM treedt op tegen oneerlijke concurrentie, zegt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. “Bij aanbestedingen is het van groot belang dat bedrijven met elkaar concurreren om de opdrachten. De opdrachtgever bepaalt wie de opdracht krijgt, niet de aanbieders onderling. Als de concurrentie wordt vervalst leidt dit tot hogere prijzen, lagere kwaliteit en minder innovatie”.

Deze vier ondernemingen hebben inmiddels erkend dat ze fout zaten en ze accepteren hun boetes. Eén van de aannemers betaalt een schadeloosstelling aan de gemeente. Daarom is zijn boete verlaagd met 10 procent.

Laagste prijs

De betrokken bedrijven waren Compeer, Germieco, NL 81 en Wegenbouwbedrijf J. Rutte, zo blijkt uit het openbare sanctiebesluit. Het ging om drie meervoudig onderhandse aanbestedingen die de gemeente Amsterdam in 2015 uitschreef voor GWW-werkzaamheden: aan de Haringpakkerssteeg en de Hasselaerssteeg; aan de Plantage Doklaan en bij gebouw N43 in de Czaar Peterbuurt. Bij de eerste twee opdrachten schreven de betrokken aannemers in voor rond de 100.000 euro, bij de laatste voor rond de 1 miljoen euro. De gemeente Amsterdam gunde bij alle aanbestedingen steeds aan de inschrijver met de laagste prijs.

Begin 2019 startte de ACM met onderzoek na een vermoeden dat de aanbestedingen niet volgens de regels verlopen waren. Toen de toezichthouder constateerde dat er inderdaad overtredingen begaan waren, werden de betrokken bedrijven beboet. Rutte kreeg met 135.000 euro de hoogste boete, Germieco met 7.500 euro de laagste. NL 81 moest 127.000 euro betalen en Compeer 60.500 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite

Vier infra-aannemers beboet voor prijsafspraken bij Amsterdamse aanbestedingen | Infrasite
Geld. Foto: iStock / darkojow

Vier infra-aannemers beboet voor prijsafspraken bij Amsterdamse aanbestedingen

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vier bouwbedrijven beboet omdat ze prijsafspraken hebben gemaakt bij drie kleinere GWW-aanbestedingen in Amsterdam. Compeer, Germieco, NL 81 en Wegenbouwbedrijf J. Rutte moeten bij elkaar opgeteld 330.000 euro aan boetes betalen.

De bedrijven hadden onderling afgestemd hoe hoog ze zouden inschrijven bij een of meer van de drie aanbestedingen. Ze waren alle vier door de gemeente Amsterdam uitgenodigd om in te schrijven. Dat deden ze dan ook, hoewel niet alle aannemers de opdracht ook echt wilden uitvoeren. Een deel schreef alleen in uit angst om bij nieuwe opdrachten geen kans meer te krijgen. Vervolgens maakten de vier onderling afspraken, zodat de degene die wel wilde winnen een betere kans zou hebben.

Valse concurrentie

Prijsafspraken maken is in strijd met de Mededingingswet. ACM treedt op tegen oneerlijke concurrentie, zegt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. “Bij aanbestedingen is het van groot belang dat bedrijven met elkaar concurreren om de opdrachten. De opdrachtgever bepaalt wie de opdracht krijgt, niet de aanbieders onderling. Als de concurrentie wordt vervalst leidt dit tot hogere prijzen, lagere kwaliteit en minder innovatie”.

Deze vier ondernemingen hebben inmiddels erkend dat ze fout zaten en ze accepteren hun boetes. Eén van de aannemers betaalt een schadeloosstelling aan de gemeente. Daarom is zijn boete verlaagd met 10 procent.

Laagste prijs

De betrokken bedrijven waren Compeer, Germieco, NL 81 en Wegenbouwbedrijf J. Rutte, zo blijkt uit het openbare sanctiebesluit. Het ging om drie meervoudig onderhandse aanbestedingen die de gemeente Amsterdam in 2015 uitschreef voor GWW-werkzaamheden: aan de Haringpakkerssteeg en de Hasselaerssteeg; aan de Plantage Doklaan en bij gebouw N43 in de Czaar Peterbuurt. Bij de eerste twee opdrachten schreven de betrokken aannemers in voor rond de 100.000 euro, bij de laatste voor rond de 1 miljoen euro. De gemeente Amsterdam gunde bij alle aanbestedingen steeds aan de inschrijver met de laagste prijs.

Begin 2019 startte de ACM met onderzoek na een vermoeden dat de aanbestedingen niet volgens de regels verlopen waren. Toen de toezichthouder constateerde dat er inderdaad overtredingen begaan waren, werden de betrokken bedrijven beboet. Rutte kreeg met 135.000 euro de hoogste boete, Germieco met 7.500 euro de laagste. NL 81 moest 127.000 euro betalen en Compeer 60.500 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Infrasite