Provincie Zuid-Holland strenger voor nieuwe bouwplannen

De provincie Zuid-Holland zal zich de komende jaren kritischer opstellen om toestemming te geven voor de nieuwbouw van grote aantallen woningen, bedrijventerreinen of kantoren. Dat heeft gedeputeerde Liesbeth Spies woensdag 22 juni gezegd tijdens haar speech op de Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit op het Kasteel van Rhoon.

Aanwezig waren Zuid-Hollandse wethouders ruimtelijke ontwikkeling en vertegenwoordigers van organisaties en instanties die zich bezighouden met dit beleidsterrein. Volgens Spies moet het volumebeleid voor nieuwe woningen, kantoren en bedrijfslocaties in Zuid-Holland grondig op de schop.

Leegstand bedrijfsterreinen en kantoren

“Groei is niet langer vanzelfsprekend, en dat is niet alleen een gevolg van de nog nagalmende financiële crisis”, aldus Spies, sinds twee maanden de nieuwe gedeputeerde voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Economische Zaken. “Sommige regio’s, ook in Zuid-Holland, hebben al te maken met een voorzichtige krimp van de bevolking. Er staan veel bedrijventerreinen en kantoren leeg. Ik wil er voor waken dat we straks bouwen voor leegstand. Dat betekent dat verzoeken voor nieuwe bedrijfsterreinen, kantoorruimte en woninglocaties alleen nog bij uitzondering zullen worden gehonoreerd.”

Spies gaf verder aan dat de provincie tegelijkertijd soepeler wil omgaan met nieuwe, kleinschalige bebouwing of herbebouwing in het buitengebied. De bescherming van het buitengebied is nu te knellend, zei Spies. “En dat zit de leefbaarheid soms in de weg.” Zij wil de provinciale regelgeving zodanig aanpassen dat er meer plaats komt voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dat geldt ook voor de woningprogrammering waarbij de provincie meer op type en minder op aantallen woningen wil sturen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Zuid-Holland